Dimecres, 22 gener 2025
  • Dimecres, 22 gener 2025
La Bustia icnita Puigventós Olesa

Investigadors científics destaquen la petjada d’un arcosaure trobada a Olesa

Per 25 de febrer de 2021 a les 7:00 0 723 Visites

Han descrit 219 impressions fòssils de les faunes que van precedir els dinosaures a Catalunya

Dos articles científics publicats per personal investigador vinculat a l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafort (ICP) han destacat una petjada d’un arcosaure que vivia fa uns 240 milions d’anys i que va ser trobada a Olesa. Aquesta és una de les 219 petjades fòssils que van precedir els dinosaures a Catalunya i que han descrit els investigadors.

Es tracta de la petjada de Puigventós, trobada fortuïtament per Belén Muñoz, membre del Centre Muntanyenc i de Recerca Olesà (CMRO) l’abril del 2016. Estava esculpida a una roca i en ella s’observaven perfectament les urpes i fins i tot el relleu de la pell.

La icnita d’Olesa ha resultat ser una impressió del peu esquerre d’un arcosaure, un grup de rèptils de mida considerablement gran, que es consideraven avantpassats dels dinosaures i cocodrils i que tenien un aspecte similar a la dels cocodrils actuals. Correspon al Triàsic Mitjà i és una de les més ben conservades de totes les petjades trobades fins ara a la península Ibèrica.

També s’han descrit dues altres noves localitats amb petjades tetràpodes: Penya Rubí, a Vallirana, i Montmany, a Figaró-Montmany. S’afegeixen a les dues que es coneixien fins ara i que formen part de la unitat geològica coneguda com les fàcies Mushelkalk mitjà.

Fotografia: La icnita de Puigventós trobada a Olesa [Aj]

Etiquetes:
Categoria:   Cultura, Olesa de Montserrat