El martorellenc forma part de tres equips diferents, ha estat convocat amb la selecció espanyola de futbol 7 i té l’objectiu de participar als Jocs Paralímpics
El martorellenc Marc Gadea, de 17 anys, ha format part aquest cap de setmana de la convocatòria de la Selecció Espanyola de futbol 7 de persones amb paràlisi cerebral, una malaltia que li van diagnosticar fa dos anys. La concentració de seguiment ha tingut lloc a Múrcia i l’objectiu no era competir, sinó veure el nivell de cadascú perquè alguns puguin formar part de l’equip absolut.
El dissabte van tenir lloc una sèrie de proves físiques i també van assistir com espectadors a un partit de futbol sala femení. El diumenge va tocar fer un amistós entre els catorze convocats. Ara, després d’un any ben complert, toca arrencar de nou, perquè aquesta temporada juga en tres lligues diferents.
El seu pare, Jaime Gadea, explica a La Bústia que el Marc va néixer el 2007 i no va ser fins fa un parell d’anys que el van diagnosticar de paràlisi cerebral. Tot el procés de detecció es va dur a terme durant la pandèmia, quan la presencialitat de les visites estava restringida. Abans, però, ja li havien detectat altres patologies.
El confinament va arribar quan tenia 13 anys. En aquell moment era estudiant d’ESO i les classes passaven a ser en línia. Tot a través d’una pantalla i tancats a casa. No va poder acabar-la. Posteriorment, va decidir començar un PFI d’informàtica, és a dir, un Programa de Formació i Inserció, però hi havia un element que dificultava l’aprenentatge: la distonia muscular. Forma part de la paràlisi cerebral i es tracta d’un trastorn del moviment caracteritzat per contraccions musculars.
Precisament, un professor d’aquest PFI d’informàtica va explicar a la família que ell mateix havia tractat amb molts infants amb aquesta malaltia i va proposar-li al Marc contactar amb la Federació Esportiva Catalana Paralítics Cerebrals. Portava gairebé dos anys sense fer esport, abans havia provat la natació, el futbol o l’atletisme, però els acabava deixant per dolors que apareixien arreu del cos, alguns d’ells causats per l’escoliosi. La idea li va agradar.
Tot seguit li van fer unes proves per determinar el grau de paràlisis que pateix i va començar a practicar futbol de nou al gener d’aquest 2024. Concretament, participa en tres lligues diferents amb clubs també diferents: al Badalonès a la Lliga Juvenil de Catalunya de futbol sala, a l’equip blau de Fem Esport a la Lliga Absoluta de Catalunya de futbol sala i al C.E. Vila Olímpica a la Segona Divisió de futbol 7 de paràlisi cerebral espanyola. Uns equips compostos per membres amb diferents graus de la malaltia. Amb això, també va començar un PFI d’esports per poder ser entrenador de futbol en un futur, que és el que realment li motivava a continuar endavant.
El futbol l’ha ajudat molt a trobar-se a si mateix o, com diu el Marc: “El futbol m’ha donat la vida”. La vida sense conèixer ningú que pateix el mateix que tu pot angoixar, però gràcies a formar part d’aquestes lligues s’ha adonat que hi ha més gent com ell i ha pogut crear una gran família.
Aquesta temporada, que té inici entre aquest dissabte i la setmana vinent, continuarà jugant amb el Badalonès a la Lliga Juvenil de futbol sala, amb el C.E. Vila Olímpica a la Lliga Absoluta espanyola de futbol 7 i, a escala catalana, passarà a estar també a l’equip absolut del C.E. Vila Olímpica de futbol sala. En total hi dedicarà un dia a la setmana a cada lliga, però amb el PFI afegeix tres hores diàries d’esport.
De moment no hi ha expectatives, però el Marc té un objectiu clar: arribar als següents Jocs Paralimpícs. I és més, explica que si no ho aconsegueix a través del futbol, perquè també hi ha el factor de si es realitza o no aquesta prova de futbol, ho intentarà amb l’atletisme. Efectivament, té l’habilitat de córrer molt de pressa les distàncies curtes, però el més important és que té les ganes i l’entusiasme.
Fotografies: Marc Gadea [SE]