Les set empreses participants esperen estalviar 94.000 euros anuals en consum elèctric amb les quatre instal·lacions de plaques fotovoltaiques
Un total de set companyies del polígon industrial de Castellví han creat una comunitat energètica solar, la primera que es posa en marxa en l’àmbit empresarial de forma privada. El muntatge es basa en quatre instal·lacions fotovoltaiques de 100 kW capaces de generar 598.400 kW/h. S’estima que l’estalvi anual a la factura de la llum pot arribar als 94.000 euros en total.
Des dels impulsors de la iniciativa privada expliquen que davant la lentitud associada a l’administració, van decidir fer el seu camí separat de l’Ajuntament de Castellví encara que no descarten una col·laboració futura.
Cal recordar que durant els últims mesos, l’Ajuntament de Castellví està impulsant una comunitat energètica i ha estat instal·lant plaques fotovoltaiques en edificis públics.
Primera comunitat energètica privada
El president de l’Associació Empresarial Polígon Industrial Rosanes, Rafael Castro, ha explicat a l’ACN que “hi havia companyies que individualment volien instal·lar plaques solars, però topaven amb un procés molt costós i lent”. Alhora, ha lamentat que la burocràcia associada a posar en marxa un muntatge fotovoltaic “gairebé requereix tenir un treballador dedicat exclusivament a fer aquests tràmits”.
Castro també ha destacat que buscar assessors externs i fer una aliança interna al polígon ha estat clau per desencallar la situació “i treballar de forma més fàcil, tot i les dificultats que comporta canviar el subministrament elèctric”.
Les dues motivacions de les empreses que han arrencat la comunitat energètica solar ha estat “la reducció de despeses i la necessitat d’adaptar-se al futur. No ens queda més remei que decantar-nos per l’energia fotovoltaica”.
Javi Sin, soci fundador d’Spock, la consultora que ha assessorat l’empresariat de Castellví, ha detallat a l’ACN que fa anys que assessoren l’empresariat de Castellví en matèria de consum energètic. Va ser el 2022 quan van “aventurar-se” a idear una comunitat solar únicament privada per abastir diverses fàbriques i oficines del polígon. El programa de subvencions d’IDAE els va empènyer a tirar-ho endavant, amb una ajuda concedida ara fa dos anys.
Va ser a finals del 2023 quan les plaques van començar a funcionar, així com també vuit punts de recàrrega de vehicles elèctrics vinculats a la mateixa xarxa. Sin ha destacat que la possibilitat de participar de més d’una instal·lació fotovoltaica és un atractiu per a les empreses que formen part de la comunitat, “fet molt poc habitual perquè normalment es participa d’una sola instal·lació”.
Tot i que la instal·lació és 100% privada, Sin ha apuntat que no descarten sumar sinergies més endavant amb l’Ajuntament de Castellví.
Pel que fa al consum, els 598.400 kW/h generats permeten donar resposta al 40% de la demanda de les set empreses que formen part de la comunitat. Sin precisa que de moment el projecte arrenca amb aquesta capacitat perquè hi ha molta disparitat pel que fa a la demanda energètica de cadascuna de les companyies, ja que algunes tenen activitat industrial gairebé les 24 hores mentre altres són pràcticament oficines o magatzems.
Sin també ha recordat que “buscar un subministrament del 100% ens duia a sobredimensionar la instal·lació”, ja que no disposen de bateries d’emmagatzematge. Al mateix temps, assenyala que no s’han plantejat fer una gran instal·lació que aboqués a la xarxa tots els excedents “perquè les companyies elèctriques els estan pagant a un preu molt baix, que no compensa”.
Informen que a banda del capital únicament privat, és que les empreses adscrites a la comunitat participen de diverses de les quatre instal·lacions, amb diferents coeficients de repartiment.
L’empresariat s’ha beneficiat de la primera convocatòria del programa CE Implementa d’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia, en les sigles en castellà) per incentivar projectes singulars de comunitats energètiques. Amb la subvenció rebuda han posat en marxa una instal·lació fotovoltaica compartida que genera el 40% de l’energia que necessiten les set empreses adscrites.
Amb la instal·lació de la comunitat energètica consolidada per a set empreses, la intenció dels responsables del projecte és seduir nous aliats entre la trentena de companyies que formen l’associació empresarial del polígon. Els últims mesos han rebut la petició d’algunes d’elles per afegir-s’hi.
Fotografies: Instal·lació de la comunitat energètica del polígon industrial Rosanes [ACN]