Dimecres, 24 juliol 2024
  • Dimecres, 24 juliol 2024
Martorell - La Bustia - Jordi Casanovas

“Amb la covid-19, Pomfusa ha passat de fer 3 serveis funeraris diaris a gairebé 20 cada dia”

Per 6 d'abril de 2020 a les 12:00 0 4031 Visites

El martorellenc Jordi Casanovas, gerent de Pomfusa, analitza per a La Bústia la situació de la funerària de referència pel coronavirus

Arran de la pandèmia de la covid-19 els serveis funeraris han incrementat la seva feina per acollir les víctimes per coronavirus. Pomfusa és l’empresa qui gestiona la darrera atenció als difunts als municipis de zona. L’empresa que regenta el martorellenc Jordi Casanovas s’ha multiplicat aquests dies. Casanovas conversa amb La Bústia.

Què ha canviat a Pomfusa en les darreres setmanes?
Gairebé tot. Estan sent dies de jornades molt llargues, d’esgotament i de dolor. Hem hagut de centralitzar-ho tot des del tanatori de Martorell. Tenim les vetlles buides i, en canvi, fem més serveis que mai. En xifres absolutes, hem passat d’una mitjana de 3 serveis diaris a gairebé 20 arran del coronavirus.

Seguint amb les xifres, ha sigut el mes de març amb més defuncions que recordi?
Des que soc al capdavant de Pomfusa, segur. La mitjana de defuncions en un mes de març és d’entre una norantena de defuncions i aquest any ha estat de 200!

La tendència és que l’abril continuarà a l’alça?
Hi ha una dada rellevant: en els tres primers dies d’abril hem fet més serveis que els que fem habitualment a Pomfusa en un sol mes. Si continua amb aquesta tendència, caldrà veure com serà aquest mes d’abril.

En els tres primers dies d’abril hem fet més serveis que els que fem habitualment a Pomfusa en un sol mes”

A banda de la pandèmia, hi ha algun factor més que expliqui l’increment dels serveis a Pomfusa?
Sí, arran del confinament d’Igualada hem hagut d’assumir una part de la gestió dels Serveis Funeraris de l’Anoia. Ara donem cobertura quatre municipis de l’Anoia: Carme, Capellades, La Torre de Claramunt i La Pobla de Claramunt.

Pomfusa abraça els 10 municipis de difusió de La Bústia i, accidentalment, quatre municipis de l’Anoia. Hi ha algun municipi més castigat que la resta?
Els nostres serveis es focalitzen als hospitals i a les residències de gent gran. Jo no parlaria de cap municipi més castigat sinó que l’increment més significatiu està sent a les residències de gent gran. Estem descobrint residències que gairebé eren desconegudes per a nosaltres.

Les instal·lacions, les vetlles i els cementiris estan tancats al públic per evitar el contagi de la covid-19 i, a més, s’han suspès les ceremònies.
Sí, forma part del paquet de mesures que s’inclouen en l’estat d’alarma que va decretar el govern espanyol. No hi estem acostumats, però qui ho pateix més són les famílies, qui no poden dir l’últim adéu als seus difunts.

Es poden enterrar aquells qui moren de covid-19 o és obligat incinerar-los?
Sí, és clar. No és cert que aquells qui han mort per coronavirus hàgin de ser incinerats. També poden ser enterrats sense cap problema. Fins i tot ara des de l’aplicació de l’estat d’alarma, el període d’enterrament es pot fer en menys de 24 hores, però els tràmits ho alenteixen tot.

Aquells qui decideixen enterrar els seus difunts tenen l’opció de trepitjar els cementiris?
Sí, poden acomiadar-se a tocar del nínxol. En el comiat només hi poden participar dos o tres familiars del difunt i també els pot acompanyar un representant per fer el culte religiós. Tots respectant la distància que es recomana per evitar possibles contagis.

