Diumenge, 26 maig 2024
  • Diumenge, 26 maig 2024
La Bustia Sayas Esports obertura centre comercial Abrera

De la fase 3 a l’inici de “l’etapa de represa”

Per 17 de juny de 2020 a les 18:00 0 2449 Visites

Es permet la mobilitat per tot Catalunya, més aforament en espais a l’aire lliure i tancats o l’eliminació de les franges horàries entre altres canvis

Actualització dijous 18 de juny:

Comença la nova l'”etapa de represa” aquesta mitjanit de dijous a divendres. Finalitza la fase 3 de desescalada de l’Estat, que ha durat 24 hores, i recupera les competències a la Generalitat. Amb la signatura del decret del president Quim Torra, queden sense efecte les mesures derivades de la declaració de l’estat d’alarma.

Pel que fa als aforaments, hi haurà un període d’adaptació fins al 25 de juny: als espais tancats serà del 50%, i als oberts del 75%. Els consellers de Salut i d’Interior han signat la resolució del Procicat que estableix la normativa que regirà aquesta nova etapa.

Aquesta fase de represa, ha explicat el president, “es regularà sempre amb els criteris de claredat i rigor”, per mitjà d’una resolució que ha aprovat avui el Procicat i que han signat els consellers de Salut i Interior. Amb aquesta resolució, ha dit, “passem a establir la normativa que regirà aquesta nova etapa”. Quim Torra ha insistit en la voluntat del Govern de “guanyar en claredat” en les mesures, amb “criteris molt més fàcils d’entendre” de cara a la ciutadania.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet una crida a “continuar amb un comportament social en la lluita contra l’epidèmia” i ha reiterat que “és imprescindible, ara més que mai, mantenir les normes bàsiques que sempre repetim”, com la higiene de mans freqüent, la distància de seguretat d’1,5 metres o l’ús de mascareta.

Davant la proximitat del període de vacances, la revetlla de Sant Joan o les festes majors, el president Torra ha fet una crida a “ser més prudents que mai i que cap excés o imprudència d’aquests dies ens obligui a tornar enrere i a reactivar fases de confinament domiciliari estricte. No podem abaixar la guàrdia”, ha recordat.

 

Informació anterior de la fase 3:

Les regions de Barcelona, metropolitanes nord i sud, i la de Lleida, tot Catalunya és a la fase 3 de desescalada des d’aquesta mitjanit com havia demanat la Generalitat.

El Ministeri de Sanitat, amb Salvador Illa, ha acceptat la proposta de Salut en una reunió amb la consellera Alba Vergés i tècnics. A partir d’aquest dijous tot Catalunya està en la fase 3 i la Generalitat gestiona la regulació de la nova etapa.

Quins són els canvis?

Bàsicament, en aquests moments en la fase 3 s’eliminen les franges horàries, les trobades, les reunions es poden fer fins a un màxim de 20 persones i la mobilitat es permet per totes les regions sanitàries.

En els comerços no hi ha límit de superfície, permet un 50% de l’aforament i només 1 client si no es poden mantenir els 2 metres de distància. Els mercats ambulants passen al 50% de les parades.

Als centres comercials poden obrir més zones i la capacitat d’aforament seguint el mateix criteri que els establiments del carrer.

En la restauració es permet el consum dins del local en taula fins al 50% de l’aforament i el 75% de la Terrassa. A la barra es permet si es permet la distància dels 2 mestres entre les persones.

Poden obrir les discoteques a 1/3 de la capacitat i la pista de ball o similar queda limitada per a taules però no per ballar.

Els hotels poden obrir zones comunes fins al 50% de l’aforament i les activitats a l’aire lliure amb un màxim de 20 persones i amb els 2 metres de seguretat de distància física.

En altres aspectes, al transport públic es podran ocupar tots els seients; les activitats en grups a la natura es podran fer amb un màxim de 30 persones; els cinemes, teatres i altres recintes d’oci i culturals es permet un aforament fins al 50%.

I en diferents espais i celebracions s’amplia l’assistència: els llocs de culte, màxim el 75%; cerimònies i celebracions,150 persones a l’aire lliure i 75 en espais tancats; vetlles i enterraments, 75 a l’aire lliure i 25 en espais tancats.

El diumenge 21 de juny finalitza l’estat d’alarma i el dilluns 22 es passa a l’anomenada “nova normalitat“, que gestionarà el Govern de la Generalitat.

Fotografia: L’establiment Sayas Sports del Montserrat Centre, el primer dia d’obertura, el 8 de juny [Jordi Mas]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes: