Dilluns, 24 juny 2024
  • Dilluns, 24 juny 2024
La Bustia Funicular de Gelida rehabilitat Foto FGC

El Funi de Gelida torna a funcionar aquest dissabte

Per 4 d'abril de 2019 a les 12:00 0 1396 Visites

Els gelidencs reivindiquen que el servei de funicular funcioni cada dia i no només els caps de setmana i festius

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reprendrà aquest dissabte, 6 d’abril, el funcionament regular del Funi de Gelida una vegada ha estat finalitzada la rehabilitació, la renovació de la instal·lació i les proves realitzades pels tècnics. Una posada en marxa del Funi que els gelidencs voldrien tenir cada dia de l’any però que, ha confirmat FGC, només “seguirà oferint els caps de setmana, els dies festius i els dies assenyalats”.

Un servei turístic que el funicular ja donava abans de la reforma i que va quedar suspès el mes de març de 2016 quan arran d’una revisió es van detectar una sèrie d’esquerdes en els elements de rodadura. FGC ha necessitat tres anys per analitzar la situació i anunciar dos pressupostos amb diverses solucions per a la seva reparació, rehabilitació i posada en marxa.

FGC va traslladar els vehicles, separant les caixes dels bastidors, als seus tallers de Rubí per fer una diagnosi que va concloure importants defectes als bastidors i a tota l’estructura. La conclusió era que calia construir-ne uns de nous per, posteriorment, acoblar-hi les caixes de fusta un cop restaurades.

El conjunt de les intervencions ha tingut una inversió d’1,3 milions d’euros (es va licitar a mitjans de l’any 2017 per 1,5 milions). La modernització i rehabilitació de les caixes del funicular s’ha fet seguint el disseny històric del Funicular de Gelida i s’han eliminat alguns elements sobreposats, com les finestres de fusteria d’alumini, de manera que s’ha recuperat l’aspecte original de la caixa. Els nous bastidors incorporen importants millores tecnològiques i compleixen les normatives vigents en matèria de seguretat.

Durant tot el període que ha estat suspès el servei del Funicular de Gelida, FGC assegura que “ha fet una revisió mensual per assegurar que la instal·lació no es degradés”. Finalment, els dos vehicles del Funi van tornar el 18 de febrer a Gelida després de més d’un any i mig, entre el trasllat, les reparacions i la reforma completa.

Com apunt històric, cal destacar que el funicular de Gelida farà 95 anys. Es va inaugurar l’1 de novembre de 1924. Construït per l’enginyer menorquí Santiago Rubió, el Funi, com l’anomenen a Gelida, uneix l’estació de tren de Rodalies de RENFE (línia Barcelona-Tarragona per Vilafranca) amb el centre urbà del poble.

A principis dels anys 80, FGC es va fer càrrec del funicular i va emprendre un procés de modernització. Avui en dia el Funicular de Gelida s’ha convertit en un dels atractius turístics i és molt estimat pels gelidencs. El servei de transport públic de Gelida disposa d’un servei d’autobús entre setmana, gestionat per FGC, que connecta l’estació de Rodalies amb Gelida.

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes: