Els olesans expliquen a La Bústia per què han agafat la direcció de La Passió i quins són els reptes del nou espectacle
Xavier Povill (Olesa, 1975) i Joan Gil (Olesa, 1991) són els nous directors de La Passió. Es dediquen a les arts escèniques i a l’art dramàtic.
Des de quan col·laboreu a La Passió?
Xavier: Quan es va cremar el teatre jo tenia 6 anys i la meva època anterior al teatre cremat no la recordo. La recordo a partir dels 10 anys en el teatre actual. Als 18 vaig començar a formar part d’equips de direcció de l’espectacle.
Joan: Vaig començar amb 5 anys. Amb 8 vaig tenir l’oportunitat de fer el quadre de les coques. Als 11 vaig començar a formar part de l’equip tècnic i l’any 2021 de l’equip direcció.
Per què heu agafat la nova direcció?
Xavier: Perquè el plantejament és completament diferent: ens han donat llum verda a poder fer una renovació que entronqui amb la tradició, però que alhora connecti amb l’espectador d’avui. Torno a agafar-la perquè el projecte és interessant.
Joan: La pandèmia ha obert la línia de poder experimentar un espectacle amb un altre ritme i una altra durada. Ens han donat l’oportunitat de poder experimentar i de formar junts un tàndem per provar línies que ja vam testejar l’any 2021.
La pandèmia ha obert la línia de poder experimentar un espectacle amb un altre ritme i una altra durada
Com afronteu aquesta nova temporada i quins són els objectius?
Hem de posar en pràctica les reflexions que fa anys que fem i estrenar aquesta nova dramatúrgia. El que hem fet és agafar el text original i forçar que digui el que nosaltres volem. D’aquesta manera, se’ns ha tornat actual, perquè presentem un Jesucrist molt diferent del que teníem fins ara. Tenim un llenguatge molt més universal i integrador per al nou espectador.
La covid-19 ens va obligar a trobar solucions enginyoses el 2020 i 2021 i això ha demostrat als col·laboradors de l’entitat que La Passió es pot entendre d’altres maneres. Ha permès que el 2022 s’encari una temporada sense precedents.
Tenim un llenguatge molt més universal i integrador per al nou espectador
Quines són les novetats artístiques i tècniques que es trobarà el públic?
La Passió abans eren quadres, ara és un viatge. L’espectador veurà escenes entrelligades entre elles. Plantegem un ritme trepidant, amb els canvis d’escenografies que ens permet la infraestructura de La Passió d’Olesa i la quantitat de volums que es mouran a i la velocitat en la qual ho faran. És un concepte de gran musical.
Quina diferència principal o quina particularitat destaca respecte de l’altra passió?
És un espectacle molt més actual, en el que els personatges són més humans que divins. Fins ara les passions sempre han plantejat personatges més divins que humans. Del text original, hem triat els fragments més humans i que defineixen els personatges d’una manera més moderna. Això fa que sigui un espectacle més àgil, molt sorprenent, emotiu i amb un llenguatge molt més actual. Abans una Passió podia commoure a una persona molt creient i ara pot commoure a gent de sensibilitats i espiritualitats molt diferents. Això és el que guanya aquesta Passió. Va més enllà de la religiositat catòlica estrictament.
Fotografia: Joan Gil i Xavier Povill [La Passió Olesa]