Han rebut els premis Innovació per un treball d’investigació de comunicació interna, i Millor Acció al pla de comunicació del centenari de la Ràdio a Catalunya i els seus pioners, respectivament
Els periodistes martorellencs Francesc-Xavier Borràs Santafé i Margarida Moles Gual han estat guardonats en la 14a edició del Premi Pilar Casanova del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Francesc-Xavier Borràs ha rebut el Premi Innovació en Comunicació pel treball d’investigació ‘Desxifrant l’ADN de la Comunicació Interna: la Taula periòdica i les fórmules com a metodologies de transformació‘. El va fer durant la pandèmia i el va acabar al final de la seva etapa laboral al capdavant de la comunicació interna a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). El jurat ha valorat el treball “per la seva creativitat i per convertir la taula periòdica en una eina visual i educativa per transmetre missatges complexos de manera innovadora”.
Borràs explica a La Bústia que “és el meu llegat professional de FGC, que serveix també per altres empreses i organitzacions, per a estudiants i per a la docència. Explica, en català, què és la comunicació interna i com millorar-la” i la defineix a partir de la taula periòdica i 40 fórmules. L’objectiu és “trobar accions per millorar els resultats de l’empresa o l’organització i crear cohesió d’equip a través d’un mecanisme senzill i una metodologia fàcil”. També exposa els valors com la “comunicació positiva, el sentiment de pertinença, la col·laboració i el reconeixement” i que és “una sortida professional” pels periodistes.
Margarida Moles ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Acció de Comunicació per ‘Centenari de la radiodifusió 2024‘ que ha elaborat des de Ràdio Associació de Catalunya (RAC). El jurat ha valorat “la seva aposta per la recuperació històrica, integració de mitjans digitals amb la ràdio tradicional i la connexió amb el territori a través d’iniciatives col·laboratives”.
Moles ha explicat a La Bústia que ha estat “un treball que, des del seu inici i compaginant altres feines, m’ha portat 10 anys de recerca”. Es tracta del “pla de comunicació del centenari de la Ràdio, per explicar i fer arribar la història dels pioners de la radiodifusió, primer amb Ràdio Barcelona i després amb RAC. Qui van ser i com ho van fer, en especial en la persona d’Eduard Rifà”. Tot plegat s’explica en dos documentals, un llibre i un podcast, a més d’altres canals com les xarxes i comunicats. Moles ha afegit que “estem satisfets d’haver pogut reconnectar amb algunes de les famílies que en molts casos desconeixien la importància dels seus avantpassats”.
Aquí totes les accions de les activitats del centenari de la Ràdio.
També s’ha lliurat el Premi a la Trajectòria a la periodista Rosa Pueyo i Porta per la seva contribució a la comunicació corporativa des de 1983. Durant els anys de professió “ha implementat eines d’organització, protocols, bones pràctiques i gestió d’equips amb excel·lència”. Pueyo ha desenvolupat la seva feina vinculada especialment a l’Ajuntament de Barcelona.
Els guardons tenen l’objectiu de reconèixer i impulsar la tasca dels gabinets de comunicació i dels professionals que hi treballen, així com fomentar els esforços del sector privat i públic per donar accés a una informació veraç i útil. Els Premis Gabinets de Comunicació tenen com a referència el Manual de Bones Pràctiques elaborat pel Grup de Treball de Gabinets de Comunicació del Col·legi. Els premis de la XIV edició s’han lliurat el divendres 29 de novembre a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. En aquesta edició s’han presentat i complert amb els requisits 15 candidatures.
Fotografia de portada: Xavier Borràs i Margarida Moles [Col·legi de Periodistes]