Commemoració dels 80 anys amb un acte sobri i sentit
L’Ajuntament d’Olesa ha organitzat un acte institucional per a recordar i commemorar el 80è aniversari dels afusellaments del 19 de febrer de 1939 al cementiri d’Abrera de les víctimes de la repressió franquista.
En el decurs de l’acte que va mobilitzar a prop d’un centenar de famliars i amics dels difunts, Xavier Rota, regidor de l’àrea de Memoria Històrica va recordar com el règim va depurar a funcionariat, mestres i totes aquelles denúncies que van acabar en sentència de mort després de consells de guerra o empresonats i empresonades. El regidor també va dir que molts olesans i olesanes van decidir agafar el camí de l’exili i durant la segona guerra mundial van acabar en camps de concentració nazi.
Després de la primera intervenció es van fer les lectures d’unes cartes d’exiliats que van colpir a tots els presents a l’acte i tot seguit va intervenir Gemma Domènech, directora general de la memòria democràtica de la Generalitat de Catalunya, qui va reconèixer la tasca de l’Ajuntament organitzant aquests actes i recuperant aquesta memòria. A més, va assegurar que és una manera de retornar la dignitat a les persones que el feixisme va aconseguir treure la vida.
L’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, va ser l’encarregada de tancar els parlaments abans de començar l’ofrena floral. Puimedon va dedicar les seves paraules sobretot a les famílies de les víctimes presents a l’acte. També va remarcar la necessitat de recuperar la memòria històrica per explicar a les persones més joves perquè la història no es torni a repetir. Pilar Puimedon va lamentar que tot i l’entrada en vigor de la llei de la memòria històrica el 2007, encara hi ha 116.000 cossos enterrats a les cunetes.
Tot seguit va començar l’ofrena floral al davant de la placa d’homenatge a l’alcalde republicà Fèlix Figueras i Aragay, afusellat el 19 de febrer de 1939. L’ofrena la van fer familiars de les víctimes així com representants municipals.
Les persones afusellades van ser: José i Juan Campos Peris (es desconeix si van sobreviure o no), Juan Garrido Abad (sobreviu però torna a ser afusellat l’endemà a Olesa), Mateo Hinojosa Izquierdo (afusellat), José Martínez López (afusellat), Juan A. Martínez Moreno (sobreviu, exiliat a França), Juan Pérez Garviche (sobreviu, trobat i assassinat temps després), Juan Heredia Martínez (afusellat), Ramon Badia Blasi (afusellat), Josep Bayona Vidal (afusellat), Fèlix Figueras Aragay (afusellat), Josep Font Cugat (afusellat), Ginés González Gallardo (malferit, mort a casa seva a Olesa), Martí Lahosa Queralt (afusellat), Joan Jané Casajoana (afusellat), José Martí Pons (afusellat), Tomàs Matas Campaña (afusellat), Jaume Picas Vila (afusellat), Joana Piñero Fernández (afusellada) i Lluïsa Xifré Morros (afusellada).
També es va fer ofrena per a Enric Cortell i Ramon Massagué, dos veïns d’Abrera que van ajudar a fugir a Juan Garrido Abad i que van ser afusellats l’endemà amb ell. L’acte va acabar amb el cant de l’Himne de Catalunya, Els Segadors. Font: Ajuntament d’Olesa