Dijous, 25 juliol 2024
  • Dijous, 25 juliol 2024
La Bustia 5 granja 2 projecte Agroparc Penedes Gelida

Ampliació: Totes les imatges i el projecte de l’Agroparc a Gelida, un clúster i espai temàtic visitable d’economia circular

Per 14 d'octubre de 2021 a les 7:00 0 4269 Visites

La segona proposta preveu una inversió de 180 milions d’euros, una extensió de 258 hectàrees, 3.100 llocs de feina directes, indirectes i induïts i que podria acollir unes 90.000 visites anuals

El grup Ametller Origen ha fet dues presentacions públiques de l’Agroparc Penedès. Un clúster i espai temàtic visitable agroalimentari que vol convertir-se en referència del sud d’Europa -i de moment seria el primer- que integri l’agricultura, la ramaderia, l’agroindústria i les energies renovables, i que potenciï la recerca i la investigació. La proposta inclou la seu central de l’empresa, producció, logística i oficines, a més de camps de cultiu i pastura i 400 ovelles i 400 cabres, hotel rural, casa de colònies i agrobotiga. Tot plegat, destaquen, amb l’objectiu de ser un model sostenible i d’economia circular. 

La primera presentació s’ha fet a Gelida, el dimarts 12 d’octubre, amb el conseller delegat, cofundador i copropietari de la companyia, Josep Ametller, l’arquitecte Joan Batlle i l’alcaldessa de Gelida Lluïsa Llop. Al Centre Cultural, davant d’una vuitantena de persones, entre veïns, regidors d’ERC, Primàries i Comuns -que formen el govern municipal-, i del PSC, així com membres del col·lectiu Bosc Verd i dels naturalistes de Gelida. La segona s’ha fet a Foment del Treball a Barcelona el dimecres 13 d’octubre.

La firma agroalimentària anuncia l’Agroparc després de fer-ho el desembre de 2016 i deixar el projecte aturat a finals del 2018. Ara ho fa amb una nova proposta augmentant l’espai: dobla les hectàrees incorporant els terrenys de Can Joncoses, que actualment és un espai agrícola i forestal, però que està requalificat des de fa anys com a zona industrial. Segons defensa el conseller delegat del grup, d’aquesta manera no s’afecta terrenys rústics, un fet que havia generat l’oposició dels moviments ecologistes. 

Ametller Origen manté la creació d’una gran àrea de producció sostenible i circular, però ha refet la proposta inicial. En concret, de les 121 hectàrees i 50 milions d’euros d’inversió ha passat a preveure un recinte de 258 hectàrees i 180 milions d’euros. Una part de l’Agroparc, unes 17 hectàrees segons el projecte inicial, són del terme de Sant Llorenç d’Hortons. El gruix de la inversió l’assumirà Ametller, mentre que 25 milions aniran a càrrec d’Agbar i Carburos Metálicos, principals socis del projecte. Josep Ametller també ha explicat que mantenen converses amb altres empreses, com Seat, per eixamplar el ventall d’inversors, i té l’aspiració a obtenir part dels fons Next Generation.

Visites i centre de recerca

A banda de l’espai productiu i logístic, l’Agroparc també tindrà un espai visitable on collir fruites i verdures, un hostal rural i un centre de recerca. D’aquest espai d’investigació, Josep Ametller ha dit que hi vol reunir els millors especialistes per crear un institut de recerca o fundació “que generi corredors de coneixement amb Holanda i Israel”. “Ara som els productors d’horta més grans que hi ha, però som molt ineficients. Necessitem capacitació per capgirar-ho”, ha afegit, tot aspirant a crear un centre referent a Europa. Tenint en compte l’extensió es podrien acollir unes 90.000 visites anuals. Fa cinc anys es parlava de 200.000 visites anuals el 2022.

Ametller ha explicat que preveuen tenir tots els permisos urbanístics a principis del 2023 i que la intenció és obrir l’agroparc a finals del 2025. Calculen que la seva posada en marxa generarà 3.100 llocs de treball, entre directes, indirectes i induïts. D’aquests, un miler serien treballadors directes de les instal·lacions, mentre la resta correspondrien a empleats d’empreses vinculades a la construcció de l’agroparc i a la seva posada en funcionament. Pel que fa a l’impacte econòmic, la companyia calcula que pot arribar als 433 milions d’euros. El 2016 s’havia calculat només els llocs de feina directes, uns 700.

Energies renovables i intel·ligència artificial

L’Agroparc integrarà en un únic espai agricultura, ramaderia, agroindústria i energies renovables. A més, serà el primer districte agroindustrial d’energia positiva i Co2 negatiu. Les característiques principals del recinte són l’agricultura sostenible, la no utilització de fertilitzants artificials, el reaprofitament del nitrogen, la reutilització de residus i l’ús de biocombustibles.

El projecte també preveu un sistema de microgoteig en el reg a partir de l’aigua de pluges, aigua subterrània i també de la reutilització, alhora que crearà compost natural i s’abastirà d’energia solar amb 12 hectàrees de plaques fotovoltaiques. Segons els càlculs de la companyia, l’Agroparc consumirà 15 Mw anuals i generarà 13 Mw amb energia fotovoltaica, 10,2Mw amb biomassa i 1,6 milions de m3 de biogàs. D’aquesta manera, l’empresa garanteix la sostenibilitat del recinte i augura que podrà aportar energia a la xarxa general de distribució.

Per últim, es vol utilitzar la intel·ligència artificial per ajustar l’oferta a allò que demanin els consumidors i implantar un sistema d’etiquetatge que permeti millorar la traçabilitat dels productes.

El posicionament de l’Ajuntament de Gelida

L’alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, ha explicat que “estem davant un projecte molt engrescador” que “representa una evolució molt important respecte a l’anterior projecte que fa anys s’havia presentat, situant la part industrial en una zona industrial i no en terreny agrícola, però no és aquest l’únic canvi. És un projecte més madur, molt més elaborat i més dimensionat, que incorpora activitats en R+D+i en els processos agrícoles i agroindustrials i digitalització i sostenibilitat”.

L’alcaldessa ha destacat que “suposa una bona opció per Gelida. Un projecte que aportarà llocs de treball i impulsarà el desenvolupament econòmic del nostre poble, lligats a una empresa puntera que ens pot obrir moltíssimes oportunitats, i fer que aquest desenvolupament econòmic reverteixi en els gelidencs i les gelidenques”.

Aquí es pot consultar el projecte sencer presentat com avanç de planejament per a la implantació d’un projecte d’interès territorial.

I aquí les imatges actuals i virtuals del projecte de l’Agroparc Penedès:

 

Resum del projecte d’Agroparc Penedès

 

Presentació en roda de premsa de l’Agroparc Penedès a la sala de Plens de l’Ajuntament de Gelida

 

Presentació de l’Agroparc Penedès a Foment del Treball de Barcelona

 

 

La Bústia va publicar un reportatge a l’edició de gener del 2017:

Fotografies: Imatges del projecte de l’Agroparc Penedès a Gelida i Sant Llorenç d’Hortons i moments de les presentacions [Carles Gala/Ràdio Gelida/Ajuntament/renders Ametller Origen]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Economia, Gelida