Dimarts, 23 juliol 2024
  • Dimarts, 23 juliol 2024
La Bustia primera vacuna covid19 Catalunya

Primera persona vacunada contra la covid-19 a la regió sanitària Sud

Per 28 de desembre de 2020 a les 12:00 0 1060 Visites

Pfizer anuncia un retard en l’entrega de vacunes al territori

Catalunya ha rebut aquest diumenge les primeres dosis de la vacuna contra la covid-19, que ja s’han començat a repartir als diferents territoris. Precisament la primera persona a vacunar-se de Catalunya pertany a l’Àmbit Metropolità Sud, la regió sanitària de la que forma part la zona de difusió de La Bústia.

Josefa Pérez, de 89 anys, ha rebut la dosi del vaccí al centre Feixa Llarga de l’Hospitalet, on resideix des de setembre del 2009. “No he tingut cap dubte, porto temps dient que jo volia vacunar-me”, ha afirmat Pérez. Alhora, també ha estat vacunada Conxita Barbeta, de 52 anys, directora de la residència.

La vacunació seguirà els pròxims dies a la nostra àrea sanitària, tot i que encara no es coneix la data exacta. Serà un equip d’infermers i auxiliars externs als CAP els que aniran vacunant a la població. La vacuna contra el coronavirus requereix 2 injeccions amb 3 setmanes de diferència.

L’administració de la vacuna prioritza quatre grups: els residents i el personal sanitari dels centres per a persones grans i discapacitats, el personal de primera línia, altres treballadors del sector sanitari i grans dependents no institucionalitzats.

Retard en l’enviament

Pfizer ha informat aquest dilluns retards en l’entrega de vacunes a vuit països europeus, entre ells l’Estat espanyol. En un comunicat, la farmacèutica apunta a un problema en el procés de càrrega i enviament, que ja està resolt. Explica que la pròxima entrega “es retardarà unes hores i arribarà a Espanya el dimarts 29 de desembre per a la continuació de la vacunació en tot el territori nacional”.

Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de Salut del Govern, ha indicat a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ que des del departament confien vacunar en 15 dies “el màxim nombre de residències de Catalunya”. Ha dit que espera que el retard logístic de l’arribada de les 60.000 vacunes no afecti els plans de vacunació.

Procés de vacunació

A finals de març, Salut confia tenir vacunats els usuaris de residències, els sanitaris i la gent gran molt dependent o amb discapacitats severes. Seguidament, el protocol estableix que s’iniciarà la vacunació a la gent gran i després de l’estiu es vacunarà la població general. Cabezas ha recordat que de moment les vacunes estan limitades a tothom major de 16 anys, perquè no hi ha prou evidències sobre els efectes en els infants.

La subdirectora també ha indicat que la immunitat de grup s’assolirà quan hi hagi un 80% de vacunats: “Catalunya farà tot el possible perquè la immunitat de grup sigui quan abans millor, però cal ser realista”. Aquesta xifra no es preveu que s’assoleixi fins a finals d’any.

Fotografia: La primera vacunada contra la covid-19 a Catalunya, Josefa Pérez [ACN]

Print Friendly, PDF & Email