Dimecres, 22 gener 2025
  • Dimecres, 22 gener 2025
La Bustia tala arbres Cal Candi Olesa

La tala d’arbres i vegetació, primers treballs de les obres d’urbanització de Cal Candi d’Olesa

Per 11 de juliol de 2020 a les 7:00 0 2485 Visites

Poden durar fins el desembre de 2022, conserva una zona verda central i preveu la construcció de 454 habitatges i equipaments

Cal Candi: què es fa i com serà? La Bústia fa un repàs de la presentació de les obres d’urbanització de Cal Candi que va fer l’Ajuntament en directe a través de YouTube. Els treballs van començar -i continuen en aquesta primera fase- amb el moviment de terres i la tala d’arbres i vegetació a principi del mes de juny, una setmana després de la presentació.

Els propietaris promotors han adjudicat les obres a l’empresa Vilà Vilà per un valor de prop de 10 milions d’euros. La superfície urbanitzable és de 116.000 m2 i la previsió de les obres és que s’allarguin com a molt fins el desembre de 2022. Al futur barri, entre el cas urbà i Les Planes, es podran construir un màxim de 454 habitatges: 253 unifamiliars, 118 plurifamiliars i 83 municipals per pisos socials.

L’alcalde Miquel Riera insisteix que és “una obra privada” permesa, contemplada en el POUM de 1993 i en les successives aprovacions des del 2002 -amb l’aprovació d’un Pla parcial- en un moment que el seu partit (Bloc Olesà) no hi era a l’Ajuntament. 

Riera reitera que “aquesta és una obra que no desitja l’alcalde, ni l’equip de govern, ni el grup municipal que represento i que no impulsa l’Ajuntament”. També que “els propietaris tenen uns drets adquirits que fan servir amb legitimitat”.

Amb l’alcalde, l’explicació del projecte, les fases de l’execució i l’afectació en la mobilitat va anar a càrrec del representant de la Junta de Compensació del sector, Josep Pinós; i el cap de l’àrea de Territori de l’Ajuntament, Josep Contreras, que es va centrar en els detalls dels plànols i el resultat de dos anys de negociacions amb la Junta.

Diferents intervencions de veïns demanaven salvar el bosc i la vegetació de Cal Candi. També el Moviment Veïnal d’Olesa (MVO), que ha fet diverses accions de protesta amb lemes com “Aturem el POUM”, “Salvem Cal Candi”, “Prou especulació” o “Aquesta és l’Olesa que volem?”. L’última acció va ser fa un mes, el dia 4 de juny, en un acte simbòlic davant de l’ajuntament.

L’alcalde assegura que “només hi ha una forma d’aturar la urbanització de Cal Candi: rescatar-lo amb les expropiacions”. Segons el càlcul del govern municipal, recuperar els terrenys costaria “com a mínim uns 40 milions d’euros”, que “a preu de mercat amb danys i perjudicis podria costar més de 80 milions d’euros”.

L’alcalde alerta que l’aturada de les obres “arruïnaria l’Ajuntament d’Olesa i entraria en fallida econòmica”, tenint en compte que el pressupost de l’Ajuntament és de 20 milions amb una inversió d’1 milió anual.

“Tot i que no ens agrada aquest Pla parcial”, amb el nou conveni i l’aprofitament d’espais aprovat en el ple de 2019 “passem de tenir unes zones verdes en el barranc, que és no les havien col·locat l’any 2002, a una posició central que beneficia al futur barri i les promocions. És l’única forma sense posar diners. Si algú té 40 milions que els posi”.

Afegeix que “no ens agrada, ens toca fer la gestió de preservar al màxim l’interès públic” i avança que amb la modificació de la futura ronda nord “volem passar de ronda a passeig”.

El govern municipal va celebrar un acte públic, que va ser virtual, perquè els propietaris van comunicar a l’Ajuntament l’inici de les obres de manera immediata i perquè tenen “repercussions molt grans, per dimensions, tamany i implicació dins de la nostra vida diària”.

Les obres també tindran “durant els propers 2 anys afectacions en els barris i en els veïnatges més propers al sector”. Segons van explicar i respondre a preguntes de veïns, es farà un seguiment i vigilància conjunta entre l’Ajuntament i els promotors perquè es compleixi el projecte i les mesures de seguretat.

La urbanització d’aquesta zona verda ja es contemplava en el Pla General d’Ordenació Urbana (POUM) de 1993 i després de diferents processos i modificacions ha permès a l’actual Junta de Compensació iniciar les obres. L’Ajuntament ha exposat els resultats després de 2 anys de converses amb la Junta de Compensació i que s’han plasmat en un conveni a tres bandes entre l’Ajuntament, la propietat afectada per una permuta i la Junta de Compensació, segons consta a l’expedient:

1.La creació d’una gran zona central d’espais lliures de 7.000 m2 mitjançant una permuta amb els propietaris afectats.

2.La Junta accepta finalment eliminar l’obligació contemplada al PGOU d’Olesa que consistia en assumir al seu càrrec el 25% del cost de l’explanació de la ronda nord (uns 340.000€ aproximadament)

3.Es crea una comissió tècnica/junta de seguiment per tal de vetllar per la qualitat de les obres formada per tècnics municipals i els tècnics de la Junta.

Segons l’última modificació aprovada, de la superfície urbanitzable de 116.000 m2, hi ha reservat 65.189,14 m2 per sistemes (32.020 de vials, 19.961 d’espai lliure -dels quals 7.000 m2 són per la zona verda central- i 13.206 per a equipaments) i 51.163,11 m2 per a zona residencial.

Les obres, amb un cost de prop de 10 milions d’euros, poden allargar-se fins el desembre de 2022. Posteriorment a la urbanització, es podran construir un màxim de 454 habitatges: 253 unifamiliars, 118 plurifamiliars i 83 municipals per pisos socials.

L’acte de presentació de les obres d’urbanització de Cal Candi es va fer en directe el dia 26 de maig.

Fotografies: Obres de moviment de terres i tala d’arbres i vegetació a Cal Candi [La Bústia]

Etiquetes: