Dijous, 25 juliol 2024
  • Dijous, 25 juliol 2024
LaBustia-abocador-hostalets

Masquefa porta als jutjats el conveni de l’Ecoparc

Per 19 de febrer de 2019 a les 7:00 0 1122 Visites

Segons les diferents avaluacions, superen els límits de salubritat en les immissions d’olors

L’Ajuntament reclama les compensacions econòmiques per l’Ecoparc i tots els grups volen tancar l’abocador de Can Mata, les dues instal·lacions ubicades al terme municipal d’Hostalets de Pierola. Per això, el consistori de Masquefa ha presentat un recurs judicial, contenciós administratiu, contra l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per reclamar el compliment del conveni que ambdues institucions –com ens titulars de la instal·lació- van signar amb l’Ajuntament d’Hostalets per a la gestió de l’ECOPARC4.

Un acord, signat el 20 de desembre de l’any 2005, que contempla –entre d’altres clàusules- que l’ARC i l’AMB, “es comprometen a establir un marc de relacions amb els ajuntaments veïns de la instal·lació als efectes de tractar les compensacions per les repercussions mediambientals en els seus municipis, si existissin”.

En aquest sentit l’Ajuntament masquefí denuncia que tant l’AMB  com l’ARC han denegat i/o ignorat els diversos requeriments que el consistori ha presentat per sol·licitar les corresponents compensacions econòmiques per les repercussions negatives de la instal·lació a Masquefa.

Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, assegura que “les diferents avaluacions d’impacte formulades per l’Ajuntament d’Hostalets, pel gestor de l’ECOPARC4 i per la pròpia AMB conclouen en tots els casos que a Masquefa se superen els llindars mínims de salubritat en les immissions d’olors”.

Per tot plegat, Boquete afegeix que “és de justícia i és el nostre deure com Ajuntament vetllar pels interessos dels nostres veïns i perquè es respectin els acords que s’han signat. Masquefa és el municipi que més pateix els efectes de l’ECOPARC4 i no és admissible que se segueixi menys tenint l’impacte negatiu directe que aquest tipus d’instal·lacions genera al territori i a la nostra població”.

La presentació d’aquest recurs contenciós administratiu se suma i es complementa amb les diferents accions capitalitzades per l’Ajuntament de Masquefa, amb el suport de tots els grups municipals amb representació al consistori, del Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament de Piera; per exigir el tancament de l’abocador de Can Mata.

Entre elles, l’inici d’un procediment contenciós administratiu amb el consistori d’Hostalets de Pierola davant la reiterada manca de resposta als requeriments sol·licitats al consistori hostalenc pels episodis d’incendis ocorreguts a la instal·lació al llarg dels darrers anys, així com la reiteració en les males olors que pateixen els veïns de Masquefa; l’aprovació d’una moció unànime en favor del tancament de l’abocador de Can Mata; la presentació d’un plec d’al·legacions per aturar la tramitació del projecte d’ampliació de l’equipament; o l’inici d’un procés de recollida de firmes; a través del qual, fins aquest mes de febrer, ja s’han aconseguit més de 2.000 signatures veïnals reclamant la clausura de la instal·lació.

Print Friendly, PDF & Email