I la resta com ho viuen?
Està sent molt dolorós per a tothom. Aquests dies hem viscut moments que no oblidarem mai. Famílies que s’han hagut d’acomiadar dels seus difunts des del balcó, de matinada i plovent o per videoconferència. Dir-li adéu a pares, mares, avis o àvies que potser fa vint dies que ja no veien perquè estaven ingressats en un hospital o en una residència.

Aquests dies hem viscut moments que no oblidarem mai. Famílies que s’han hagut d’acomiadar dels seus difunts des del balcó, de matinada i plovent, o per videoconferència”

Tot i que està bregat per la pila d’anys de dedicació a la seva empresa, vostè no és de pedra.
És la pitjor experiència professional i personal que recordo. Només li diré que feia anys que no plorava com ho he fet aquests dies. Som una empresa mitjana, de proximitat, i intentem en aquests moments tan dolorosos ser el màxim d’empàtics possibles amb les famílies, moltes d’elles coneguts meus. Aquests dies estem rebent més complicitat que mai de la gent. I això ha posat en valor el nostre model d’empresa, lluny d’aquelles funeràries més grans que els mouen altres interessos.

Els preus dels serveis funeraris sempre són un motiu de queixa entre els usuaris. Vostès cobren el mateix arran de la pandèmia de la covid-19?
Sí, són els mateixos des del mes de gener. Ara no podem oferir tota la nostra carta de complements degut a l’estat d’alarma i això fa que el servei sigui més econòmic.

Les incineracions també s’han incrementat aquests dies?
Sí, i ha provocat un retard en la programació de les incineracions fins al punt que en alguns crematoris s’incinera durant les 24 hores del dia. Habitualment el període és d’entre un dia o dia i mig i ara ha passat a tres o quatre dies. En altres parts del país es triga 6 dies i a Madrid, que estan desbordats, el període es pot allargar un mes.

Tenint en compte que les famílies no poden sortir de casa pel confinament, un cop s’aixequi l’estat d’alarma hauran de venir a buscar la urna amb les cendres dels seus difunts?
Així hauria de ser. Normalment l’entrega de les urnes amb les cendres es fa en el tanatori més proper a la família. En previsió que el confinament s’allargui hem posat en marxa un servei a domicili. És a dir, un equip de persones que porten les urnes directament a casa.

Els ho agraeixen les famílies aquest servei?
Sí, tot i que també ens estem trobant amb famílies que, tenint en compte que es troben confinades a casa, per evitar més dolor no volen tenir l’urna a casa.

A vostès, com al personal sanitari, se’ls exigeix anar ben protegits per evitar contagis. Els fa falta mascaretes o guants?
No, perquè sóc previsor de mena. I això ha fet que no només disposem de material per a nosaltres sinó que cada dia estem fent donacions a qui ho necessita. Des que van aparèixer els primers casos, hem lliurat una munió de mascaretes, bates, guants i ulleres de protecció.

Estem preparats per assumir el qui vingui. Disposem d’una flota de 25 vehicles, un magatzem logístic, quatre tanatoris i un cinquè que estem a punt d’obrir que estarà equipat per situacions com la que estem vivint”

A qui els lliura aquest material?
Als centres hospitalaris, d’atenció primària o residències on nosaltres hi actuem. En moments així, tots anem desbordats, patim moltes hores treballant i, fins i tot, hem compartit algun àpat.

La crisi sanitària és incerta i es tem per un col·lapse sanitari i també funerari. La seva empresa corre el perill de no poder donar a l’abast si la pandèmia no minva?
Crec que podrem fer front a la situació tenint en compte que actualment disposem d’un magatzem logístic, quatre tanatoris i n’estem a punt d’obrir un cinquè que estarà equipat per situacions com la que estem vivint. Alhora disposem d’una flota de més de 25 vehicles, i en els propers dies, s’hi sumaran dues unitats més. Estem preparats per assumir el que vingui. De moment no ha calgut reforçar la plantilla, tot i que fem més hores que un rellotge.

Text: Quim Miró | Fotografies: Pomfusa

Print Friendly, PDF & Email