Dimarts, 18 juny 2024
  • Dimarts, 18 juny 2024
La Bustia ple pressupost Esparreguera

L’Ajuntament d’Esparreguera aprova un pressupost de 29,1 milions d’euros

Per 12 de gener de 2024 a les 17:00 0 279 Visites

La provisió en el capítol d’inversions és d’1.663.445 euros per dur a terme diverses obres de millora a equipaments del municipi

L’Ajuntament d’Esparreguera ha aprovat el pressupost per a l’any 2024, que ascendeix a 29.155.000 euros, el que significa 3.470.740 euros més que el de l’any anterior.

A nivell d’ingressos, es preveu un increment d’1.913.550 euros de les transferències d’altres administracions i 620.000 euros addicionals d’ingressos financers respecte del pressupost de 2023.

Els ingressos s’han estimat també tenint en compte les noves ordenances fiscals per a l’any 2024. Així, amb la introducció d’un gravamen del 0,83% en l’IBI i del 4% en l’ICIO, es preveu un increment de recaptació dels impostos propis de 520.000 euros. I, per l’augment del 5,7% per pal·liar els increments de l’IPC en les taxes i preus públics de l’Escola Municipal de Les Arts, els Tallers Artístics i Culturals Municipals i les Escoles Bressol Municipals, així com l’increment significatiu d’usuaris de diferents serveis municipals, s’estima un increment de 228.445 euros en la recaptació de taxes.

Pel que fa a les despeses, s’ha augmentat en 640.000 euros la consignació pressupostaria relativa a la despesa de personal, xifrada en 292.978 euros. També destaca l’increment de la plantilla en diversos departaments, que suma un total de 272.337 euros. I un augment de 835.000 euros per al nou contracte de neteja viaria del municipi, el que representa un total de 1.085.000 euros.

En el capítol d’inversions, la provisió és d’1.663.445 euros. L’alcalde Eduard Rivas ha explicat que “es concentraran en la millora del camp municipal d’esports, la rehabilitació de la Residència Municipal Can Comelles, la rehabilitació de mercat municipal, l’adequació dels edificis de les monges i dels mestres i l’inici de la reforma de les avingudes Francesc Macià i Francesc Marimon”.

El regidor de Serveis Econòmics, Daniel Farriols, ha dit que el pressupost d’enguany s’ha elaborat “amb la incertesa sobre què passarà amb les regles fiscals durant el 2024” i amb “l’objectiu de disposar d’una partida considerable d’inversions, encaixar el contracte de neteja viària i dotar-nos de més personal i de partides per a millorar Esparreguera”.

Neus Roca, d’Esparreguera 2031-Junts, ha agraït que el govern municipal hagi treballat “amb la perspectiva més enllà del 2024” i que hagi inclòs les propostes del seu partit referents a la reforma de l’antiga N-II i de la transició de l’eficiència energètica. No obstant això, ha apuntat que “hi ha altres coses que no ens agraden” com que no s’hagi inclòs en les inversions previstes fins al 2027 la cobertura de pistes poliesportives o l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil, entre d’altres.

Emmanuel Ortí, d’Esparreguera en Comú, ha destacat que “hi ha diferències entre nosaltres i el govern municipal, que ha inclòs algunes de les nostres propostes, però d’altres no”. En aquest sentit, ha valorat positivament la consolidació de despeses que anteriorment s’havien complementat amb romanents, com el Programa d’Aliments, el SAD o el Punt Jove i l’aposta per l’eficiència energètica. I negativament que no s’hagi inclòs la dotació real de la regidoria d’Habitatge, la incorporació d’un tècnic transversal a l’àrea de Serveis a les Persones, el manteniment de les francès perimetrals o inversions com les millores al Parc de la Vila.

Miguel Guiral, de la CUP, ha apuntat que en els comptes hi ha “mancances fonamentals pels serveis públics d’Esparreguera”. Ha apuntat que l’aposta pel contracte de neteja viària “ens comporta alguns dubtes pel seu cost, així com el de recollida de residus i el seu posterior control”. També ha criticat “el gran nombre de contractes generats i la posterior dificultat de control d’aquests”.

Jordi Mestres, de Junts per Esparreguera, ha dit que “la negociació ha estat escassa, per no dir nul·la” i ha lamentat que no s’hagin inclòs les subvencions per a empreses, el Pla d’Acció Comunitari Inclusiva, les inversions per a la cobertura de les pistes poliesportives i l’annex del Pavelló o el Pla d’Accessibilitat. En canvi, ha valorat positivament l’augment en els programes vinculats a Serveis Socials, la inversió per a la rehabilitació de la Residència Municipal de Can Comelles o el nou contracte de neteja viària.

Adolfo Sancha, del PP, ha lamentat que el govern municipal “no vol que la vila avanci” perquè en el pressupost “no hi ha res nou, ni imaginació ni més treball. Es repeteix el mateix manteniment i una mica d’inversió. S’han pujat els impostos i taxes perquè hi ha inflació, però no per millorar la qualitat de vida dels ciutadans”.La

El pressupost s’ha aprovat amb els vots favorables del PSC, ERC i Esparreguera 2031-Junts. Esparreguera en Comú Podem, la CUP i el PP han votat en contra, mentre que Junts per Esparreguera s’ha abstingut.

Fotografia: Ple d’aprovació del pressupost del 2024 [Aj]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Esparreguera, Política