Dimecres, 22 gener 2025
  • Dimecres, 22 gener 2025
La Bustia dues dones pujant la caldera de Santa Llucia Gelida

Dues dones fan història a la Festa de Santa Llúcia de Gelida

Per 19 de desembre de 2019 a les 12:00 0 1573 Visites

Per primera vegada, pugen una caldera d’uns 75 litres d’escudella i recorren uns 80 metres de distància

Dues dones, Desirée Povedano i Anna Carré, han pujat la mateixa caldera de l’escudella de la Festa de Santa Llúcia de Gelida. Han recorregut, amb el suport de 2 pals de fusta (samalers), un trajecte d’uns 80 metres.

Una imatge inèdita fins divendres, perquè fins ara era una tradició no escrita que els homes pugessin les calderes plenes d’escudella, des del pati d’Els Lluïsos, on es cuina, fins a la plaça de l’Església, on es reparteix.

En una festa més que centenària és la primera vegada que dues dones pugen la mateixa caldera. L’any passat, la Desirée va ser la primera portadora, que es va estrenar acompanyada pel seu company, Roger Clanchet. I en aquesta ocasió, ha estat amb l’Anna.

El moment del trasllat de les calderes sempre genera expectació, responsabilitat i emoció a tots els qui les pugen fins la plaça. Povedano ha expressat a La Bústia que “em sento orgullosa per haver sigut la primera dona a portar una caldera i aquest any compartir l’experiència amb l’Anna portant-ne una plegades. Un avenç, sí! Tot i que m’hagués agradat que s’hagués produït molt abans. Les dones som capaces de tot!”

Jordi Julià, membre de la comissió de la Festa diu que “ho hem viscut amb emoció i il·lusió i som conscients que és un fet important, però al mateix temps ho hem viscut amb naturalitat”. També ha volgut deixar clar que “aquests rols d’homes i dones formen part del passat i si no hi ha més dones que portin les calderes és perquè no ho han demanat”.

Per a Julià, que forma part d’una de les dues famílies (Cal Gat Cendrer, juntament amb Cal Cua Pla) que va recuperar la Festa després de la Guerra Civil, “portar les calderes és un premi i és el fruit de l’esforç col·lectiu d’una tradició que mou gairebé 50 col·laboradors, d’homes i dones, que han treballat els dies previs i el mateix dia des d’abans de les 5 del matí”.

Continuant amb les tasques tradicionals, les dones continuen fent el repartiment de l’escudella el dia de la festa. Els homes no l’han servida mai el dia 13 de desembre. Preguntat per aquest fet, Julià ha dit que “si l’any vinent es dona la circumstància, un home repartirà l’escudella” el dia de Santa Llúcia.

Els membres de la comissió de la festa i els regidors del consistori són els primers a fer el tast abans del repartiment de l’escudella. A banda de les noves regidores del nou Ajuntament, al capdavant també s’estrenava en aquesta Diada la primera dona alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop.

Una festivitat molt estimada i arrelada a la població que des de fa uns anys es fan servir un total de 9 calderes carregades d’entre 60 i 90 litres d’escudella cada una, més una d’aigua. Divendres es van repartir 500 litres d’escudella, que corresponen a unes 2.000 racions i una xifra semblant de porcions de botifarra negra, segons l’organització. La festa se celebra cada 13 de desembre a Gelida, l’any vinent serà diumenge.

Categoria:   Gelida, Societat