L’associació per una Sanitat Pública i de Qualitat del municipi ha organitzat la segona concentració davant del CAP després de la mort de l’Encarna, convoca una altra pel divendres 7 de març i una conferència pel divendres 28 de febrer
Més de 200 persones han assistit a la segona concentració convocada per l’associació per una Sanitat Pública i de Qualitat a Olesa de Montserrat Paco Fernández Hoces (ASPQ) davant de la porta i voltants del CAP aquest divendres 7 de febrer. Més enllà de la xifra -unes 200 segons l’Ajuntament i unes 300 segons l’organització-, la nova acció ha servit per continuar les protestes i reclamacions de millores al centre sanitari.
Els membres de l’ASPQ han informat de les gestions, reunions i activitats de l’entitat. Alhora, han fet una crida a la participació ciutadana i que l’Ajuntament doni suport a les seves reivindicacions. Tot i que en aquesta ocasió el regidor de Salut no ha assistit a la concentració, han dit que s’ha excusat.
Martí Obiols, portaveu de l’ASPQ, ha reivindicat tots els canvis que es necessiten i exposa les mancances que hi ha al poble. Entre aquestes està l’ampliació de l’equip de medicina, urgències de 24 hores i una millora en el triatge dels pacients.
Clarifiquen en tot moment que les concentracions i les demandes no van en contra els treballadors del CAP d’Olesa -l’equip de medicina, d’infermeria i administratiu- i que volen un canvi de gestió perquè el centre passi a l’Institut Català de la Salut (ICS), com també demana l’Ajuntament. Entenen que els professionals sanitaris que treballen “segueixen les directrius de l’empresa privada contractant, Mútua Terrassa”.
L’origen de les mobilitzacions actuals és la mort de l’Encarna, una dona de 63 anys que va assistir al CAP olesà a visitar-se d’urgència el dia 16 de gener perquè es trobava malament amb problemes respiratoris i la van citar per a l’endemà. Va marxar cap a casa on va morir hores després. Malgrat això, Obiols explica que aquest incident “només ha estat la gota que ha fet vessar el got”.
Primeres reunions i difusió de la informació
L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, i el primer tinent d’alcalde i regidor de Salut Pública, Marc Serradó, es van reunir el 30 de gener amb el director i la sotsdirectora del Servei Català de la Salut, Alfredo García i Pilar Otermin a Barcelona. El dia anterior, Serradó també va tenir una reunió telemàtica amb la gerent de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Sud, Anna García-Altés.
L’Ajuntament i diversos mitjans de comunicació locals, comarcals com La Bústia, o de Catalunya com TV3 i TVE van informar de les concentracions i del resultat de les primeres reunions. En la concentració, els membres de l’ASPQ també han informat de les reunions i les gestions i ha fet públic les seves posicions.
Un dels temes tractats, a part de l’augment de la plantilla de medicina i infermeria, va ser el triatge que fa el personal administratiu per determinar el tipus de visita que se li assigna al pacient. El consistori defensa que és un sistema millorable al CAP. Obiols explica que “com a ciutadans, desconeixem el que ens passa” i d’aquesta manera no poden determinar la urgència del que pateixen.
D’altra banda, l’Ajuntament va exposar que l’ambulatori podria funcionar també com a Centre Urgències d’Atenció Primària (CUAP), que atengui també els veïns dels pobles del voltant. D’aquesta manera solucionarien el reclam de la ciutadania d’un servei 24 hores. Però en relació amb això, des de l’ASPQ diuen no voler un CUAP, donat que suposaria una possible confrontació amb la resta de poblacions. Com també va informar La Bústia, des de fa uns anys volen un CUAP, Olesa, Abrera, Esparreguera i Martorell. De fet, els alcaldes del Baix Llobregat Nord van demanar al març de 2023 dos nous CUAP, a més de l’actual de Sant Andreu.
Finalment, demanen que el CAP passi a ser gestionat per l’Institut Català de la Salut en comptes de Mútua de Terrassa. Així i tot, lluny de fer-se realitat, el portaveu de l’ASPQ diu que la contestació que han tingut és que “hi ha problemes jurídics que fan impossible de moment aquesta reversió”.
Un cop recopilades totes aquestes peticions, comuniquen que s’ha obert una investigació sobre la mort de l’Encarna, però que no hi ha més detalls al respecte.
Més esdeveniments impulsats per l’associació
La pròxima concentració es preveu pel divendres 7 de març a les 18.30h davant del CAP, de la mateixa manera que s’han portat a terme les dues anteriors, la del 23 de gener i la del 7 de febrer.
A més, el divendres 28 de febrer a les 19h han programat una conferència a la Comunitat Minera Olesana. Estarà també organitzada per l’ASPQ i intervindrà una professora de l’escola d’infermeria de Barcelona. El tema a tractar serà la mercantilització de la sanitat pública i l’interès de les empreses en treure-hi beneficis.
Vídeo de la segona concentració del 7 de febrer davant del CAP d’Olesa.
L’ICS es fa càrrec del servei mèdic d’atenció domiciliària els caps de setmana.