Dijous, 21 novembre 2024
  • Dijous, 21 novembre 2024
La Bustia coloqui internacional Colonia Sedo 1

Un col·loqui internacional tracta la història i el futur de la Colònia Sedó

Per 5 de juny de 2024 a les 17:00 0 318 Visites

Ha estat organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat en el marc de les activitats del 50è aniversari

Més d’un centenar de persones ha assistit al col·loqui internacional ‘Història i futur de la Colònia Sedó. Dialèctica entre aigua i energia’. Ha estat organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, junt amb l’Associació per a la defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, el  Col·lectiu per un nou model Energètic i Social Sostenible, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, la PIMEC Baix Llobregat i l’Hospitalet i l’Ajuntament d’Esparreguera.

S’ha celebrat els dies 23, 24 i 25 de maig al recinte de la Colònia, a l’actual polígon industrial Can Sedó, concretament a la nau d’MTS Tech. En el col·loqui s’ha aportat coneixement i debat sobre l’aigua i energia al llarg de la història i, alhora, ha permès el debat sobre el futur de la Colònia Sedó en les seves diferents dimensions: la patrimonial i museística; la industrial en relació als recursos i la possible recuperació de la dimensió residencial.

L’apertura del col·loqui ha estat a càrrec de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas; la presidenta del CECBLL, Genoveva Català; i el diputat de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona i alcalde d’Abrera, Jesús Naharro.

El dijous, la conferència inaugural ‘La Colònia Sedó. Molt més que una colònia industrial’ ha estat a càrrec de la historiadora Gràcia Dorel-Ferré. Tot seguit s’ha abordat l’àmbit que tractava ‘Aigua i fàbrica’ amb dues ponències: ‘L’aigua com a recurs. Una visió històrica’ amb Llorenç Ferrer i ‘L’energia de l’aigua: preses, canals i turbines’ amb Joan Carles Alayo. Aquesta part ha finalitzat amb la taula rodona ‘Altres exemples de fàbriques mogudes per l’aigua’.

El segon àmbit ha estat dedicat als ‘Recursos hídrics i energètics’ amb les ponències ‘Canvis en l’energia 1850-2020: reflex a la Colònia Sedó’ amb l’enginyer Carles Riba i ‘Diàleg entre aigua i energia’ amb Núria Salán, química metal·lúrgica, Carme Garcia, impulsora de Vilawatt, Dante Maschio, ambientòleg i membre d’Enginyers sense fronteres, moderat per l’ambientòloga Marga Estorach. La taula rodona ha estat moderada per Genoveva Català i ha tractat sobre ‘La Colònia Sedó en el marc de la transició energètica’.

La jornada ha acabat amb la inauguració de l’exposició fotogràfica ‘L’aigua motor de fàbriques’ de Josep Ignasi Oms. Es pot veure fins al 23 de juny al Museu de la Colònia Sedó.

El divendres ha estat el torn de l’àmbit ‘El valor patrimonial i de futur de la Colònia Sedó’. La primera ponència ha estat ‘De fàbrica tèxtil a àrea industrial: un diàleg entre el passat i el present de Can Sedó’ a càrrec de Josep M. Cobos, historiador i president de l’Associació de Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn.

La següent ha estat ‘La Colònia Sedó: una identitat, un paisatge’ de l’arquitecte Antoni Vilanova. A continuació, Rivas ha mostrat ‘La visió estratègica de la Colònia Sedó’.

Per conèixer el capteniment d’algunes de les organitzacions i institucions sobre la Colònia s’ha presentat el ‘Mosaic d’oportunitats de futur per a la Colònia Sedó’.

Tota l’activitat ha estat conduïda per Conxita Sanchez. El col·loqui és una de les principals activitats culturals que tindran lloc al Baix Llobregat durant l’any 2024.

 

Un nou ens de governança decidirà el futur de la Colònia Sedó d’Esparreguera

Durant la ponència ‘La visió estratègica de la Colònia Sedó’, l’alcalde Eduard Rivas ha avançat que aquesta tardor es constituirà un ens de governança conjunta que agruparà tots els actors implicats per a decidir, de forma consensuada, el projecte de futur de la Colònia Sedó.

Rivas ha destacat que “des del govern municipal érem, i som, conscients que el patrimoni de la Colònia Sedó és un orgull pel poble, però que és molt gran i no pot dependre únicament de l’Ajuntament, per això l’estratègia municipal és sumar elements i actors que posin la Colònia Sedó a l’agenda política del país i anar teixint aliances que ens permetin sumar esforços”.

L’alcalde ha apuntat que “en la vessant més política, necessitem la consciència del departament de Presidència de la Generalitat per a aconseguir recursos que superin els municipals, autonòmics, nacionals i europeus”.

D’aquesta manera, l’acord de governança que està previst que es signi aquesta tardor servirà “per a que el projecte perduri més enllà de persones i institucions”.

Fotografia: Col·loqui internacional sobre la història i el futur de la Colònia Sedó [Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat]

Categoria:   Cultura, Esparreguera, Societat