Diumenge, 26 maig 2024
  • Diumenge, 26 maig 2024
La Bustia abocador Can Mata estiu 2023 (2)

Denuncien irregularitats en el funcionament de l’abocador de Can Mata

Per 1 de setembre de 2023 a les 7:00 0 571 Visites

La plataforma que vol tancar la instal·lació qüestiona la gestió dels residus i l’Ajuntament de Masquefa demana una reunió urgent d’una comissió d’informació i seguiment de l’abocador

L’Ajuntament de Masquefa ha anunciat que “ha tingut coneixement de manera oficiosa que s’estan produint abocaments constants de residus al Dipòsit controlat de Can Mata en una zona de l’abocador ja clausurada per a aquesta finalitat”.

Per aquest motiu, l’alcalde Roger Vázquez ha demanat “a l’alcalde dels Hostalets de Pierola i president de la Comissió de seguiment de l’abocador que convoqui una reunió urgent i extraordinària per donar explicacions i detall d’aquestes actuacions en el marc de l’organisme competent, davant la preocupació dels veïns de Masquefa”.

De la mateixa manera, el consistori ha sol·licitat formalment a l’Agència de Residus de Catalunya i a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, com a òrgans competents per raó de matèria, disposar de la informació ambiental. També ha sol·licitat una reunió amb els màxims responsables.

 

La plataforma que defensa el seu tancament també denuncia irregularitats en l’abocador

La Plataforma Tanquem Can Mata ha denunciat “una sèrie d’irregularitats en el funcionament de l’abocador dels Hostalets de Pierola, que podrien tenir greus conseqüències ambientals i urbanístiques per a la salut”.

A través d’un comunicat, expliquen que el 7 d’agost l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola va informar sobre l’acumulació temporal de residus en la plataforma pendent de segellar de l’antic dipòsit, amb una durada prevista fins al març del 2024 i una retirada dels mateixos amb data aproximada del 13 de novembre del 2024.

Aquesta mesura es deu a la manca d’espai fins a l’execució de l’ampliació de l’abocador, però des de la Plataforma qüestionen “la legalitat i la conveniència d’aquesta actuació, que suposa un canvi substancial en el procés de la gestió dels residus”.

Per aquest motiu, ha sol·licitat una reunió extraordinària de la comissió de seguiment. No obstant això, lamenten que no han obtingut cap resposta.

Aquí el comunicat de la Plataforma Tanquem Can Mata.

 

L’Ajuntament dels Hostalets de Pierola va fer aquest comunicat el 7 d’agost:

L’empresa que gestiona l’abocador informa que des d’aquest dimecres 9 d’agost treballa en dues actuacions: l’acumulació de residus sobre l’antic vas de Can Mata I i les obres de clausura corresponents al 2023. L’equip de manteniment treballa per tal que no hi hagi molèsties però no es descarta algun episodi d’increment de mala olor puntual.

El passat divendres 4 d’agost, «Prezero Gestión de Residuos SA» informava de l’inici de les actuacions que comencen aquest dimecres amb l’acumulació temporal de residus sobre l’antic vas de Can Mata I i les obres de clausures corresponents al 2023.

Respecte a l’acumulació temporal (dit tècnicament ‘acopi’), l’empresa disposa dels permisos de l’Agència de Residus de Catalunya i ja comencen a depositar residus aquest dimecres 9 d’agost. Això implica únicament un canvi d’ubicació del front d’explotació, per tant, no hauria de suposar cap increment de les incidències d’olors durant la seva operació. A més, el pla d’explotació d’aquesta actuació està dissenyat per reduir-ne l’impacte visual. Tot i això, l’empresa no descarta que es pugui haver episodis puntuals de  mala olor, especialment les primeres setmanes en les quals es farà l’obertura de la zona d’abocament.

En funció de com avancin els tràmits associats a l’ampliació, l’amuntegament estarà actiu, com a màxim, fins al mes de març. Els treballs s’executaran en 4 fases, per minimitzar el número de pous a desconnectar, mentre que l’explotació es farà de sud cap a nord, per tal d’evitar-ne també l’impacte visual.

Per altra banda, la setmana passada van començar les obres de clausura de 6 hectàrees dels talussos sud i oest de Can Mata I. Tot i que l’acció de clausura suposa una millora notable en la reducció de les emissions difoses, durant l’execució dels treballs s’han de desconnectar parcialment el sistema de control de la gasificació. Com altres vegades, l’empresa ha dissenyat un sistema provisional d’eliminació del gas a la zona afectada. Malgrat això, també pot produir-se algun episodi puntual de mala olor. Aquestes obres s’allargaran fins al mes de desembre.

En aquest sentit, l’equip del Dipòsit Controlat comunica que treballa acuradament per reduir les possibles molèsties que generin aquesta activitat, tot i que no descarta algun increment puntual de pudor. En funció de com avancin les tasques en les dues actuacions i, si cal, s’aplicaran mesures correctores addicionals per tal de mitigar-ne l’impacte.

Fotografies: Acumulació temporal damunt la zona ja clausurada [Plataforma Tanquem Can Mata]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Masquefa, Successos