Diumenge, 21 juliol 2024
  • Diumenge, 21 juliol 2024
La Bustia cens aus Capreolus (1)

Capreolus fa un cens d’aus amb una sorpresa i torna l’activitat ‘Fot-li canya a la canya!’

Per 19 de gener de 2022 a les 12:00 0 594 Visites

El diumenge 30 de gener està convocada una plantada popular a l’Areny del Molí d’Olesa

Els membres de Capreolus (Grup de Recerca i Natura d’Olesa) han realitzat aquest diumenge 16 de gener el ‘Cens internacional d’ocells aquàtics i marins hivernants’ que es fa a més de 100 països de tot el món i que coordina a nivell general ‘Wedlands International’.

El geògraf, guia de natura i membre de Capreolus, Joan Soler, explica a La Bústia el balanç olesà d’enguany d’aquest hivern. Destaca que “en coincidència amb els resultats generals de tots els censos del curs baix del riu Llobregat, segueix en la línia dels darrers anys i fa palesa una disminució notable tant en el nombre absolut d’exemplars com en el d’espècies presents a la zona”.

L’entitat naturalista ha comprovat que “l’ànec coll-verd segueix en uns nivells molt inferiors als que presentava fa deu anys i espècies com la polla d’aigua o els ardèids (bernats pescaires, agrons i martinets) han reduït de forma alarmant les seves poblacions. Es mantenen més estables els corbs marins o els cabussets (ocells exclusivament hivernants) i baixa lleugerament el nombre de blauets i de limícoles (ocells que s’alimenten a zones fangoses del riu) com la xivitona, la xivita, el becadell o les becades. Pel que fa als passeriformes (ocells de mida petita), els teixidors, la titella i els repicatalons continuen disminuint de nombre i es mantenen més estables les cueretes blanques i torrenteres i el rossinyol bord”.

La sorpresa del cens d’aquest gener ha estat la presència d’un mascle de xarxet, un petit ànec que no acostuma a pujar tant riu amunt i del que hi ha poquíssimes cites al municipi.

El cens a la ribera del riu Llobregat al pas per Olesa es duu a terme des de l’any 2001. L’activitat consisteix a fer un recompte de tots els ocells aquàtics que es detecten des de la zona industrial de Can Vinyals fins a Vilapou-Can Singla. Al capvespre del mateix dia també es controla la joca de corbs marins que hi ha al terme. Els resultats recollits s’envien al coordinador de zona perquè s’incloguin a l’anuari que es publica des de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

 

Torna l’activitat ‘Fot-li canya a la canya’

D’altra banda, Capreolus i el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà organitza el diumenge 30 de gener torna la campanya ‘Fot-li canya a la canya’ i ho fa en forma de plantada popular a l’Areny del Molí. L’activitat té com a objectiu afavorir la restauració del bosc de ribera en detriment de la canya, que és una espècie exòtica invasora.

La jornada compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olesa, qui s’encarregarà de l’acondicionament de l’espai, de l’Associació ANDA d’Abrera, que proporcionarà els més de trenta àlbers que es plantaran, i de l’ADF d’Olesa, que s’encarregarà del manteniment de les plantacions.

Àlex Benitez, membre de Capreolus, explica que des del grup “estem molt contents perquè aquesta plantada és una evolució del ‘Fot-li canya a la canya!’, hem passat de fer activitats de trepitjada de canya a poder realitzar un projecte d’aquesta magnitud. Esperem poder realitzar-ne més en els propers anys i mica en mica poder anar recuperant el bosc de ribera del camí del riu i anar-li guanyant terreny a la canya”.

El lloc de reunió serà el cementiri vell, al carrer Obliqua, diumenge 30 de gener a les 10h. Des d’allà, els voluntaris es dirigiran cap a la zona de la resclosa de l’Areny del Molí. Per participar no cal fer cap inscripció. Cal portar aigua, roba i calçat adequat i, si se’n disposa, guants de jardineria i eines per plantar.

Capreolus engega la campanya ‘Fot-li canya a la canya!’.

Fotografies: Corbs marins que hivernen de ribera d’Olesa i membres del grup observant aus a la ribera del riu Llobregat a Olesa [Capreolus]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Olesa de Montserrat, Societat