Dilluns, 23 desembre 2024
  • Dilluns, 23 desembre 2024
La Bustia captura de peixos al Parc Olesa

Un operatiu de captura salvarà o sacrificarà els peixos del Llac d’Olesa segons les espècies

Per 11 d'abril de 2019 a les 17:00 0 921 Visites

L’Ajuntament d’Esparreguera estaria disposat a acollir peixos al seu municipi i la Generalitat dona permís per cedir només els peixos no invasors

Aquest dijous al matí s’ha posat en marxa un operatiu que consisteix en la pesca dels centenars de peixos que habiten en el Llac del Parc Municipal d’Olesa. Aquests treballs són previs al buidatge de l’aigua i a la neteja del recinte. El propòsit és millorar el dispositiu de captura dels dos anys anteriors que van provocar la mort de centenars d’animals.

En aquesta ocasió es volen salvar els peixos d’espècies no invasores. El dispositiu havia quedat suspès a l’espera del trasllat a una bassa del municipi veí. Fonts de l’Ajuntament d’Esparreguera asseguren que estarien disposats a acollir peixos al seu municipi.

L’Ajuntament d’Olesa afirma que “mentre continua a l’espera que l’Ajuntament d’Esparreguera doni una resposta sobre si està d’acord o no amb traslladar els peixos a la bassa de Can Comelles, l’Ajuntament d’Olesa s’ha posat en contacte amb la Generalitat, que li ha donat permís per cedir a la ciutadania peixos que no estiguin dins les espècies considerades exòtiques invasores”.

També s’ha posat en contacte amb l’Associació Protectora d’Animals Exòtics de Catalunya (APAEC) i, segons ha pogut saber La Bústia, diversos voluntaris de l’entitat volen fer-se càrrec del màxim de peixos possibles. Així, qualsevol persona que vulgui “‘un o més peixos” de manera gratuïta pot passar-se pel Llac a recollir-los durant aquest dijous de 16 a 18h. L’Ajuntament avisa que s’ha de portar “algun recipient o bossa” i que “hauran de signar un document d’acollida responsable”. També explica que “els peixos es repartiran per ordre d’arribada“.

Les tasques de pesca dels animals van a càrrec de ‘Sorelló, estudis al medi aquàtic’, la mateixa empresa especialitzada i autoritzada que ho va gestionar l’any passat i que ara està seleccionant les espècies exòtiques invasores que se sacrificaran; de les que no ho són, que s’intentaran salvar i cedir o traslladar.

Des de l’Ajuntament d’Olesa es recorda que “els peixos s’han introduït de manera irregular, per l’acció humana, i sense control de les espècies” i que “és il·legal fer aquesta introducció de peixos sense control, i sobretot, que està prohibit que hi hagi peixos d’espècies considerades exòtiques invasores”.

També parla que “és un acte d’incivisme” el llançament “d’objectes o brossa que embruten l’aigua i entorpeixen el filtratge natural de l’aigua. Això precisament és el que obliga a fer tasques de neteja i manteniment. Col·laborar amb sensibilitzar la ciutadania que s’han d’evitar i combatre aquests actes d’incivisme ajuda més que intentar evitar la gestió inevitable dels peixos, a la qual està obligat l’ajuntament per normativa de la Generalitat”.

La conclusió és que per una banda, la reforma del Llac estrenada el mes de juny de l’any passat no ha millorat l’aigua ni la instal·lació perquè s’han acumulat més algues, pedres i brutícia. Per l’altra, la nova introducció i proliferació de peixos fa que cada any es plantegi el problema de gestió dels animals de la bassa artificial.

Per aquestes raons, “els Serveis Tècnics Municipals estan estudiant les millores necessàries per intentar que no es torni a repetir aquesta desagradable situació”. Entre les alternatives a estudi és netejar la instal·lació sense “la necessitat de buidar l’aigua, i per tant, sense alterar la fauna i la flora”. També la d’introduir a l’aigua “alguna espècie depredadora natural dels peixos, per tal que mantingui un equilibri” entre les espècies.

Actualitzarem la informació amb la quantitat de peixos que s’han salvat, quantes persones els han adoptat i si finalment arriba una resposta de l’Ajuntament d’Esparreguera al vistiplau del trasllat.

 

Categoria:   Olesa de Montserrat, Societat