Carme Rallo, Jordi Rubinart i Emili Gaya s’asseuen i declaren com a testimonis dels fets al municipi
L’exalcaldessa de Sant Esteve Sesrovires, Carme Rallo, i els sesrovirencs Jordi Rubinart i Emili Gaya, aquest dimarts han declarat en el judici pel procés al Tribunal Suprem a Madrid.
Han estat els primers testimonis a parlar que van ser presents en els centres de votació durant el referèndum de l’1 d’octubre de 2017.
En el desplaçament han estat acompanyats per l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, la regidora Mireia Monfort d’ERC a Olesa i d’altres persones de la comarca vinculades als republicans.
Declara Jordi Rubinart, que l’1 d’octubre va votar a Sant Esteve
“Ningú ens va induir a fer res” “Vam decidir que qui volgués seure de manera pacífica per poder votar, que ho fes. Ningú ens va induir a fer res, aquell dia, va ser una decisió personal”, afirma el testimoni. Explica que la Guàrdia Civil va arribar i va començar a donar cops amb les porres: “Van arribar una vintena de guàrdies civils i van començar a pegar a la gent que hi havia asseguda. Érem unes trenta o quaranta persones. Van estar colpejant la gent de manera indiscriminada durant una estona. Pegaven amb les porres i els cops anaven dirigits al cap.”
Crits de la gent “La gent cridava ‘som gent de pau’, ‘volem votar’ i ‘vergonya'”, assegura el testimoni.
Insisteix que no rebia instruccions. A preguntes del fiscal Jaime Moreno, Jordi Rubinart insisteix que ningú els hi donava instruccions: “Per xarxes socials es feien comentaris sobre la jornada, però a mi ningú no em va donar cap instrucció.”
“Pegaven a la gent, és raonable que algú els insultés” Quan és preguntat sobre si la Guàrdia Civil rebia insults, coincideix amb els altres ciutadans que han testificat: “No vaig insultar la Guàrdia Civil. No sé si algun insult es va escapar, potser sí. Pegaven a la gent, és raonable que algú els insultés.” Fins aquí el testimoni de Jordi Rubinart.
Declaració de Carme Rallo, l’alcaldessa de Sant Esteve l’1 d’octubre de 2017
12.54 h
Van den Eynde interroga Carme Rallo, alcaldessa de Sant Esteve l’1-O.
12.58 h
“Van destrossar unes quantes coses de l’escola” La testimoni explica que va estar tot el dia a l’Escola la Roureda i narra el què va veure: “Des de dins, vaig sentir els crits de la gent quan va arribar la Guàrdia Civil. Després van entrar a l’escola. Vaig veure com colpejaven un veí al cap, amb una porra. I com empenyien un altre veí que era molt alt i que va caure.”
Diu també que van destrossar l’escola i que, fins i tot, van entrar a l’edifici d’infantil on no hi havia ningú. Manté que van rebentar diverses portes i que va trucar a la policia local perquè aixequés acta de les destrosses.
Declaració d’Emili Gaya
13.06 h
El testimonI també va anar a votar a l’Escola la Roureda: “Vaig anar a l’Escola la Roureda a les cinc del matí. Primer hi vaig anar amb la meva dona i després van venir els meus fills i la meva neta.”
El testimoni descriu una càrrega policial. Explica que van saber que hi havia intervencions de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional en algunes escoles, però que no sabien que vindrien al centre on es trobaven. Narra què va passar a partir del moment que va arribar la Guàrdia Civil:
“A la tarda, quan ja no ho esperàvem, van arribar uns cinquanta guàrdies civils. Estàvem en família, amb nens petits. Mai havia vist una formació com aquella. La policia, formada, va començar a avançar cap a les persones concentrades i, espontàniament, la gent es va agrupar a l’entrada de l’escola. Alguns drets, alguns asseguts, i feien càntics amb les mans enlaire amb un actitud pacífica, festiva, cridant “som gent de pau”. Van començar una càrrega amb els escuts i les porres a tort i a dret. Em van colpejar al cap i vaig caure a terra. A la gent que m’intentava ajudar, li pegaven amb la porra.”
Cares de por, de desconcert i molta gent plorant A preguntes de Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, el testimoni assegura que quan van veure avançar els guàrdies civils des dels vehicles no es van moure i que, quan els van tenir a prop, va veure les cares de por i desconcert entre la gent. Admet haver insultat els agents després de rebre un cop de porra al cap i afegeix que va veure molta gent plorant: “Algun insult sí que vaig sentir. Jo mateix els vaig insultar. Estàvem indignats, ens pegàvem mentre teníem els braços alçats.
Coneixia la prohibició però va anar a votar convençut. El fiscal Jaime Moreno li demana per què va anar tan d’hora a votar i Emili Gaya respon: “Vaig arribar a l’escola a les cinc del matí per les ganes i la il·lusió que em feia participar en el referèndum. No hi havia consignes establertes”. Reconeix que sabia que hi havia una ordre de tancar escoles i que no es fes el referèndum, però afirma que ell hi va anar per convicció. “Sé que no tenia empara legal, però ho vaig fer convençut. Ningú m’hi va fer anar.”
“Gent que es defensava de l’agressió de la Guàrdia Civil” L’advocada de l’Estat li pregunta si va veure persones que pegaven els agents. “Vaig veure gent que es defensava de l’agressió de la Guàrdia Civil, dels cops”, respon el testimoni.
Les declaracions s’han extret íntegrament del resum que han fet els serveis informatius de la CCMA.