Dijous, 25 juliol 2024
  • Dijous, 25 juliol 2024
La Bustia Nuria Feliu Divendres TV3 Collbato 2014

Núria Feliu: detalls de la seva relació amb Collbató i els dos vídeos més destacats

Per 4 d'agost de 2022 a les 18:00 0 1109 Visites

Després de la mort de la cantant, el veí i exregidor Enric Serra explica anècdotes i la seva vinculació amb el municipi 


La cantant Núria Feliu (1941-2022), que va morir el 22 de juliol a l’edat de 80 anys, va néixer i ha viscut al barri de Sants de Barcelona. Però a Collbató és recordada perquè durant molts anys va viure en la seva segona residència a la Font del Còdol i tenia molta relació amb el municipi. Feliu va aparèixer a TV3 en un programa de ‘La casa dels famosos’ i de ‘Divendres’ des de Collbató. 

L’Ajuntament i l’alcalde Miquel Solà han expressat el seu condol i han recordat que va estar molt vinculada a Collbató on va estiuejar durant molts anys. Els Bombers també han transmès el condol perquè va ser Bombera Voluntària de l’Escala d’Honor del parc de Collbató.

D’altra banda, el veí i qui va ser regidor de CiU durant 12 anys a l’Ajuntament, Enric Serra Rogent, explica a La Bústia la vinculació de l’artista amb el municipi, la seva relació amb ella i algunes anècdotes a través d’un escrit que publiquem a continuació. Al final deixem els enllaços dels dos programes de TV3 amb la participació de la cantant, una breu ressenya de la seva trajectòria i la notícia que el Parlament li atorgarà la Medalla d’Honor en categoria d’or a títol pòstum.

 

Núria més que mai: records de la Núria Feliu a Collbató, ara que ja no és entre nosaltres

El meu primer contacte amb la família de la Núria va ser a través del meu pare. El seu pare i el meu varen anar junts a l’escola dels ‘Hermanos’ de Sants i en un partit de futbol a Collbató es varen retrobar. El pare de la Núria li va explicar que tenia un fill que jugava a futbol, l’Enric Feliu, i la Núria que cantava.

El seu germà Enric, que jugava al ‘Condal’, en aquell moment filial del Barça. Després va jugar amb el Futbol Club Collbató. Era un jugador boníssim, però malauradament va morir jove de malaltia.

La Núria ja cantava com a solista temes de jazz i estàndards francesos i americans, eren els anys de 1965 a 1970. Uns tiets de la Núria ja estaven vinculats a Collbató i tenien casa a la Font del Còdol, barri de Collbató al costat de la carretera nacional II.

La primera intervenció de la Núria en la defensa del territori la recordo en la lluita veïnal perquè no es construïssin cases en filera on avui és el Passeig de la Rambla Mansuet, on actualment es fa el mercat dels diumenges al matí. Al final es va aconseguir la victòria i les cases no es varen fer.

Quan ja era coneguda com a cantant, recordo a la dècada dels 70 una actuació seva a les Piscines Collbató, a la Urbanització Ollé, una nit d’estiu que va tenir força èxit. En aquests anys es construeix una casa a la Font del Còdol on passa temporades de descans i de treball on convida amics músics i cantants.

El seu caràcter obert, i tot i no pertànyer als ‘Setze Jutges’ que llavors tenien un aire més intel·lectual, la Núria col·labora amb Tete Montoliu, el mestre Francesc Borrull i canta ‘cuplets’ -recuperats d’abans del Paral·lel-, i tota mena d’estàndards francesos i americans traduïts al català, una novetat per l’època.

Hem pogut veure que, en la seva mort, la majoria dels cantants i artistes han manifestat la seva qualitat humana i artística i la seva popularitat, actualment cosa molt difícil.

El fet que es manifestés donant suport a ‘Convergència i Unió’ li va portar més problemes que avantatges i a l’última etapa, com independentista convençuda, també.

A la dècada dels 80 es crea el cos de Bombers de Collbató, on la Núria dona suport per crear un parc de bombers voluntaris per la protecció de Montserrat i els seus entorns.

L’any 1986, amb la meva professió de ceramista, ens encarrega un plat commemoratiu, per a regalar a la Sara Montiel que actuava al Paral·lel en un espectacle que es deia ‘Sara més que mai’, i que segons tinc entès va ser l’última vegada que va actuar a Barcelona en directe.

L’any 2001, la Núria es ven la casa de Collbató després de tres robatoris i un incendi. Probablement, per ser la casa d’una persona famosa els lladres li tenien predilecció. La venda va ser amb tristesa i preocupació.

Com veieu, amb aquest títol de ‘Núria més que mai’, vull expressar la trajectòria d’aquest personatge que va passar per Collbató i ha esdevingut tot un símbol popular a Catalunya.

Enric Serra Rogent
Ceramista (1964-2000), actualment jubilat i regidor de CiU (1990-1994, 1998-2002 i 2002-2008). Collbató.

 

Enllaços

‘La casa dels famosos’, 24 d’agost de 1989.

‘Divendres’, 11 de novembre de 2014.

 

Breu ressenya

En la llarga trajectòria de Núria Feliu, la cantant va interpretar temes de jazz, boleros i cuplets, així com cançons populars catalanes, peces de musicals nord-americans i versions de poetes catalans, en els seus més de 40 discos. El gener del 2005 va anunciar que deixava d’actuar en directe. L’any 2016 va publicar les memòries ‘Dies i records d’infantesa’ i el 2020 va rebre el premi Enderrock d’honor a la trajectòria. La cantant va patir un ictus a principis del 2021.

Ha rebut nombrosos premis que van des del trofeu de l’any de Ràdio Barcelona a la millor cantant (1966); el premi del Ministeri de Cultura al millor disc de cançó tradicional per Cançons d’Apel·les Mestres (1976); la Medalla del Cercle Català de Madrid (1979); millor disc de l’any de Ràdio 4 per ‘Viure a Barcelona’ (1979); la Creu de Sant Jordi (1985), el Premi Obra del Ballet Popular “Dia de la Sardana” (1989); el Premi Sant Jordi a la difusió de música cinematogràfica (1990); el Premi SGAE a la difusió d’autors de cançons (1990); el Premi Ramon Aramon i Serra a la lleialtat lingüística (1995); la Medalla al Mèrit Cívic de l’Obra del Ballet Popular (2001); el Premi Altaveu Honorífic a la trajectòria (2005) i el Premi Enderrock d’honor (2020).

 

Medalla d’Honor

A més, la Mesa del Parlament ha decidit atorgar la Medalla d’Honor en categoria d’or a Núria Feliu. També al cantant i escriptor Pau Riba, el mestre i pedagog Joaquim Arenas i la inspectora d’educació i mestra Margarida Muset. El Parlament entregarà així dues medalles a títol pòstum a Pau Riba, qui va morir aquest any als 73 anys, i a més de Núria Feliu. L’acte d’entrega se celebrarà el 8 de setembre. 

Fotografies: Moments dels programes ‘Divendres’ i ‘La casa dels famosos’ [TV3]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Collbató, Societat