Dimecres, 24 abril 2024
  • Dimecres, 24 abril 2024
La Bustia 7 caps de llista eleccions 2023 Olesa

Qui serà l’alcalde d’Olesa i qui formarà el govern?

Per 8 de juny de 2023 a les 12:00 0 962 Visites

El PSC de Fernando Vicente que és la llista més votada, i el Bloc Olesà CUP de Jordi Martínez que ha quedat segon amb els mateixos regidors, volen formar govern; ERC de Jordi Parent té la clau en les negociacions per un acord


Olesa és en aquests moments un dels municipis de difusió de La Bústia amb les negociacions més obertes que han de decidir el nou alcalde i el govern el dissabte 17 de juny. El PSC ha guanyat les eleccions per 340 vots de diferència amb el Bloc Olesà CUP. Les dues formacions han empatat a 6 regidors i descarten estar en el mateix govern.

ERC ha quedat tercer amb 4 regidors i té la decisió final. Olesa és l’únic poble on tots els grups que es presentaven a les eleccions han entrat al consistori, 7 en total. A més dels 3 partits que estan negociant un pacte, Junts ha obtingut 2 regidors, PP 1, Olesa Oberta 1 i Cs 1.

La Bústia ha entrevistat als tres protagonistes de les negociacions per formar govern i ha demanat unes declaracions a la resta de grups. Fins aquest dimecres, les negociacions continuen i no hi ha cap acord tancat.

Fernando Vicente (PSC): “Volem respectar la voluntat del poble d’Olesa, que és el canvi”

Quina és la valoració dels resultats de les eleccions? Estem molt contents perquè hem guanyat les eleccions, la força més votada a Olesa, i això ens permet fer la lectura que crec que tothom està fent i és que tota la ciutadania volia un canvi després d’aquests 12 anys del govern de Bloc Olesà. El PSC representa el canvi que tothom vol.

En quina línia van les negociacions? En aquest moment no puc parlar de pacte. Volem arribar a acords amb determinades persones i partits. Hem fet trucades i ens estem reunint amb els partits que defensen la llibertat, que volen el millor per la ciutadania, que volen la igualtat de drets. Amb aquells partits que no volen això no en parlem. Fem una lectura conjunta dels resultats de les eleccions i veiem les propostes. L’ordre és de menys a més quantitats de vots.

L’objectiu és estar al govern i a l’alcaldia. Sí, volem respectar la voluntat del poble d’Olesa, que és el canvi. Ens han votat per tenir un govern per a tothom i això és el que intentarem fer fins el dia de la investidura. Amb el PSC al govern i a l’alcaldia.

Quina serà la primera decisió en cas de ser alcalde? La primera acció com a alcalde serà reunir-me amb les treballadores i treballadors municipals per valorar la seva feina. Reconèixer el seu treball que no ha estat reconegut tots aquests anys. I començar a mirar tot el que està relacionat amb l’espai públic i de la mobilitat.

 

Jordi Martínez (Bloc Olesà CUP): “s’està negociant l’alcaldia, el programa, el cartipàs… s’està avançant, però hi ha alguns detalls que s’han d’acabar de concretar”

Quina és la valoració dels resultats de les eleccions? Felicitem la llista guanyadora, que és el partit socialista per uns quants vots, però n’ha tret més. També a tothom que ha crescut amb un regidor, com Junts o ERC. Nosaltres hem de fer la reflexió de per què hem perdut aquests 2 regidors venint de 8. Entenem que no podíem sumar els 10 -Bloc i CUP-, però hi ha hagut una davallada important de vots, que també entenem que no han anat a cap altre partit, sinó que són vots que han tingut un gruix important a l’abstenció. No és que els haguem perdut definitivament. Per altra part, sap greu la baixa participació. Això demana una reflexió no només del nostre partit i coalició, sinó de tots els partits que es presenten a les eleccions. Suposo que a ningú li agrada veure que gairebé una de cada dues persones no ha anat a votar. Això que es diu tantes vegades que ‘el partit més votat és l’abstenció’, doncs és un tema que en unes municipals ens ha de fer pensar.

Heu fet una valoració interna? De les últimes eleccions, del 2015 al 2019 vam passar de 12 a 8, també va haver-hi una davallada important. Analitzem el fet que governar té el seu desgast, perquè hem fet algunes mesures que igual la gent no ens ha acabat de comprar. Hi ha accions de govern que les hem de posar al seu lloc. Però són reflexions que ara no toquen. Estem reflexionant dels resultats electorals, que publicarem en breu. Ara ens estem centrant en negociar un possible govern. Estem centrats al 100% en això.

El Bloc va fer públic de seguida que voleu formar govern? Sí, volem formar govern perquè encara que no hem guanyat les eleccions, tenim els mateixos regidors que el grup que ho ha fet. Entenem que aquests 6 regidors tenen la força que tenen i que una part dels nostres votants ens demanen que intentem com sigui poder governar i tirar endavant el projecte. Això és el que intentem. Va ser un projecte que va ser compartit amb altres grups i estem mirant, sobretot amb dos, si això és factible o no.

Com van les negociacions? Nosaltres no farem govern amb segons qui. Tenim una tria molt clara que es mou en dos partits amb els quals faríem una majoria solvent. La primera opció és fer un tripartit amb Junts i ERC. Aquesta és la voluntat i l’escenari desitjable.

També compartir l’alcaldia? És tot reservat, s’està negociant l’alcaldia, el programa, el cartipàs… la negociació ho és tot. S’està avançant, però hi ha alguns detalls que s’han d’acabar de concretar.

Què es descarta? Un govern PSC i Junts, no ho sé, però ho descarto. També descarto PSC i Bloc.

I quan es concretarà? Quan abans es tanquin els pactes, més temps hi ha per treballar els programes i el cartipàs. Tant de bo tiri endavant el govern Bloc, ERC i Junts. S’està avançant, no en el sentit que tingui llum verda, sinó que s’està treballant.

Jordi Parent (ERC): “Tenim sobre la taula les tres opcions i és difícil parlar de percentatges, perquè les negociacions giren com un mitjó en qüestió d’hores”

Quina és la valoració dels resultats de les eleccions? La valoració és positiva: hem crescut en vots com en regidors i hem obtingut els millors resultats a Olesa. Si ens hagués ajudat el moment nacional, possiblement aquests resultats haurien estat millors. Sabem la responsabilitat que comporta que la gent compti més amb el teu partit i, per tant, que augmenti la confiança.

ERC té a les seves mans decidir el govern d’Olesa amb el Bloc o amb el PSC, com van negociacions? ERC com no pot ser d’una altra manera, hem escoltat a tothom. Ens hem assegut amb el PSC i el Bloc, més enllà de les reunions informals. No hi ha res lligat perquè entenem que les negociacions d’aquest tipus han d’anar a un recorregut més llarg. L’únic que puc dir a hores d’ara és que ens hem reunit i ens hem de continuar reunint amb els uns i els altres.

Us heu reunit amb tots els grups? A hores d’ara, amb els dos grups amb els quals la gent ens vol lligar: PSC i Bloc Olesà CUP. Tenim línies vermelles que és la dreta espanyola. Evidentment, no ens hi reunirem, no perquè no puguem parlar amb tothom sinó perquè entenem que no tenim res a dir-nos. Amb qualsevol altre grup ens reunirem. Amb Junts ens vam trobar, vam fer una primera reunió, sobretot per felicitar-nos pels resultats. En principi, la cordialitat que hem de mantenir amb els partits polítics amics.

Qui és el soci preferent? Quan ERC ens vam reunir per decidir quin camí hem de seguir vam escoltar la nostra militància i hi ha preferències per les dues bandes. Tenim una posició molt difícil perquè ERC faci el que faci, descontentarà a part de la seva gent i també a part del seu elector. El que podem prometre és que farem el millor pel poble i a més, ho explicarem amb transparència. La decisió serà pensant en el poble i explicada perquè la gent la pugui entendre.

Què està més a prop, un pacte amb el PSC o amb el Bloc? Tenim tres possibilitats: quedar-nos a l’oposició, pactar amb PSC, o pactar amb el Bloc i algun altre grup. Tenim sobre la taula les tres i és difícil parlar de percentatges, perquè les negociacions giren com un mitjó en qüestió d’hores. Podem dir que estan obertes les tres possibilitats. Tenim la paella pel mànec perquè la gent ens ha votat i ens ha posat en una situació de preferència. Podem triar i és bo perquè vol dir que ets decisiu i que pots aplicar moltes de les teves polítiques. Per una altra banda, és una responsabilitat enorme per fer les coses ben fetes amb seny, treball, dedicació i responsabilitat. Això és el que volem fer.

Poseu alguna condició per entrar al govern? Nosaltres vam fer un programa molt auster, és a dir, coses molt clares i que es poden fer en quatre anys. Per tant, si decidim entrar al govern sigui amb el partit que sigui, volem que els 10 punts del nostre programa es puguin fer en 4 anys. Entenem que tenim el millor programa i el defensarem.

