Dissabte, 18 maig 2024
  • Dissabte, 18 maig 2024
La Bustia Collbato per a la Solidaritat estiu 2018

Sol·licitem la represa dels programes de sanejament pels menors bielorussos afectats per Txernòbil

Per 17 d'octubre de 2021 a les 7:00 0 979 Visites

L’ONG Collbató per la Solidaritat fa 20 anys que es va crear i els 2 darrers estius que no ha pogut acollir infants i adolescents per la covid i el tancament fronteres

Des de l’estiu del 2001 un grup de persones, sensibilitzades per les conseqüències en la salut de la catàstrofe natural i humana de Txernòbil, van decidir iniciar acolliments de nens i nenes bielorussos amb la finalitat d’aconseguir la millora de la seva salut a Collbató.

L’ONG Associació de Collbató per la Solidaritat forma part de la federació estatal Pro-Infancia Chernobyl, que agrupa els col·lectius espanyols que realitzem programes d’estades temporals en famílies de menors afectats per Txernòbil articulat per acord bilateral entre el Regne d’Espanya i la República de Bielorússia de l’any 2009, així com projectes d’ajuda humanitària.

A través d’aquests projectes, creats fa trenta anys després de la catàstrofe nuclear de Txernòbil, s’ha acollit a l’últim any a uns 8.000 menors bielorussos necessitats a Itàlia i Espanya (segons estadístiques en 2019 amb l’ajuda de moltes ONG, entre elles la de Collbató), sovint amb problemes de salut i/o necessitats especials i procedents de zones contaminades.

Salva una vida, nodreix un futur

Després de dos anys sense realitzar l’acolliment pel sanejament dels menors a conseqüència de la covid, ens trobem en aquests moments amb una greu crisi diplomàtica on creiem que hauria de prevaler incondicionalment l’interès superior dels nens, que tenen dret a tornar regularment a les seves famílies d’acollida. Es tracta sens dubte d’un cas d’emergència humanitària, que estem segurs que la Unió Europea considerarà com a tal.

Per aquesta raó, estem sol·licitant tant a les autoritats espanyoles i europees que:

· Es reprenguin els programes de sanejament en acollida temporal per a menors afectats per Txernòbil a Espanya, Itàlia i a la resta de països de la Unió Europea.

· Que s’obri un protocol articulat sobre la base de la inclusió d’aquests programes de sanejament per la via a la Cooperació i/o Ajuda Humanitària, per facilitar la ràpida represa dels projectes, ja que considerin detingudament les conseqüències negatives d’una possible pròrroga de la prohibició de vols per a tota la població bielorussa i les famílies d’acollida, que tenen dret a la plena llibertat de circulació cap i des del país.

· De la mateixa manera. sol·licitem oferir la vacunació a la seva arribada a Espanya i Itàlia amb uns protocols àgils perquè es pugui desenvolupar l’estada de forma segura, prèvia consulta a les autoritats sanitàries per als adults i menors que arribin amb vacunació no reconeguda, sobre administració de nova dosi de les autoritzades per la UE.

Hem d’evitar a tota costa que els nens siguin víctimes innocents de les creixents tensions geopolítiques. Canviem el món d’un nen en 60 dies.

L’any 2019 va ser l’últim estiu que els menors van ser acollits a Collbató.

També el 2019 va ser l’últim viatge que dos membres de Collbató per la Solidaritat van viatjar a Bielorussia.

Aquest estiu, l’ONG va enviar material sanitari a Korma.

Josep Lluís Escriu Justo

President de l’ONGD “Collbató per a la Solidaritat” i membre de la Junta Directiva de la Federació Pro-Infancia Chernobyl.

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Collbató, Societat