Dimecres, 24 juliol 2024
  • Dimecres, 24 juliol 2024
La Bustia cargol poma Olesa (4)

Capturen cargols poma, carpins i tortugues de Florida al Llac d’Olesa

Per 18 de novembre de 2021 a les 7:00 0 922 Visites

Els Agents Rurals han fet un tractament a l’aigua per eliminar el focus d’aquest mol·lusc d’espècie invasora i investiguen com ha pogut arribar a la bassa

Abans de l’inici dels arranjaments i neteja que s’han de fer al Llac del Parc Municipal d’Olesa, l’Ajuntament va avisar el 18 d’octubre de la presència de cargols poma als Agents Rurals. Encara estan investigant com ha pogut arribar aquesta espècie invasora a la bassa, però apunten a una introducció humana accidental. Per erradicar-lo, el 29 d’octubre els agents van aplicar saponines, un tractament que va fer una capa d’escuma a la superfície durant uns dies i és innocu per a la flora i la fauna, però que elimina els petits invertebrats. 

L’operatiu d’actuació el van integrar l’Ajuntament d’Olesa, el Departament d’Acció Climàtica, l’Agència Catalana de l’Aigua, Forestal Catalana, l’associació La Sorellona, Joaquin López-Soriano de la Societat Catalana de Malacologia i el Cos d’Agents Rurals. L’anàlisi ha confirmat que el cargol poma no ha arribat fins a la riera i no hi ha afectació al medi.

El cargol poma és una espècie exòtica invasora d’aigua dolça procedent d’una extensa àrea de l’Amèrica del Sud. A Europa només és present al delta de l’Ebre. La seva presència a aquest indret es va detectar per primer cop l’any 2009. També va ser detectat a Palau-sator, al Baix Empordà, el 2016. Les actuacions realitzades per erradicar-lo van ser positives.

Troben més d’un miler carpins i 2 tortugues de Florida

Com altres anys, l’empresa especialitzada ‘Sorelló, estudis al medi aquàtic’ va tornar a ser l’encarregada de fer la pesca dels peixos, el 18 d’octubre. Durant tot el matí van capturar més d’un miler de carpins i dues tortugues de Florida, considerades espècies invasores. Pel que fa als peixos, la majoria van ser sacrificats i uns 200 exemplars van tenir una segona vida a través de l’Associació Protectora d’Animals Exòtics de Catalunya (APAECATALUNYA) que va fer una crida i una desena de persones van anar-los a buscar.

Des de l’Ajuntament d’Olesa recorden que està prohibit alliberar espècies de fauna exòtica al medi natural pel seu impacte ambiental. De moment segueix el període de tractament i no es preveu el buidatge del Llac pròximament fins a assegurar-se que s’ha erradicat el mol·lusc.

L’anterior intervenció amb la pesca, sacrifici i donació dels peixos abans del buidatge de l’aigua del Llac va ser el 2019.

Fotografies: Cargols poma, posta de cargol poma, carpins i tortuges de Florida al Llac d’Olesa [Aj / Agents Rurals / SE]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Olesa de Montserrat, Societat