Dijous, 21 novembre 2024
  • Dijous, 21 novembre 2024
La Bustia acte presentacio Contes del Baix Llobregat Joana Llordella i Rafa Bellido Esparreguera

El Centre d’Estudis Comarcals celebra els 50 anys i presenta ‘Contes del Baix Llobregat’ amb il·lustracions de Joana Llordella

Per 14 de març de 2024 a les 17:00 0 487 Visites

Els textos són de Rafael Bellido i fins al 22 de març es pot visitar l’exposició dels dibuixos originals del llibre a la Biblioteca L’Ateneu d’Esparreguera

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL) està presentant pels municipis el llibre ‘Contes del Baix Llobregat’, una obra que neix per celebrar els 50 anys de l’entitat (1974-2024). Conté un conte il·lustrat per a cada poble i ciutat de la comarca. Els textos són de Rafael Bellido, les il·lustracions de l’esparreguerina Joana Llordella i el pròmeg de Carmen Romero.

Al nord, el primer acte de presentació ha estat el 6 de març a la Biblioteca Municipal L’Ateneu Esparreguera davant d’unes setanta persones. Les intervencions de Bellido i Llordella han tingut l’acompanyament de diverses actuacions i lectures. També s’ha presentat l’exposició de les il·lustracions de ‘Contes del Baix Llobregat’, que es pot veure a la Biblioteca Municipal L’Ateneu d’Esparreguera fins al 22 de març.

El llibre, del qual es va començar a preparar la publicació fa uns mesos, ja es pot adquirir a les llibreries.

 

Joana Llordella, una il·lustradora que pinta “sense pretensions”

Llordella és historiadora, catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes i té un Màster en Formadors de Formadors. Col·labora en diferents mitjans de comunicació i ha rebut guardons com el Rosalia Rovira i el Premi Joana Raspall de Pedagogia 2014.

Fa anys que està vinculada al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, a través de la recerca i, entre el 2000 i el 2012, com a membre de la seva Junta i impulsant diversos projectes.

L’esparreguerina va començar a dibuixar fa set anys, quan es va jubilar. “Va ser un descobriment molt plaent. Pinto sense pretensions, només vull gaudir com un infant amb els colors i el dibuix, tot expressant situacions de la vida quotidiana amb innocència“, ha explicat.

La il·lustradora ha col·laborat en el projecte amb Bellido “perquè m’agrada llegir els seus relats i perquè he trobat interessant descobrir la comarca a través de la seva imaginació”.

 

Celebració dels 50 anys del CECBLL

L’acte d’obertura del 50è aniversari va ser el 16 de febrer al Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu, seu de l’entitat, on va reunir prop de 200 persones vinculades tant al CECBLL com a la comarca. Durant la vetllada, el CECBLL va fer un reconeixement als fundadors i a les persones que des del primer decenni encara mantenen la seva vinculació a l’entitat.

Quatre socis van ser obsequiats amb una placa ceràmica representativa del Baix Llobregat expressament creada per Ceràmiques Sedó d’Esparreguera. D’una banda, Albert Massegur i Francesc Xavier Romero, signants de l’acta fundacional el 1974. De l’altra, Mercè Renom i Montserrat Pagès, úniques dones actives immediatament després, entre els anys 1975 i 1976, molt abans de la legalització. També es va reconèixer i agrair la vinculació que encara mantenen amb el CECBLL més d’una trentena de socis i sòcies del primer decenni de l’entitat (1974-1984).

Va ser també la primera presentació el llibre ‘Contes del Baix Llobregat’. En les seves intervencions van reivindicar els contes com a gènere literari, van posar en valor els traços autodidactes com a via d’expressió i van reclamar reforçar la identitat de la nostra comarca.

Per donar caliu a la presentació, tres socis i tres sòcies van fer unes acurades lectures de breus fragments del llibre que van fer somriure i emocionar alhora. La música en directe, amb Isaac Hachuel al teclat i Quim Lluís a la percussió, va contribuir a crear un ambient càlid i entranyable. Alguns dels  dibuixos originals es van poder veure de prop en format exposició a les parets de la sala que acollia la presentació i que donaven llum i color a l’activitat.

També es va obsequiar a tots els assistents amb una rosa del coneixement, elaborada amb l’estoc de llibres dels anys 80 del Centre i confeccionada per Caviga, entitat d’economia social que insereix laboralment a persones amb discapacitats. Aquesta rosa simbolitza la transferència de coneixements que des de fa 50 anys du a terme el Centre d’Estudis al territori. La línia del temps que s’ha instal·lat a la paret del passadís principal va traslladar-nos a cop d’ull als anys 70, i ens va permetre fer un recorregut històric per les diferents etapes de l’entitat fins arribar a l’actualitat.

La primera activitat de la commemoració del cinquantenari va finalitzar amb un sopar a peu dret, un pastís amb espelmes i un photocall on poder copsar una instantània que ens recordés les vivències d’aquella trobada plena de moments especials i també de retrobaments.

Des del CECBLL destaquen que va ser “una vetllada on, sens dubte, la cultura, element indestriable per aconseguir projectes vitals plens, va lluir amb llum pròpia. Una gran festa dels socis i sòcies que al llarg d’aquestes cinc dècades han posat el seu granet de sorra per compartir 50 anys de cultura al Baixllo!!! Gràcies a tothom que ho ha fet possible”.

 

Vídeo resum de l’acte d’obertura de la celebració dels 50 anys del CECBLL

 

Fotografies: Presentació de ‘Contes del Baix Llobregat’ a Esparreguera [Centre d’Estudis Comarcals / Biblioteca Municipal L’Ateneu]

Etiquetes:
Categoria:   Cultura, Esparreguera