‘Boggie Down’ narra la història dels participants d’un ‘talent show’ de ball
Els olesans Santi Baró i Mireia Baró, pare i filla, han escrit a quatre mans ‘Boggie Down’ (Fanbooks d’Edicions 62). El llibre, de 192 pàgines, explica la història de setze joves que entren en una acadèmia de dansa i competeixen en un concurs en parelles. Els participants comparteixen espai durant dotze setmanes i són televisats en directe les 24 hores del dia per un canal de YouTube.
El Santi, escriptor i referent de la novel·la juvenil, ha explicat a La Bústia que la idea de l’argument va ser d’Anna Viladomat, antiga editora de Planeta: “Em va dir que una novel·la ambientada en un ‘talent show’ tindria èxit entre el jovent”. Ell va veure-ho clar i va començar a escriure els dos primers capítols, que en acabar-los va enviar a la seva filla. “S’ho va llegir i m’ho va canviar de dalt a baix. Va ser llavors quan li vaig proposar de fer un capítol cadascú i la vaig engrescar”, comenta.
La Mireia, que ha estudiat periodisme i sempre li ha agradat escriure, de seguida li va dir que sí: “Quan m’ho va plantejar, alguna cosa se’m va encendre dins meu i vaig pensar que era la meva oportunitat de fer un pas que sempre havia volgut fer, però que mai m’havia atrevit: escriure una novel·la”. Una part d’aquesta la van escriure quan vivien junts, però després ella es va mudar a Barcelona i van acabar-la per separat.
A l’hora de redactar, cadascú escrivia un capítol, independentment dels personatges que apareixien en aquest. A continuació, l’altre se’l llegia, el corregia i escrivia el següent. Tots dos coincideixen en que ha estat un exercici molt interessant perquè havien d’agafar el testimoni dels diferents personatges que anteriorment havia descrit l’altre. El Santi assegura que el resultat és el que esperaven perquè “tenim una connexió de pare i filla de tota la vida i estem molt ben avinguts”.
El més difícil del procés, com explica la Mireia, ha estat el salt generacional: “He fet entendre al meu pare que hi havia aspectes sexistes. Per exemple, jo li explicava que una noia no feia falta que anés amb calces per ballar”. En aquest sentit, ell ressalta que la seva filla “ha aportat el to més juvenil i la visió del jovent d’avui en dia, que veu coses importants de la vida, com per exemple el feminisme, que persones de la meva edat veiem com quelcom habitual”.
Pel Santi ha estat la primera experiència a quatre mans i després d’aquesta, ja s’ha animat amb altres projectes semblants amb alumnes de la seva agència literària Exit. A la Mireia li ha servit per engrescar-se a continuar plasmant històries: “Just en acabar m’ha vingut una idea que vull començar. La meva sogra, que és catalana però va néixer a Brasil perquè els seus avis van marxar a la postguerra, va conèixer en el vaixell una noia de Tarragona i una de Lleida. Exiliades allà han estat amigues sempre”. Ara, l’olesana vol escriure la història d’aquestes tres dones.
El llibre ‘Boggie Down‘ ja es pot adquirir a qualsevol llibreria d’Olesa per un preu de 12,95€ i també a través d’Amazon. Pare i filla esperen poder fer una presentació aviat a Olesa, però les restriccions de la pandèmia i una lesió al tendó d’Aquil·les del Santi de moment no ho han permès.
Fotografia: Pare i filla escriuen a quatre mans ‘Boggie Down’ [SE]