Diumenge, 22 desembre 2024
  • Diumenge, 22 desembre 2024
La Bustia parc rural Montserrat

Olesa acull la presentació del Pla de Gestió del Parc Rural del Montserrat

Per 19 de març de 2019 a les 7:00 0 1176 Visites

El Parc Rural de Montserrat, un mosaic agroforestal, paisatges i productes amb personalitat

L’antic escorxador d’Olesa de Montserrat ha acollit, aquest dijous 14 de març, la presentació formal del Parc Rural del Montserrat i del seu Pla de Gestió i Desenvolupament. La presentació es va completar amb un tast sensorial de productes del Parc, l’actuació de Natxo Tarrés i l’entrega de la publicació del Pla a les persones i institucions que en formen part.

El Pla es basa en l’acord pres entre els agents públics i privats implicats i estableix un marc de cooperació i treball entre ells. Així, el Pla es constitueix com un instrument de referència per impulsar les actuacions dirigides a la preservació, la gestió i la dinamització del Parc Rural a partir de cinc línies estratègiques que es concreten en 61 mesures d’actuació, totes elles encaminades a revitalitzar econòmicament i demogràficament el territori del Parc Rural i dotar-lo d’oportunitats de futur.

Les cinc línies estratègiques d’actuació són:

1. Nova pagesia i emprenedoria,  amb l’objectiu d’impulsar i enfortir el sector agroalimentari per garantir la continuïtat la viabilitat i la modernització de les activitats agràries.

2. Posar en valor el territori, a partir d’identificar i promocionar els productes i serveis que ofereix el Parc Rural del Montserrat.

3. Territori endreçat, fent compatibles els valors naturals i la preservació del paisatge amb la realització d’activitats econòmiques.

4. La ruralitat com a oportunitat, amb el foment de les activitats econòmiques i el teixit social del territori rural.

5. Xarxes i governança:  promoure la cooperació i el treball en xarxa entre els agents del territori per tal d’impulsar el coneixement i assolir objectius comuns i col·lectius.

El Parc Rural del Montserrat arrenca l’any 2004 a iniciativa dels municipis de Collbató, Olesa de Montserrat, Esparreguera i el Bruc. Aquest compromís es va formalitzar aleshores amb la signatura d’un primer conveni de col·laboració i, més endavant, l’any 2006, amb l’adhesió a la  Carta per a la preservació, la millora,  el desenvolupament i la gestió del Parc Rural del Montserrat.

L’any 2018 s’aprova el conveni marc de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i els 16 ajuntaments impulsors del Parc Rural del Montserrat: Collbató, Olesa, Abrera, El Bruc, Piera, Castellolí, Marganell, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell. Entre els assistents pel que fa als ajuntaments a l’acte hi havia l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, el president de l’entitat, Miquel Solà, i l’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro. També una representació d’Esparreguera, malgrat no formar-hi part per un informe negatiu del secretari municipal i una votació contrària de l’oposició al Ple, amb el regidor Emmanuel Ortí, entre altres persones del municipi. 

Actualment el Parc Rural del Montserrat abraça dues vegueries, Catalunya Central i Regió metropolitana de Barcelona, quatre comarques Anoia, Baix Llobregat, Bages i Vallès Occidental, i prop de 20 municipis. En total ocupa una superfície de 347,9 Km², xifra que suposa el 4,5% del territori de la demarcació de Barcelona.