Dimecres, 29 maig 2024
  • Dimecres, 29 maig 2024
Esparreguera - La Bustia - Josep Borras

Esparreguera plora la mort del compositor Josep Borràs

Per 5 d'abril de 2020 a les 17:33 0 3398 Visites

‘El Tutu’ ha mort aquest diumenge de Rams, als 90 anys

Actualització, 7 d’abril:

El compositor Josep Borràs i Farrés (Esparreguera, 1929-2020) ha mort aquest diumenge de Rams als 90 anys. Ho han avançat la regidora Maria Mas i la seva germana Laura -netes del compositor-, l’alcalde d’Esparreguera i el Setsetset.

‘El Tutu’ és l’autor de la música de La Passió d’Esparreguera, així com infinitat de caramelles, sardanes, sarsueles, música per a coral i religiosa.

Forner de professió, a més a més, va ser durant 22 anys Jutge de Pau d’Esparreguera i organista de l’església durant gairebé 70 anys. Es va dedicar especialment al teatre i a la cultura esparreguerina.

El mestre Borràs serà recordat per la seva estima i gran aportació a la vila, especialment a les seves entitats, iniciatives i tradicions culturals.

Va ser el fundador de l’Orfeó Gorgonçana el 1950, un cor que va consolidar les bases en l’àmbit coral i la cohesió en diferents sectors d’Esparreguera.

L’any 1976 va estrenar la música de La Passió, escrita expressament per a l’espectacle. En aquesta entitat va col·laborar com a president, director escènic i musical, a més de com a músic i actor.

També va participar al Patronat Parroquial i al Teatret. Ha dirigit nombroses obres de teatre des que va començar l’any 2004, a través de la Fundació Lola Lizaran.

L’auditori de l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera porta el seu nom des de l’any 2011. Una escola que va rebre tota la seva creació musical.

De les nombroses caramelles locals que va compondre, destaquen les sardanes per a cobla “Galant Esparreguera”, “Joia d’Esparreguera” i “Pubilla esparreguerina”.

L’Ajuntament va aprovar l’any 2013 una moció perquè la Generalitat li concedís la Creu de Sant Jordi. Una iniciativa que va sorgir d’un grup de persones i entitats del municipi.

Les primeres paraules han estat de Maria Mas Borràs, tinent d’alcalde i regidora de Bon Govern i Contractació i serveis jurídics: “Avui ens ha deixat l’avi Josep Borràs. No et podem dir adéu com et mereixes ara mateix, però el teu llegat i el teu record ens acompanyarà sempre”.

Gerard Bidegain, dramaturg i historiador, ha dit a les xarxes, La música de La Passió d’Esparreguera del mestre Borràs va sonar a l’orgue de la Basílica de Sant Pere del Vaticà, diumenge passat. Bidegain és coautor conjuntament amb Carles Reynés i Montserrat Castellví del llibre Vinils enfarinats, l’any 2014, dedicat a l’obra i la vida de Borràs.

El món associatiu, cultural i polític han expressat els seus sentiments i mostres de condol als seus familiars.

Aquest dissabte 11 d’abril, les Caramelles d’Esparreguera de La Passió han organitzat una cantada confinada com a homenatge al mestre. Es farà als balcons i finestres a les 18h. Els participants hauran de sintonitzar Ràdio Esparreguera, al 89.4 FM.

Fotografia: Josep Borràs, participant a la lectura del Poema de Montserrat, de Josep Maria de Sagarra, al Teatret d’Esparreguera l’any 2012 [Quim Sitjà]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes: