Diumenge, 22 desembre 2024
  • Diumenge, 22 desembre 2024
La Bustia Rura Misteris Olesa visita virtual

La ruta dels Misteris d’Olesa, confinada

Per 10 d'abril de 2020 a les 12:00 0 1363 Visites

Són 11 imatges de la vida i la Passió de Jesucrist que es visitaven a cases i locals i que aquest any es fa de manera virtual

El Col·lectiu Misteris d’Olesa ha hagut d’adequar la seva proposta d’activitats per Setmana Santa. I és que, davant les mesures de contenció de la covid-19 i el Decret de confinament, s’han suspès tots els actes previstos, a més de la tradicional Ruta dels Misteris.

L’entitat portava mesos treballant en aquesta festa d’interès local que, cada any, aplega més visitants d’arreu de Catalunya. Ara bé, tot i que les circumstàncies no han estat favorables, no s’ha deixat vèncer i ha aprofitat les noves tecnologies per promocionar els misteris i la ruta virtual.

A través de les seves xarxes socials (facebook i instagram @misterisolesa) i de la seva pàgina web, ofereixen la possibilitat de fer la Ruta sense moure’s de casa. Les publicacions de les imatges amb els seus codis QR o les explicacions narratives del web, permeten la interacció amb els visitants d’arreu, ja que es poden escoltar en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

En tot cas, com que els QR estan instal·lats a la seu de cada misteri, es podrà accedir des del dispositiu mòbil a qualsevol època de l’any.

També, s’ha editat un vídeo amb els diferents actes amb l’acompanyament musicat de la Moixiganga d’Olesa, un ball emblemàtic, amb els moments més destacats de la passió i mort de Jesús, que cada any escenifica l’Esbart Olesà durant la Missa de Misteris.

Per a l’emissora municipal Olesa Ràdio s’ha pogut escoltar la gravació dels poemes que l’artista local Miquel Guillamón va fer de cada misteri i que es va presentar l’any 2017.

I, finalment, per a les xarxes socials s’han publicat imatges dels quadres de la mostra Impressions de Cèlia Sánchez Gómez. Una col·lecció pictòrica realitzada en motiu del 25è aniversari de l’entitat que mostra una visió molt particular dels diferents passos adequant-los a la realitat actual.

Tot un seguit de propostes amb la finalitat de promocionar aquesta activitat en un any en què els esdeveniments han tingut un malaurat impacte en tota la ciutadania.

De tots els actes programats per aquest 2020, el Col·lectiu només ha previst ajornar el Concert, pendent de cercar la data en funció de com es presenti la situació. La resta, a banda de la Ruta, es traslladen a l’any vinent (Missa de Misteris, Processó del Silenci, Viacrucis, exposicions, concursos i cinema).

Tradició recuperada l’any 1994

La tradició dels Misteris es comença a documentar a la darreria del s. XVII i al llarg del s. XVIII, encara que el seu origen pot ser anterior. Després de segles de gran desenvolupament, la Guerra Civil va acabar amb aquest patrimoni. Un cop acabada la contesa, les barriades i confraries encarregaren, de nou, les seves respectives imatges, i es van tornar a obrir al públic fins a l’any 1969. Les noves directrius aprovades en el Concili Vaticà II van provocar que es deixessin d’exposar els Misteris durant dues llargues dècades.

L’any 1994, però, un grup d’olesans van prendre la iniciativa de recuperar aquesta tradició de Setmana Santa, creant l’associació Col·lectiu Misteris d’Olesa per tirar-la endavant.

La Ruta dels Misteris d’Olesa és única en tot Catalunya ja que ofereix un pelegrinatge invers: els visitants són els que es mouen mentre les figures de les representacions són les que romanen estàtiques. Així doncs, es tracta d’un interessant itinerari per a tots aquells apassionats pels monuments, l’art i la religió.

Aquest ha estat un any de traspàs per als tradicionals Misteris però, el trist context actual, no ha fet minvar les il·lusions de totes les persones que, amb el seu esforç, treballen per mostrar al visitant aquest important patrimoni cultural i històric d’Olesa de Montserrat.

Text: Olga Solà | Fotografies: Col·lectiu Misteris d’Olesa

Etiquetes: