Dimarts, 21 maig 2024
  • Dimarts, 21 maig 2024
labustia-parc-rural

Constituït el Parc Rural del Montserrat amb 12 municipis

Per 28 de febrer de 2019 a les 7:00 0 1620 Visites

El president és l’alcalde de Collbató, Olesa amb la vicepresidència ha ofert ser-ne la seu i Esparreguera és el gran absent

Collbató va acollir aquest dimarts l’acte de signatura de la constitució de l’associació de municipis que gestionarà el Parc Rural del Montserrat. L’alcalde Collbató, Miquel Solà, ha estat escollit president, el regidor Xavier Rota d’Olesa n’és el vicepresident, mentre que els alcaldes d’Abrera i el Bruc, Jesús Naharro i Enric Canela, han estat designats secretari i tresorer respectivament.

L’alcalde de Collbató, Miquel Solà, va recordar les persones que van participar des dels primers intents de creació de l’associació i l’esforç de les quals “ha fet possible arribar avui a aquest acord històric”. També va voler agrair a la Diputació de Barcelona la seva feina acompanyant el desenvolupament del projecte i ajudant perquè arribés a bon port.

L’acte de constitució va estar presidit aquest dimarts pel vicepresident 1r de la Diputació, Dionís Guiteras i va comptar amb els representants dels dotze municipis que inicialment en formen part: Olesa de Montserrat, Abrera, el Bruc, Castellolí, Collbató, Marganell, Piera, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell.

El representant de la Diputació va anunciar que ja hi ha municipis que estan prenent com a exemple la iniciativa del Parc Rural del Montserrat per constituir associacions similars en defensa del seu territori.

El Parc Rural del Montserrat té com a principals línies d’actuació la recuperació de terrenys agrícoles de la zona, la consolidació i augment de la producció agrària, l’elaboració de productes de qualitat sota una marca específica, el foment de l’agricultura ecològica i la prevenció d’incendis forestals, alhora que la promoció del territori en l’àmbit turístic.

Per fer-ho possible, l’associació buscarà subvencions supramunicipals, com ara a través del projecte “Barcelona Smart rural”, dotat amb cinc milions d’euros, dels quals, 700.000 euros van destinats a temes agraris. També subvencions europees, tenint en compte que el Parc Rural del Montserrat és l’únic de caràcter supramunicipal que hi ha, no només a l’Estat espanyol, sinó també a tot Europa.

Olesa acollirà, el pròxim 14 de març, l’acte de presentació del Pla de gestió i desenvolupament del Parc Rural del Montserrat i aquest municipi s’ha ofert com a seu de l’associació, concretament disposar de les instal·lacions de l’edifici municipal de Cal Puigjaner.

El ple de l’Ajuntament d’Esparreguera va rebutjar integrar-se al Parc Rural arran d’un informe negatiu del secretari municipal que planteja dubtes sobre els estatuts i la forma jurídica de l’associació, motiu pel qual aquest punt no va assolir la majoria absoluta, tot i els vots a favor del govern municipal.

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes: