Dijous, 3 octubre 2024
  • Dijous, 3 octubre 2024
La Bustia cranc vermell Llac Olesa

Capturen i sacrifiquen centenars d’exemplars de cranc vermell del Llac d’Olesa

Per 18 de maig de 2023 a les 17:00 0 659 Visites

L’Ajuntament informa que “s’està seguint el protocol corresponent per a l’eliminació d’aquesta espècie invasora”

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa té en marxa un protocol d’actuació de captura i sacrifici del cranc vermell al Llac del Parc Municipal. L’espècie està catalogada com a invasora i segons fonts municipals “només hi pot haver estat introduïda de manera irregular de la mà d’alguna persona o persones”.

Segons ha consultat La Bústia, la introducció també ha pogut venir a través dels ànecs que arriben a la bassa, transportant els ous d’aquesta espècie des del riu o d’altres indrets. Tenint en compte que la femella de cranc vermell pot posar uns 600 ous, es calcula que al Llac d’Olesa hi ha centenars o milers d’exemplars.

La captura va a càrrec del personal de la Fundació Àuria de manteniment de parcs i jardins que, un cop recollits, s’introdueixen en un congelador per després eliminar-los.

Al mateix temps, des de fa mesos que hi ha carpins, que també són una espècie invasora, però de moment no els estan agafant. Aquest any no està previst el buidatge de la bassa per la neteja i l’eliminació dels peixos per les restriccions de la sequera, segons fonts municipals.

El crustaci, original de rius i pantans del nord-est de Mèxic fins a Florida, té presència en altres parts del món i també de Catalunya. A Olesa es van veure alguns exemplars el mes de setembre de 2022. Però no ha estat des de les últimes setmanes quan s’han detectat una gran quantitat.

Des de l’Ajuntament informen que “s’està seguint el protocol corresponent per a l’eliminació d’aquesta espècie invasora” i recorden que “és molt important que la ciutadania sigui conscient dels greuges d’introduir al llac espècies exòtiques d’amfibis, peixos o crancs, ja que causen danys importants en els hàbitats naturals i poden erradicar les espècies autòctones”.

L’any passat també es van capturar cargols poma, carpins i tortugues de Florida al Llac d’Olesa.

Fa quatre anys, centenars de peixos del Llac d’Olesa són donats i altres sacrificats.

Fotografies: El cranc vermell es va començar a veure al Llac el mes de setembre de 2022.

Etiquetes: