Fem un repàs de les mesures de la Generalitat i d’addicionals en alguns municipis dins de la fase d’emergència que continua activa tot i la pluja i la previsió de precipitacions dels pròxims dies
Un total de 239 municipis catalans estan en la fase d’emergència per sequera des de principi de febrer. D’aquests, 202 corresponen al sistema Ter-Llobregat, entre els quals hi ha els 10 de difusió de La Bústia. La bona notícia és la pluja i la previsió de precipitacions dels pròxims dies, insuficients per desactivar les mesures.
Entre les restriccions que marca la Generalitat hi ha la limitació en el volum màxim de consum d’aigua a 200 litres per habitant i dia. La prohibició de neteja de vehicles, excepte que es faci en establiments amb recirculació d’aigua; de neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars; i l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes. El reg en camps esportius de gespa d’esport federat, es pot fer amb aigua regenerada o freàtica.
També hi ha la prohibició d’omplir piscines, les fonts ornamentals i altres elements d’ús estètic de l’aigua; la utilització de les dutxes i instal·lacions per la neteja dels peus a les platges; o la realització d’actes lúdics amb utilització d’aigua.
Des de La Bústia hem preguntat a Ajuntaments i concessionàries què fan i si hi ha alguna mesura addicional a les establertes per la Generalitat, o sobre detecció de fuites d’aigua, entre altres relacionades per la situació de sequera.
Aquest és el resum de les respostes rebudes:
MARTORELL
Només es rega l’arbrat amb aigua freàtica, utilitzant el mínim d’aigua indispensable. Quant a les fonts ornamentals, s’han deixat d’omplir. També s’està incorporant la previsió de xarxa d’aigua regenerada en els projectes que s’estan desenvolupant. A banda, s’està treballant la instal·lació d’aigua regenerada municipal al costat de la depuradora de Martorell per aprofitar les aigües de depuradora pel reg i neteja viària. D’altra banda, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua el 22 de març, s’ha iniciat una campanya de conscienciació per fomentar l’estalvi i la reutilització de l’aigua.
SANT ANDREU
El municipi segueix les mesures adoptades per la Generalitat.
OLESA
Les dutxes dels vestidors del gimnàs i la piscina estan tancades. Únicament estan obertes les del camp de gespa, pavellons esportius, atletisme i tir amb arc. A més, el reg del camp de gespa està tancat i no es pot regar ni amb aigua freàtica ni amb regenerada, ja que no es pot omplir els dipòsits amb aquest tipus d’aigua. Des de la Brigada s’encarreguen de fer tasques de manteniment de la gespa. Hi ha algunes fonts tancades.
D’altra banda, la concessionària del servei d’aigua Comunitat Minera Olesana, S.C.C.L. continua fent millores a la xarxa de distribució i ha augmentat l’eficiència passant del 75% al 87%. Actualment, la cooperativa està fent una intensa cerca de fuites. Pel que fa a les inversions realitzades en la xarxa, han estat de més de 425.000 euros l’any. En la potabilització han aplicat procediments i tecnologies innovadores per ser més eficients. A més de campanyes informatives i de conscienciació a través de diversos suports de comunicació.
ESPARREGUERA
Ha tancat les fonts d’aigua potable de tot el terme, excepte la de la plaça de l’Ajuntament. També les dutxes de tots els equipaments esportius, excepte els dies de competició. A més, el Ple de gener ha aprovat per unanimitat l’ordenança reguladora dels usos de l’aigua. Aquesta recull les infraccions, que són sancionades amb multes que van dels 750 fins als 3.000 euros.
D’altra banda, l’empresa concessionària Aigües d’Esparreguera Vidal S.A., ha acomplert diferents actuacions relacionades a reduir el cabal d’aigua agrícola i industrial i pressions nocturnes, a més d’establir diferents campanyes de conscienciació del consum responsable per les xarxes socials i la web corporativa. També s’ha intensificat la cerca de fuites a tot el municipi i s’ha augmentat els recursos propis amb la captació d’aigua de la Mina i Can Claramunt (actualment és un 50% del total de l’abastament), reduint, per tant, la dependència amb l’Ens Ter-Llobregat.
ABRERA
L’Ajuntament ha aprovat una ordenança que inclou sancions per a la ciutadania que incompleixi les mesures, que van des del 100 fins als 3.000 euros. S’han implementat a totes les instal·lacions esportives uns atomitzadors a les dutxes per reduir el cabal de l’aigua i que permeten un estalvi, aproximadament, d’un 40% del consum d’aigua. Al Centre Aquàtic Municipal d’Abrera han tancat els jacuzzis i al Camp de Futbol Municipal no es fa reg de la gespa.
El Servei Municipal Aigües d’Abrera ha reduït la pressió del subministrament de la xarxa d’aigua en aquelles zones del municipi on això no comporti un tall de subministrament per manca de pressió al veïnat.
SANT ESTEVE
S’ha limitat l’ús de les dutxes només al cap de setmana pels partits. Al Complex Esportiu Municipal es redueix a la meitat la disponibilitat d’aixetes i dutxes dels vestidors. Pel que fa al reg de la gespa artificial del camp de futbol, es limita al cap de setmana, una vegada per dia. D’altra banda, l’Ajuntament ha aprovat un Pla de Sequera que s’acompanya de la creació d’un comitè tècnic de seguiment.
Paral·lelament, l’Ajuntament i la concessionària Agbar, estan fent una campanya de detecció de fuites d’aigua a tot el municipi mitjançant sons electroacústics.
COLLBATÓ
S’han posat en marxa els pous de Can Feliu i Can Beltran. També es revisen les vàlvules de pressió i s’ha començat una campanya de detecció de fuites, s’analitzarà el consum dels 18 sectors en els quals està dividida la xarxa i, sempre que es pugui, s’actuarà disminuint la pressió del sector. A més, s’analitzarà el consum individual i s’enviaran cartes a qui s’excedeixi. El 21 de març està previst que s’aprovi una ordenança específica sobre la sequera.
CASTELLVÍ
Ha demanat suport tècnic a la Diputació per estudiar l’aprofitament de les aigües freàtiques del subsol per a usos com reg o neteja, així com suport econòmic per poder fer una anàlisi de fuites al barri del Taió. També ha demanat quatre subvencions més per fer obres: tres per a la millora de la xarxa a Can Sunyer i al Taió i una per recuperació de pous pròxims al riu. A més, aquest febrer han començat les obres de renovació d’un tram de la xarxa del carrer Muntanya.
GELIDA
El municipi segueix les mesures adoptades per la Generalitat.
MASQUEFA
L’Ajuntament ha aprovat una ordenança municipal que inclou sancions per als usuaris que superin el volum màxim per habitant i dia establert per l’ACA. També ha creat una Comissió Municipal per la Sequera per coordinar i avaluar les accions necessàries per fer front als reptes de la sequera.
A més, el consistori destinarà en els pròxims mesos 468.996 euros en l’execució d’unes obres de millora del rendiment hidràulic de la xarxa d’abastament d’aigua en baixa.
Text: Redacció / La Bústia
Fotografies: Una font tancada per la sequera [La Bústia] / El riu Llobregat i les obres del col·lector de salmorres al seu pas per Abrera a 600 metres del pont de la B-40, el mes de febrer [ANDA]