Des del principal grup a l’oposició expliquen que volen “protegir als veïns dels baixos dels habitatges “Illa Santacana”, edificis construïts en zona inundable” i “garantir la supervivència del petit comerç davant les grans superfícies”
Movem Martorell, el principal grup de l’oposició a l’Ajuntament de Martorell amb dues regidores, ha presentat al·legacions als projectes del Parc de la Vila i de la reforma i ampliació del Mercat Municipal, que d’aquestes últimes han rebut resposta aquest dilluns. Del govern municipal assenyalen que “responen les al·legacions els pròxims dies seguint amb els procediments administratius”.
Parc de la Vila
De la ”infraestructura de protecció del front urbà del Barri de la Vila de Martorell”, on està projectat el Parc de la Vila, Movem Martorell explica a través d’un comunicat que “els assessors del grup han detectat irregularitats greus al projecte”. Amb les al·legacions afirmen que “el projecte contradiu l’estudi anterior de l’Agència Catalana de l’Aigua i augmenta el risc d’inundació” amb “l’incompliment total de les condicions imposades per l’ACA per autoritzar-lo”.
També que l’actuació “pateix d’una greu improvisació per tal de complir els calendaris ajustats de la subvenció del NextGeneration”. En un tercer punt, al·leguen que “l’àmbit del projecte abasta una àrea residencial estratègica (ARE) que no disposa d’un estudi d’inundabilitat inexistent”. I en un quart, diuen que “actuar parcialment i supeditant la solució a una segona fase posterior augmenta el risc d’inundació”. Per últim, comenten que “el projecte incompleix els objectius de la subvenció de la fundació Biodiversitat” i que aquest “s’ha de sotmetre a avaluació ambiental”.
Movem posa dos exemples d’afectacions del projecte presentat “pel govern de coalició Junts-PSC de Martorell”. Per una banda que “els propietaris actuals de l’horta no havien estat informats que els seus horts serien ocupats anticipadament. Aquesta acció és legal, doncs es tracta d’un ARE (Àrea de Residencialitat Estratègia), però èticament qüestionable: una ocupació anticipada no és una expropiació, els propietaris no reben cap prestació econòmica immediata i a més perden les inversions fetes als camps, algunes de molt importants, com la plantació d’oliveres i altres arbres fruiters després de la forta sequera patida al territori”.
L’atre és sobre “una de les condicions que imposa l’ACA, que és protegir als veïns dels baixos del nucli d’habitatges “Illa Santacana”, edificis construïts en zona inundable i que el Parc projectat posa en major risc”. El grup municipal afegeix que “l’ACA exigeix deixar sense ús residencial aquests habitatges, entorn a 15 famílies, per tant, passarien a estar vivint a un domicili fora de l’ordenament jurídic, no podrien ser legalment habitatges. A hores d’ara, el govern de Junts-PSC no ha comunicat als propietaris aquesta condició, per tant, es troben totalment desemparats i sense informació sobre els seus drets urbanístics”.
La portaveu de Movem Martorell, Laura Ruiz, ha dit que “han mentit a la Fundación Biodiversidad, al Ministerio para la transición ecológica, i estan mentint a la ciutadania. Avancen com una màquina d’asfaltar, passant per sobre de l’horta, dels seus propietaris i dels veïns de l’Illa Santacana. Fa anys que tenen oblidat el Barri de la Vila, necessita inversions, però no tot s’hi val. Grans projectes com aquest s’han de fer bé, en connivència amb els afectats i amb responsabilitat i mirada al futur, perquè el canvi climàtic ja està tirant per terra tots els models de predicció. Cal aturar-nos, revisar el projecte, escoltar els experts i a la ciutadania, i no prendre decisions unilaterals que tenen conseqüències molt importants per a la nostra ciutat”.
Mercat Municipal
Movem Martorell informa que ha rebut resposta a les al·legacions del Mercat aquest dilluns 14 d’octubre a la tarda: “accepten tres al·legacions que fan referència a incoherències o càlculs mal fets. Desestimen la resta. La més important és l’al·legació segona, on calculen la superfície de venda del Mercat i del Lidl amb criteris diferents. El resultat d’aquest càlcul mal fet és que el Mercat ocuparà 1.037 m2 (42’19%) i el Lidl 1.421 m2 (57’81%, menys del 60% que limita la normativa vigent)”.
Segons Movem, “la superfície de venda (o sala de vendes) del Mercat s’infla artificialment, doncs agafa superfície que per definició legal no pot ser de venda (l’entrada de l’edifici, els passadissos, taules i cadires…) mentre que la de Lidl està reduïda, no ocupa de paret a paret”.
La resposta de l’Ajuntament és “amb les hipòtesis desenvolupades, el projecte permet l’execució de la previsió del mix comercial indicat en l’avantprojecte i el PCA i PTT de la concessió, tenint present que serà en el moment de l’obtenció de la llicència d’activitats on s’haurà de justificar el compliment de la normativa d’aplicació”.
Movem demana “la clarificació de quina serà la superfície de venda del gran establiment comercial previst. En aquest sentit, denunciem que el govern de coalició de Junts-PSC ‘falseja les dades’ per tal de fer complir la llei en relació a la superfície de venda que el gran supermercat ocuparà”. I ressalta que hi ha “falta de justificació; incompliment de la llei en definició de superfícies de venda; error en el càlcul de la superfície del mercat; rampes d’accés a l’aparcament fora de l’àmbit i ordenació; incompliment del nombre màxim de plantes; falta d’accessibilitat; i incoherència en les dades sobre la demanda d’aigua calenta sanitària”.
També, com va fer a les al·legacions de l’avantprojecte, que “la reducció de la superfície del Mercat és a la pràctica una reconversió i no pas una reforma”. I des de la creació del grup l’any 2015 “ha defensat amb força el comerç de proximitat i consideren necessari mantenir aquest camí amb rigor i coherència, sigui des del carrer, amb la campanya de signatures que van impulsar a la plataforma Change.org i presencialment, com des de la institució”.
La portaveu de Movem, Laura Ruiz, ha dit que “el Mercat s’havia de reformar, però això és una reconversió en una altra cosa, finançada per LIDL. Redueixen parades i metres quadrats de Mercat mentre LIDL duplica la superfície actual. Arribarem fins al final amb aquest tema”. I afegeix que “la primera al·legació assenyala que, en un punt de les més de 2.000 pàgines del projecte presentat, confonen Martorell amb Montgat. Sembla un error sense importància però evidencia que són 18 regidors i no hi ha ningú al volant. Qui mana són les presses per acabar l’obra abans de les eleccions”.
La presidenta de la Diputació de Barcelona visita Martorell i Olesa.
Movem Martorell recull signatures i preveu més accions per evitar el tancament forçós del Mercat.
Unes dues-centes persones participen i coneixen el projecte del Parc de la Vila de Martorell.
Finalitzen les obres al mercat provisional de Les Bòbiles de Martorell.
Fotografies: Els blocs de pisos de l’Illa Santacana de la Vila de Martorell / el Mercat Municipal en obres, aquest setembre [MV / LB]