Si no s’arriba a cap acord, Fernando Vicente serà l’alcalde el dia 17 de juny. Sí, així és. Si ens quedem a l’oposició i no hi ha cap candidat que obtingui una majoria absoluta, el PSC tindrà l’alcaldia i el govern com a llista més votada.

Al final, la decisió qui la prendrà? Som un partit assembleari i l’última paraula sempre la té l’assemblea, que són els militants. Farem una doble validació: una amb l’executiva local, que és l’òrgan designat per l’assemblea per tirar endavant ERC Olesa, i un cop la tinguem, passarem a la validació de l’assemblea. Per tant, l’última paraula sempre la tenen els militants.

Les declaracions de la resta de grups

Domènec Paloma: “Des de Junts per Olesa valorem molt positivament el resultat de les eleccions municipals. Si ve la baixada de participació és una notícia preocupant, estem molt contents amb els nostres resultats i volem donar les gràcies a les 826 persones que van confiar en la nostra candidatura. Això són 200 persones més que fa quatre anys, i un augment percentual considerable. L’entrada del segon regidor, que era el nostre objectiu en aquests comicis, ja és una realitat.

Amb el resultat a la mà és evident que en aquest mandat el diàleg serà molt important, i nosaltres, des del mateix moment que es van fer públics els resultats, vam mostrar-nos disposats a parlar d’Olesa i del seu futur, sense cap mena de por a les responsabilitats.
Gràcies a la gent d’Olesa hi seguirem sent, i animem a tothom que confia en el nostre projecte que s’hi sumi. Junts és un espai molt ample on tothom hi és benvingut”.

 

Jessica Fernández: “Des del Partit Popular agraïm la confiança que els ciutadans d’Olesa han dipositat en nosaltres en obtenir de nou representació a l’Ajuntament.

El proper 17 de juny encara no hem decidit quina serà la nostra posició al ple d’investidura, cap candidat no ens agrada. Hem tingut contactes amb altres partits, però més de tipus formal que per fer algun acord. El que sí que podem assegurar és que continuarem treballant pels nostres veïns sense descans. Comença un nou cicle i serem protagonistes, serem l’oposició al govern local, la que no ha existit en els darrers quatre anys”.

 

Samuel Rodríguez: “Olesa Oberta (En Comú Podem) concorria per primera vegada a les eleccions, és per això que creiem que hem obtingut uns resultats satisfactoris.

Encara que de manera plural, la ciutadania d’Olesa ha demanat un canvi. Les forces polítiques que governaven han perdut la meitat dels vots, Olesa Oberta (En Comú Podem) ha entès el missatge i sumarà pel canvi. Olesa no demana únicament un nou alcalde sinó també un canvi en les polítiques, per això després del 17 de juny cal treballar per transformar Olesa, sense por”.

 

Vanessa Carrasco: “Des de Ciutadans Olesa estem molt orgullosos de la feina feta a les eleccions municipals i durant els darrers 4 anys de mandat. Hem estat l’única força de centre liberal constitucionalista de la localitat, i com a tal, hem defensat les nostres propostes basades en les necessitats de la població i allò que els Olesans ens han transmès durant aquest mandat, i és l’única i veritable oposició del govern municipal.

Malauradament, els resultats electorals per als liberals a Catalunya no han estat bons. Potser la marca en aquest període de polarització tan gran no ens ha beneficiat, així com tampoc ho ha fet l’escassa participació el 28 de maig passat, ja que podem afirmar que pràcticament la meitat de l’electorat no ha exercit el seu dret a vot.

Tot i així, podem assegurar que al nostre municipi, l’espai polític de centre liberal, continuarà representat amb el merescut regidor que hem obtingut, gràcies al suport dels nostres veïns i al treball realitzat pel gran equip de Ciutadans Olesa. Durant el proper mandat seguirem treballant per revifar la flama d’aquells que van deixar de creure en un projecte il·lusionant per al nostre municipi. A les 652 persones que ens han donat la seva confiança, Gràcies, seguirem batallant des del consistori i els carrers del nostre municipi per i per a tots els Olesans”.

 

Resultats de les eleccions del 28M a Olesa.

L’elecció dels nous alcaldes: sis estan assegurats i quatre pendents de pactes.

Fotografia: Els 7 caps de llista dels partits que s’han presentat en els comicis locals del 28 de maig, durant la campanya electoral [La Bústia]

Print Friendly, PDF & Email

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu equip, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. configuració de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies