Dissabte, 13 juliol 2024
  • Dissabte, 13 juliol 2024
La Bustia Oriol Malet Ombres de colors (2)

Oriol Malet publica un còmic sobre l’abandonament escolar prematur

Per 3 de setembre de 2023 a les 7:00 0 427 Visites

‘Ombres de colors’ s’ha escrit a través de diversos estudis i testimonis de la Fundació Bofill

L’il·lustrador Oriol Malet (Martorell, 1975), esparreguerí d’adopció, ha publicat recentment ‘Ombres de colors’ (Comanegra), un còmic que tracta l’abandonament escolar. Està adreçat a un públic jove i el projecte s’ha nodrit de diversos estudis de la Fundació Bofill i desenes de testimonis reals. El còmic compta amb un pròleg signat per l’artista català Triquell.

Malet ha destacat la importància d’exposar aquesta situació d’una forma entenedora i a través d’un llenguatge proper per tal d’interpel·lar els més joves, però alhora sense caure en els estigmes: “Que siguin conscients d’una realitat molt dura de la qual són protagonistes”.

Segons l’autor, l’abandonament escolar prematur és un tema que l’interessava molt, ja que, normalment, bona part de la seva feina se centra en el còmic de no ficció, periodístic i d’àmbit social.

En aquest sentit, el seu tercer còmic i primer en solitari, és una història de ficció que mostra la diversitat i la transversalitat de perfils que deixen els estudis abans d’hora, i les causes de fons que empenyen cada any milers de joves a deixar el sistema educatiu.

La història també presenta un punt d’autobiografia, ja que el mateix Malet reconeix que va ser “mal estudiant. Em vaig passar un any sencer als passadissos”. L’autor admet que “els adolescents tenen sovint la sensació que no se’ls escolta, i per això cal ser més empàtics”.

En el còmic es reflecteix el rol dels docents en aquest repte social i educatiu, a més de la necessitat que des de les administracions públiques s’aposti per dotar els centres dels recursos i l’acompanyament necessaris.

L’editorial Comanegra ha editat ‘Ombres de colors’ de la mà de la Fundació Bofill en el marc del seu projecte ‘Zero

A Catalunya, el percentatge d’abandonament dels estudis després de l’ESO és del 16,9%, per sobre de la mitjana espanyola (13,9) i europea (9,6).

Des de la fundació informen que l’any passat, més de 97.000 joves d’entre 18 i 24 anys van deixar els estudis i demanen tractar la problemàtica de forma urgent.

Fotografia: Oriol Malet amb ‘Ombres de colors’ [ACN]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Cultura, Esparreguera, Martorell