Divendres, 26 juliol 2024
  • Divendres, 26 juliol 2024
la bustia ratpenats riu llobregat abrera

Entitats naturalistes controlen la població de ratpenats a la riba del Llobregat

Per 14 de juliol de 2019 a les 7:00 0 884 Visites

Aquest estiu s’ha detectat un exemplar a la zona d’Abrera, després de 2 anys sense trobar-ne cap

Diversos voluntaris de les associacions ANDA i ADENC de Sabadell, han realitzat per tercer any consecutiu el compte de ratpenats d’aigua al riu Llobregat, a l’alçada d’Abrera. Aquest recompte de ratpenats d’aigua -principalment de l’espècie Myotis daubentonii- el realitzen voluntaris a molts cursos fluvials de tot Catalunya, dins el projecte de ciència ciutadana “QuiroRius”, coordinat pel Museu de Granollers.

El projecte QuiroRius es va iniciar l’any 2008 i la seva metodologia és força senzilla: una nit cada any, entre juny i agost, cal comptar els ratpenats que travessen el feix de llum d’una llanterna en 4 punts d’un quilòmetre de riu. Les dades es carreguen a la web que centralitza els resultats i els investigadors de l’Àrea de Recerca en Ratpenats del Museu de Granollers els utilitzen per analitzar l’evolució de les poblacions d’aquests mamífers i relacionar-les amb l’estat ecològic dels ambients fluvials i el seu entorn.

Fa poc, es va publicar un primer treball on es demostrava que als rius amb uns boscos de ribera ben conservats, l’activitat dels ratpenats d’aigua s’incrementava considerablement. Val a dir que tots els ratpenats de Catalunya són insectívors i resulta imprescindible conservar-ne les poblacions per mantenir l’equilibri amb les dels insectes.

Fins al passat divendres 5 de juliol, els ratpenats d’aigua detectats més al sud del riu Llobregat s’havien observat a Monistrol de Montserrat on l’ADENC ha establert un punt de recompte del projecte QuiroRius. Després de dos estius seguits (2017 i 2018) sense detectar el ratpenat d’aigua a Abrera, enguany es va poder veure un exemplar volant arran d’aigua riu avall. Aquesta dada resulta molt esperançadora i anima a continuar el projecte de recuperació del bosc de ribera que està portant a terme l’associació ANDA des de fa anys amb la col·laboració de KAO Corporació, Pescadors d’Abrera y altres administracions.

 

La Bustia Ratpenat

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Abrera, Societat