Diumenge, 21 juliol 2024
  • Diumenge, 21 juliol 2024
Rebuig de Masquefa a l'abocador Hostalets

Masquefa i Piera rebutgen l’ampliació de l’abocador de Can Mata

Per 26 de novembre de 2018 a les 7:00 0 1068 Visites

Els ajuntaments de Masquefa i Piera han presentat un plec de 32 al·legacions per aturar el projecte d’ampliació de l’abocador de Can Mata promogut per l’empresa CESPA Gestió de Residus, S.A. al terme municipal d’Hostalets de Pierola. El projecte contempla una modificació substancial de l’equipament que s’incrementaria en 17,3 hectàrees i 4,5 milions de metres cúbics, segons fonts municipals.

Xavier Boquete, alcalde de Masquefa ha afirmat que “el nostre territori ja en té prou d’instal·lacions d’aquest tipus. Des de la seva entrada en funcionament l’Anoia ja ha complert amb escreix la seva quota de solidaritat acollint fins a dos abocadors. Ara no és moment de plantejar-se un projecte d’ampliació, sinó de posar una data de tancament de l’espai perquè un altre territori n’assumeixi la funció”.

Ambdós consistoris defensen que la proposta de CESPA no compleix amb el Pla territorial i sectorial de residus de Catalunya, ni el Pla territorial de la Catalunya central, ni les normes urbanístiques fixades; que només contemplen una possible adequació de les instal·lacions, però en cap cas una ampliació d’aquestes, tal com els ajuntaments masquefí i pierenc sostenen que succeeix amb aquest projecte.

D’altra banda i segons el consistori masquefí, davant la manca reiterada de resposta als requeriments i demandes sol·licitats a l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola pels episodis d’incendis ocorreguts al llarg dels darrers anys a l’abocador, així com la reiteració en les males olors que pateixen els veïns de Masquefa; el passat mes de juliol va iniciar un procediment contenciós administratiu amb el consistori hostalenc que ha estat admès pel jutge. Per tot plegat, l’Ajuntament de Masquefa ha presentat una mesura cautelar per aturar la tramitació de l’ampliació de l’abocador.

En aquesta línia l’estudi d’olors dut a terme l’any 2017 per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, segons els dos consistoris contradiu l’informe previ elaborat l’any 2008 per CESPA, que sosté mitjançant projeccions modelístiques que l’entorn de l’abocador no rep l’impacte de les males olors. Així, el document elaborat per l’Àrea Metropolitana a través de captadors físics ubicats a la zona estableix que Masquefa i Piera superen el llindar màxim del 10% de percepció d’olors i de partícules volàtils establert per la normativa alemanya; normativa usada com a referència arreu d’Europa en aquest tipus d’estudis.

Arran de l’impacte de l’abocador al municipi, el procés d’al·legacions iniciat i les mesures cautelars sol·licitades pel consistori, el passat dimecres l’Ajuntament de Masquefa va convocar un ple extraordinari per informar els grups dels passos iniciats i aprovar una moció sol·licitant la clausura definitiva de Can Mata.

Al·legacions 

Print Friendly, PDF & Email