El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat l’Hospital Sagrat Cor i ha posat en valor que “la metodologia és exemplar i referent en el conjunt d’Europa” basada en una teràpia no restrictiva i més amigable
El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat aquest dimecres 17 de juliol la unitat de recuperació per a adults amb trastorns de la conducta alimentària (TCA) d’alta complexitat i llarga durada. Està situada a l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries, a Martorell.
Es tracta d’un recurs de nova creació impulsat pel Departament de Salut i gestionat de forma conjunta pel centre martorellenc i per l’Hospital Universitari de Bellvitge. La unitat ofereix un model d’atenció a la cronicitat que és innovador a Europa i s’adreça a persones que fa anys que pateixen el trastorn i que ja han esgotat altres dispositius especialitzats.
En els primers sis mesos d’activitat, ha ingressat una vintena de persones derivades de diferents unitats de TCA de tot Catalunya, de les quals 9 ja han rebut l’alta. L’estada mitjana és d’entre 3 i 4 mesos. La nova unitat té capacitat per atendre una vintena de pacients, ampliable a 30 en funció de les necessitats.
Balcells ha destacat que “estem davant d’un nou nivell d’atenció als TCA que fins ara no existia i que dona resposta als casos d’alta complexitat que s’han cronificat i que necessiten tractament diferent i altament personalitzat”.
Alhora, ha posat en valor que la unitat treballa des d’un “enfocament multidisciplinar que és referent en el conjunt d’Europa i que posa el focus en què els i les pacients recuperin el seu projecte de vida. La metodologia que s’està utilitzant és exemplar i amb un percentatge d’èxit elevat pel que fa al retorn de les pacients a la vida comunitària”.
La unitat compta amb un equip integrat per professionals de treball social, teràpia ocupacional, fisioteràpia, infermeria, psiquiatria i psicologia, així com el suport de metge internista i nutricionista, que duen a terme un abordatge integral i intensiu, tractant la patologia nuclear i els factors psicosocials associats.
A banda de la recuperació del pes, es treballa el vincle terapèutic i la motivació al canvi a través d’un pla personalitzat amb tècniques d’empoderament personal, teràpia familiar, regulació emocional, imatge corporal, habilitats socials i autoconeixement personal, entre d’altres.
Pel que fa a l’última fase del procés de recuperació, es flexibilitza l’ingrés hospitalari i es vincula els pacients amb la seva UTCA de referència i amb els recursos comunitaris propers al seu domicili.
El director de la unitat, Fernando Fernández-Aranda, detalla que al centre de Martorell hi ha un entorn “més favorable” per a la recuperació dels pacients que no pas a les unitats de tractament convencionals perquè es basa en una política “no restrictiva” i més “amigable”.
En aquest sentit, el règim de visites dels pacients no està condicionat per l’evolució del seu pes o l’alimentació i, de fet, aquest element no és capital a l’hora de plantejar el tractament: “Es treballen aspectes motivacionals, s’analitzen els factors que han portat a l’estancament del pacient i se’ls dóna suport emocional”.
Fernández també detalla que el tractament persegueix la recuperació del pacient de manera integral i no només des del punt de vista de l’alimentació. Recuperar objectius a nivell d’estudis o laborals, la relació amb la família o tornar-se a sentir útil són algunes de les prioritats dels professionals de la nova unitat.
“Hi ha una gran diferència amb els tractaments previs, amb models més coarcitius”, detalla el doctor. Fernández assegura que en els casos més complexos aquests tractaments rebuts fins ara havien estat fins i tot “contraproduents” i demana que es puguin canviar alguns protocols en aquest sentit.
Fotografies: Visita de Balcells a la unitat de recuperació per a adults amb trastorns de la conducta alimentària de Martorell [Generalitat de Catalunya]