Dissabte, 20 juliol 2024
  • Dissabte, 20 juliol 2024
La Bustia Assumpta Muset arxiu Sant Feliu Esparreguera Collbato

La historiadora Assumpta Muset fa donacions del seu fons documental a l’Arxiu del Baix Llobregat i al d’Esparreguera

Per 3 de març de 2024 a les 7:00 0 451 Visites

La professora collbatonina ha lliurat centenars d’originals i treballs de les seves investigacions sobre el nord del Baix Llobregat, comarques i temàtiques com ara història de les dones

La collbatonina Assumpta Muset ha donat centenars de documents a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat a Sant Feliu i a l’Arxiu Municipal d’Esparreguera. Es tracta de documentació original i històrica, treballs i llibres produïts durant la seva activitat com a investigadora.

Muset explica a La Bústia que els documents que ha donat a l’Arxiu d’Esparreguera “són originals que afecten molt concretament al municipi i al Montserratí i ja els he utilitzat”. En el cas de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, es tracta de la donació de documents i treballs de temes molt diversos a partir de “la recopilació i el buidatge d’arxius que he fet al llarg de la meva carrera, documentació personal i professional, i les meves publicacions”.

L’objectiu és que així “poden a ser consultats, no es perdran i els podran fer servir altres investigadors sense necessitat d’anar a altres arxius”. A més, molts d’aquests materials no es troben en cap arxiu, destaca la historiadora. Muset, que actualment està jubilada, continua en algun projecte que explicarà més endavant.

 

Donació a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

Especialista, entre altres temes, en història de les dones i en les èpoques moderna i contemporània, Muset ha lliurat el seu fons documental de diverses comarques i temàtiques. Treballats sobre el comerç, el treball i les migracions. Ho ha fet de municipis del Baix Llobregat Nord i de les comarques de l’Anoia, el Bages i el Vallès Occidental.

La directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, Mari Luz Retuerta, està molt agraïda d’aquesta donació i ha dit que “el seu fons conté un important nombre d’entrevistes d’història oral que de mica en mica anirem recopilant i transcrivint, i posarem a l’abast de la recerca”.

 

Donació a l’Arxiu Municipal d’Esparreguera

Muset ha donat més d’un centenar de documents: llibres, lligalls, publicacions oficials i documents originals antics sobre el municipi, la majoria dels quals centrats en la família Montfort-Milans del Bosch i les seves possessions a Esparreguera, com la masia de Can Rubió. També un exemplar de la seva tesi de llicenciatura ‘Indústria i protoindústria a la Catalunya del segle XVIII. El cas d’Esparreguera i Olesa de Montserrat’.

La tècnica en Gestió Documental i responsable de l’Arxiu municipal, Rosa Maria Codina, ha dit que “la importància d’aquesta documentació radica en el fet que a l’Arxiu no es conserva documentació que parli de la relació de la família Montfort-Milans del Bosch amb Esparreguera”.

Ha afegit que “a més, aporta dades sobre la història de la masia de Can Rubió i les seves terres, amb la qual cosa cobreix una part de la història d’Esparreguera de la qual fins ara no teníem molta informació”.

Codina també ha destacat la documentació sobre la protoindústria a Esparreguera al segle XVIII, que tracta sobre “la importància de les petites unitats de producció manufactureres dedicades a l’elaboració de teixits de llana”.

Fotografies: Assumpta Muset a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat a Sant Feliu [ACBLL] / Documentació que ha entregat a l’Arxiu Municipal d’Esparreguera [Aj]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Collbató, Cultura, Esparreguera