Dilluns, 6 maig 2024
  • Dilluns, 6 maig 2024
La Bustia Laia Plans

Alumnes d’Olesa i Esparreguera obtenen el primer i cinquè premi i una menció en treballs científics

Per 26 d'abril de 2024 a les 12:30 0 317 Visites

Han estat guadonats Laia Plans del Daina-Isard, Gabriel Cara i David Segura del Creu de Saba, i Emma Fernàndez i Mireia Serradó del Cairat

La XIX edició del Premi PRBB, que organitzen conjuntament el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra ha guardonat diferents treballs d’alumnes d’Olesa i Esparreguera.

Els guardons seleccionen els millors treballs de recerca en ciències biològiques de l’alumnat de batxillerat. En la dinovena edició s’han presentat un total de 232 treballs fets per prop de 270 alumnes. El 19 d’abril s’ha donat a conèixer els guanyadors i s’han entregat els premis.

Laia Plans, de l’escola cooperativa Daina-Isard d’Olesa, ha guanyat el primer premi. En el seu treball ha utilitzat eines bioinformàtiques per endinsar-se en el món de les mutacions i la síndrome de Leigh, una malaltia mitocondrial que afecta el cervell.

El segon premi l’ha obtingut Clara Puigdomènec, de l’Institut Jaume Callís de Vic; el tercer Marta Macià, de l’Institut Mig-Món de Súria; el quart Parveen Kaur, de l’Institut Santa Coloma de Farners.

El cinquè premi ha estat per Gabriel Cara i David Segura, de l’Institut Creu de Saba d’Olesa. El seu treball analitza la composició de la xocolata a través d’un estudi que aprofundeix en la cristal·lografia, combinant ciència i gastronomia.

A més, el jurat ha atorgat tres mencions. Una ha estat per Emma Fernández i Mireia Serradó de l’Institut El Cairat d’Esparreguera per l’estudi de la millora de la qualitat de vida dels pacients d’alzheimer a partir de les necessitats dels cuidadors i dels seus perfils. Les altres dues mencions les han rebut Rosa Llohis de l’Escola Arrels II de Solsona i Pol Rivas de l’Escola Sagrada Família Sant Andreu.

L’olesana Laia Plans ha dit que està “molt emocionada de poder dir que he guanyat el primer premi del Premi PRBB 2024 amb el meu treball de recerca, SURF1 i AlphaFold2: desxifrant la síndrome de Leigh. Moltíssimes gràcies al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra per aquesta oportunitat!”.

Premi a la Fira Exporecerca Jove

D’altra banda, Laia Plans també va guanyar un Premi Especial Exporecerca Jove, el Regeneron ISEF per l’anàlisi estructural in silico de la proteïna surf1 relacionada amb la síndrome de Leigh.

La consellera d’Educació, Anna Simó, va lliurar el 5 d’abril els guardons. L’alumnat de secundària i batxillerat d’arreu del món va presentar els seus projectes d’investigació en estands per donar a conèixer la seva recerca als visitants. El certamen es va celebrar del 6 al 9 de març a La Salle Campus de Barcelona, ha estat organitzada per l’Associació Magma que ha celebra la 25a edició.

L’Exporecerca Jove es compon de dues parts: la Fira, amb presentacions acadèmiques i estands; i la final, exclusiva per als finalistes de la categoria C, on els participants poden difondre la seva recerca públicament a l’escenari amb presentacions divulgatives per al públic general. La Fira és un aparador per als treballs de recerca de tots els àmbits, ja siguin científics, tecnològics, artístics, socials, humanístics… Durant els dies de la mostra, els treballs són avaluats per un jurat qualificat independent.

Fotografia de portada: Laia Plans defensant el seu treball [el·lipse]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu equip, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. configuració de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies