Dilluns, 25 novembre 2024
  • Dilluns, 25 novembre 2024
Comarca - La Bustia - pastisseria

La tradició de la mona de Pasqua s’allargarà fins al juny

Per 10 d'abril de 2020 a les 7:00 0 1928 Visites

Responsables de quatre pastisseries de la zona expliquen a La Bústia com sobreviuen en una de les èpoques més productives del calendari

Setmana Santa és sinònim de mona de Pasqua. Una època de l’any en què els padrins i padrines l’obsequien als seus fillols i filloles. Els mesos de març i abril, en l’interior de les pastisseries hi ha una activitat frenètica per omplir els aparadors i satisfer els desitjos dels clients.

Aquest 2020, la pandèmia del coronavirus ho ha aturat pràcticament tot. Hi ha pastisseries que estan tancades de cara al públic. La tradició de la mona es manté, però no es podrà celebrar de la mateixa manera. Per això s’afegeixen a poder oferir-la fins al mes de juny, per la segona Pasqua. Així ho expliquen a La Bústia.

LA CONFIANÇA, LA MÉS ANTIGA

 

Gelida compta amb la pastisseria més longeva de la zona de difusió de La Bústia. La Confiança és oberta al públic des de 1856 i el seu pastisser, Francesc Pascual, hi treballa des dels 14 anys. Després es va afegir la seva dona, Montse Balart. Des de fa uns anys ho fa acompanyat de la seva filla Anna, qui segueix la tradició pastissera de la família, actualment en la cinquena generació.

Els nens i nenes necessiten més que mai la seva mona. Serà una pasqua diferent, especial i que no oblidarem mai”, Anna Pascual

“Els nens i nenes necessiten més que mai la seva mona. Les tradicions s’han de mantenir al marge de les circumstàncies que ens toquin viure”, confessa Pascual, qui afegeix que “serà una mona de Pasqua diferent, especial i que no oblidarem mai“.

Amb l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol, La Confiança ha tancat la zona de degustació de l’establiment. Pascual subratlla que “el confinament està afectant molt el consum, i som conscients que hi haurà un descens de les vendes“. La pastissera i gerent de Gelida admet que “les mones tindran un tamany més petit” i pronostica que “la campanya s’allargarà fins el mes de juny”.

Els clients de La Confiança poden fer l’encàrrec de la mona al telèfon 93 779 04 35 o mitjançant Whatsapp al 607 946 460. Aquells qui ho desitgin poden veure les imatges a través d’Instragram: @laconfi_.

 

DUCH: LA MONA, ARA LES DE COMPROMÍS

Pastisseria Duch, d’Abrera, ve de tancar un 2019 celebrant els 50 anys endolcint la zona. El responsable és Oleguer Duch, qui treballa com a pastisser des de fa més de 35 anys i que podeu seguir a través del perfil a Instagram: @pastisseria_duch

L’actual situació d’emergència sanitària ha estat inesperada per a tothom. També per als pastissers. Duch titlla la situació de “catastròfica” després de tancar els seus establiments des del 14 de març passat. Ara bé, subratlla que “hem de ser curosos, cal seguir al peu de la lletra les mesures imposades perquè la salut cal preservar-la per davant de tot“. Així, Pastisseria Duch treballa a mig gas aquests dies de Setmana Santa.

Celebrar la mona sense poder-ho compartir amb la família perd tota la seva essència. És més important cap nen sense avi o àvia que cap nen sense mona”, Oleguer Duch

La mona no és un producte de primera necessitat i pensem que ara no toca“, reconeix Duch, qui avança que “traslladem la celebració de la mona l’1 de juny, en la festivitat de la segona Pasqua“. 

La decisió es fonamenta perquè “celebrar la mona sense poder-ho compartir amb la família perd tota la seva essència“, admet Duch. Així, aquests dies rebran les “comandes de clients habituals que ja la tenien encarregada de fa setmanes”. I afegeix que “és més important cap nen sense avi o àvia que cap nen sense mona”, conclou.

 

PERARNAU: UN 2020 MARCAT PEL 50è ANIVERSARI

A Olesa, la Pastisseria Perarnau bufarà a l’estiu les espelmes del 50è aniversari en aquest 2020 marcat pel coronavirus. La pastissera segueix la tradició de la centenària Ca l’Oleguer. Teresa Perarnau i Gregori Caldito són els pastissers de l’establiment, que amb el nom actual és obert des de 1970, el dia 1 de juliol farà 50 anys.

La mona de Pasqua és una de les èpoques de més vendes de l’any. Tot i la situació d’emergència sanitària, ens hem sumat a la iniciativa ‘Cap nen sense mona'”, Teresa Perarnau

“La mona de Pasqua i el tortell de Reis són les èpoques de més vendes de l’any. Tot i la situació d’emergència sanitària, ens hem sumat a la iniciativa ‘Cap nen sense mona’“, explica Perarnau. A banda de les mones de pastís, estan disponibles figures i ous de xocolata.

Així, la pastisseria olesana posa a disposició dels clients encàrrecs que se serviran a hores concertades per assegurar la comoditat i seguretat dels clients. Els encàrrecs es poden fer al telèfon mòbil i Whatsapp 628 299 488

 

MORA: TRADICIÓ FORNERA I PASTISSERIA

Amb un total de sis establiments, Mora, tradició fornera des de 1884 i pastisseria des de 1967, compta amb tres a Masquefa (des del 1947), dos a Martorell i un a Piera. Al capdavant estan els germans Enric, Josep i Montse Mora (gerent), la quarta generació familiar.

Aquest any farem la meitat de les mones que altres anys. Treballem sobre la marxa, amb encàrrecs adaptant-nos a la demanda i fem ous personalitzats”, Montse Mora

La crisi de la covid-19 els ha afectat perquè “hem hagut de reestructurar l’equip de personal i hem canviat horaris”, destaca la gerent. Montse Mora explica que “aquest any farem la meitat de les mones que altres anys” i que “treballem sobre la marxa, amb encàrrecs adaptant-nos a la demanda“.

A part de les mones habituals, “fem ous personalitzats. El David i el Diego són els pastissers que es dediquen a fer mones i ous de xocolata aquests dies” i les comandes les podem rebre per Watsapp al 663 023 615. El perfil d’Instragram és: @moratradiciofornera.

Tothom es prepara per viure una Pasqua inèdita. Les noves tecnologies permetran que tothom ho pugui celebrar connectat. Els fillols i filloles rebran les mones a casa per encàrrec però s’hauran de fer la fotografia amb els padrins i padrines en una videotrucada amb el mòbil o per Skype. I sinó d’altres esperen que al juny la mona arribi en la segona Pasqua després de no fer-ho en la primera.

Etiquetes: