La pandèmia i l’incendi a la serra de l’Ataix han condicionat el desenvolupament de l’excavació
El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha dut a terme del 12 al 30 de juliol la campanya d’excavacions al jaciment de Santa Margarida. El vicepresident del CEM, Alfred Mauri, ha explicat que han pogut constatar que “no es limita només a una església, sinó que està acompanyat d’altres edificacions que podran situar el jaciment en un punt capdavanter”.
Enguany han col·laborat vuit alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona. Les excavacions celebren aquest 2021 el seu 40è aniversari i l’any vinent se’n compliran 50 del CEM.
No ha estat una campanya fàcil, i és que a més de la situació de pandèmia ha estat marcada també per l’incendi que va afectar la serra de l’Ataix. El 13 de juliol a la tarda i l’endemà es van veure obligats a desallotjar la Masia de Santa Margarida. Mauri ha explicat que no van patir per l’excavació “perquè els Bombers estaven allà, ens van tranquil·litzar i ens van dir que pel tipus de vegetació es podia controlar ràpidament”.
Aquest any s’han centrat en l’estudi de les estructures d’època paleocristiana, del segle V i VI, que van localitzar l’any passat, i també en una part més moderna, del segle XII o XIII.
Com la pandèmia no els ha permès fer jornada de portes obertes al jaciment, el CEM ha recopilat el material i ha publicat un vídeo setmanal de les campanyes arqueològiques a Sant Genís i Santa Margarida.
Aquesta ha estat una de les oportunitats i innovacions que han tingut bona resposta en la gent: “Les jornades de portes obertes ens agraden molt i ens permeten un contacte amb els visitants, però crec que quan es puguin fer no deixarem de fer aquests vídeos, ja que ens permeten explicar més coses com, per exemple, com estem treballant la digitalització d’objectes del jaciment en 3D per poder-los estudiar millor”, conclou Mauri.
Aquí es poden veure tots els vídeos setmanals.
Fotografia: Campanya arqueològica a Santa Margarida [Aj]