Dimecres, 24 juliol 2024
  • Dimecres, 24 juliol 2024
La Bustia Andreu Sitjar Esparreguera

Xavier Sitjà, exalcalde d’Esparreguera, escriu en homenatge a l’activista cultural Andreu Sitjar

Per 10 d'agost de 2023 a les 9:00 0 1253 Visites

Regidor de Cultura (79-83 i 95-99) i fundador de les beques Lola Lizaran, en memòria de l’actriu i la seva dona que ha arribat aquest any a la 20a edició, ha mort el dimecres 9 d’agost als 93 anys

Aquí l’escrit de Xavier Sitjà, alcalde d’Esparreguera de 1999 al 2007 per l’Entesa del Progrés Municipal, d’homenatge personal i de la trajectòria cultural i política d’Andreu Sitjar.

 

L’activista i promotor cultural Andreu Sitjar Navarro, ha mort el dimecres 9 d’agost a la matinada a l’edat de 93 anys. Va ser 8 anys regidor de Cultura d’Esparreguera amb el PSC. Entre altres projectes culturals i de patrimoni, va fundar l’Associació Beques Lola Lizaran, en memòria de l’actriu i la seva dona.

Aquest 2023 es compleixen 20 anys de la mort de l’artista esparreguerina i de la primera convocatòria de les ajudes als joves estudiants d’arts escèniques.

Sitjar va ser el primer regidor de Cultura del primer Ajuntament d’Esparreguera de la democràcia després del franquisme. De fet, ho va ser en dos mandats, a l’inici i l’últim de l’alcalde socialista Joan Serra, els anys 1979-1983 i 1995-1999.

Durant aquests anys, destaca la regidoria d’Espai Públic, la construcció de la plaça del Centre, la recuperació de l’edifici històric de Can Pasqual, les rajoletes de Ceràmiques Sedó col·locades a façanes que recorden noms i renoms de cases del municipi o l’impuls del llibre fotogràfic “Cent anys a Esparreguera 1890-1993”.

En l’àmbit cultural va ser molt actiu. Va ser actor de La Passió d’Esparreguera i d’obres de teatre, així com productor i director de pel·lícules de cinema local. Amb l’Associació Beques Lola Lizaran, ha promocionat i ajudat a desenes de joves estudiants d’arts escèniques que es dediquen al teatre, la dansa, la música i el circ.

 

L’any 2014, va recollir el Premi de Reconeixement Cultural del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat atorgat a l’associació per la promoció de les arts escèniques.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha dit “el company Andreu Sitjar ens ha deixat. Apassionat d’Esparreguera, del teatre i del cinema, fou el primer regidor de cultura de l’etapa democràtica. Andreu, gràcies per una vida dedicada a la Vila, la seva gent i el seu progrés. DEP”.

Des de l’Ajuntament d’Esparreguera han destacat “la trajectòria, l’estima i la dedicació d’Andreu Sitjar al poble i la cultura d’Esparreguera”. També han expressat “el condol, afecte i solidaritat amb la família, amistats i a tot el conjunt de la comunitat i teixit associatiu de la vila”.

La cerimònia de comiat és aquest dijous 10 d’agost a les 16.30h, a l’església parroquial de Santa Eulàlia.

Fotografia: Andreu Sitjar, el juny d’aquest any [Quim Sitjà]

Print Friendly, PDF & Email
Categoria:   Esparreguera, Societat