Les parelles lingüístiques han seguit practicant el català de manera virtual
El Voluntariat per la Llengua és un programa gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística que té com a objectiu formar parelles lingüístiques entre persones que parlen català habitualment i d’altres que tenen un nivell mínim però que volen practicar-lo.
Al Baix Llobregat Nord, un dels centres de normalització lingüística és el CNL Ca N’Ametller. L’any 2019, un total de 32 parelles lingüístiques van col·laborar-hi a Abrera, 52 a Esparreguera, 26 a Olesa, 54 a Martorell, 31 a Sant Andreu i 10 als centres penitenciaris Brians 1 i Brians 2 (Sant Esteve), tal i com ha pogut conèixer La Bústia.
El CNL Ca n’Ametller també abasta poblacions com Castellbisbal, Cervelló, Corbera, La Palma de Cervelló, Vallirana, Pallejà, Molins de Rei i Sant Vicenç dels Horts.
Aquest any, a conseqüència de la covid-19, moltes parelles lingüístiques han utilitzat la modalitat virtual per a les trobades. Aquesta opció va néixer l’any 2017 i durant el confinament ha estat tot un èxit de participació: 108 parelles del Baix Llobregat centre i nord, gestionades pel centre Ca n’Ametller, s’han trobat a través de videotrucada.
La Mireia Adell, coordinadora de Ca n’Ametller, ha explicat a La Bústia quin ha sigut el funcionament durant aquests mesos: “En la modalitat virtual, els usuaris es donen d’alta al portal o per c/e i un dinamitzador posa en contacte voluntaris i aprenents compatibles. Un cop fet el contacte, queda constituïda la parella lingüística, que es troba (virtualment) com a mínim una hora a la setmana durant 10 setmanes. Llavors, poden decidir que ja donen per acabada l’activitat o que continuen les trobades unes setmanes més”.
Des de Gelida, que pertany al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, informen que es van formar 10 parelles lingüístiques durant el 2019, i 6 durant el confinament.
D’aquesta manera, els participants de Voluntariat per la Llengua s’han adaptat a les circumstàncies de la pandèmia per seguir aprenent català i ajudant a qui l’està aprenent.
Per ara, l’Oficina de Català d’Esparreguera i el Servei Local de Català de Martorell informen que han reprès l’atenció presencial al públic amb mesures preventives i de seguretat, tot i que l’atenció telemàtica continuarà sent la prioritat.
Fotografia: Gràcies a la modalitat virtual, participants del CNL Ca n’Ametller han seguit practicant català durant el confinament [CNL Ca n’Ametller]
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu equip, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. configuració de cookies
ACEPTAR