Diumenge, 21 juliol 2024
  • Diumenge, 21 juliol 2024

Actualització amb vídeo: Aragonès posa com a exemple La Xicoira d’Olesa pels espais de vida col·lectiva i l’habitatge sense especulacions

Per 7 d'octubre de 2023 a les 7:00 0 769 Visites

El cap del govern català ha inaugurat el primer bloc d’habitatges cooperatiu d’Olesa i el més gran de Catalunya fora de Barcelona, impulsat per Sostre Cívic amb la col·laboració de la Generalitat, l’Ajuntament i entre altres, de la Comunitat Minera Olesana

 

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una visita al bloc d’habitatges cooperatiu per inaugurar La Xicoira. L’acte ha inclòs una assemblea de Sostre Cívic, la cooperativa impulsora del projecte; els parlaments i una entrega de la clau simbòlica als veïns amb la fotografia de veïns i assistents i un aperitiu a la terrassa de la comunitat.

Aragonès ha estat acompanyat per l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent; el regidor d’habitatge, Marc Serradó; el president del Consell Rector de Sostre Cívic, Carlos Alcoba; i el codirector de la cooperativa, David Guàrdia, a més d’altres membres del consistori i de l’entitat.

També han assistit a l’acte inaugural el delegat del govern a Barcelona, Joan Borràs; la secretària d’Habitatge de la Generalitat, Marina Berasategui; i representants de l’economia social i cooperatives, com en l’àmbit local el president de la Comunitat Minera Olesana, Joan Arévalo, i els nous veïns de La Xicoira.

El cap del govern català, ha dit de La Xicoira que és “un exemple més d’una nova manera no només d’entendre l’habitatge, sinó d’entendre la societat, on volem recuperar espais de vida col·lectiva per la gent sense que ens ho marqui el mercat sempre” i que el projecte demostra que “sumant diversos àmbits podem fer canvis que no només tinguin teòrics, sinó que es concreten en projectes tangibles” on “les persones puguin portar a terme el seu projecte de vida”.

Aragonès ha dit que “el Govern està compromès a impulsar 10.000 habitatges de lloguer social en deu anys i ha recordat que “ho farem també amb companyes de viatge” i les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, com Sostre Cívic, “són unes còmplices per fer-ho possible”.

La comitiva i els assistents han fet una visita al bloc, a dos habitatges que estan per acabar i zones comunes. Al final s’han fet els parlaments amb l’alcalde d’Olesa, de la coordinadora de projectes de Sostre Cívic, Eva Ortigosa, i el president de l’Associació d’Economia Social Catalunya, Guillem Llorens. A continuació, s’ha fet l’entrega simbòlica d’una clau gegant als nous veïns i ha tancat l’acte el president de la Generalitat.

En el seu discurs, Parent ha remarcat el compromís de l’Ajuntament en treballar per fomentar l’habitatge accessible i ha afirmat que “estem convençuts del benefici que suposarà el conveni signat amb Sostre Cívic i que permet que els joves del municipi tinguin un accés preferencial als habitatges de la cooperativa”.

Per la seva banda, Ortigosa ha dit que el projecte de La Xicoira “ha permès recuperar un edifici en desús propietat d’un fons voltor i convertir-lo en habitatge de protecció oficial i al marge de l’especulació del mercat immobiliari”.

Llorens ha destacat que “Catalunya és pionera en l’àmbit cooperatiu i de projectes d’economica social. Que projectes d’habitatge cooperatiu com La Xicoira de Sostre Cívic ajuden a divulgar entre la ciutadania tot allò que es pot fer des del cooperativisme”.

La veïna Isabel Caparrós va llegir un escrit conjunt en nom del veïnat de la comunitat. Vam explicar que La Xicoira neix per “formar part d’un model d’habitatge que estigui fora de les lògiques especulatives del mercat, tant per nosaltres com per a les següents generacions”, i que les seves impulsores s’hi van apropar “fugint de lloguers abusius als quals ningú posa fre. Per això apostem per la cessió d’ús i la propietat cooperativa, no només per motius econòmics, també relacionals”.

La vida comunitària és un factor important, i ha dit que “rebutgem un sistema capitalista que vol aïllar-nos a les nostres llars, que tinguem por de les veïnes i del demà. Hem decidit recuperar els vincles de comunitat veïnal que s’han trencat durant les darreres dècades”.

L’edifici de La Xicoira té, a més dels espais destinats a la vida comunitària, dos locals en planta baixa d’ús polivalent que la comunitat vol posar a disposició del teixit associatiu del municipi.

 

Vint-cinc habitatges i un dels blocs cooperatius més gran de Catalunya

En total, La Xicoira ha estrenat 23 dels 25 habitatges. Els dos que resten per omplir són per una entitat social i per un dels 8 interessats que estan en llista d’espera i que han de complir amb les condicions per accedir-hi. Entre els veïns, la cooperativa ha informat que la majoria són del municipi, però també hi ha del voltant com d’Esparreguera, o més lluny, que han decidit fer el trasllat a Olesa des de L’Hospitalet de Llobregat.

El bloc d’habitatges cooperatiu de convivència col·lectiva en cessió d’ús és el primer d’Olesa i el segon del Baix Llobregat, el més gran de la comarca i de Catalunya de fora de la ciutat de Barcelona. En concret, actualment són: Cirerers (Roquetes, BCN) amb 32 habitatges;  La Chalmeta (Marina del Prat Vermell, BCN) també amb 32; La Borda (Sants, BCN) amb 28; La Xicoira (Olesa) amb 25; La Closca (Lleida) amb 24; La Balma (Poblenou, BCN) amb 20 i Martorell (el primer del Baix Llobregat) amb 14 habitatges.

Sostre Cívic compta amb més de 1.300 socis arreu del territori, i promou el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. És l’entitat pionera i de referència en aquest model de tinença. Actualment, gestiona un total de 12 projectes en convivència que representen 170 habitatges, i 26 projectes amb 550 habitatges més que seran realitat en pocs anys. Recentment, ha estat reconeguda amb un premi plata als Premis World Habitat de l’ONU, els premis líders en habitatge a escala internacional.

Fotografies: La inauguració del primer bloc d’habitatges cooperatiu d’Olesa ha comptat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest divendres 6 d’octubre [Lluís Gutiérrez / La Bústia]

Print Friendly, PDF & Email
Categoria:   Olesa de Montserrat, Societat