Es repartiran unes 2.500 racions i es presenta la segona parella de figures humanes, a més de la fira d’artesans i d’entitats i l’actuació dels Diables
Com cada 13 de desembre, festivitat local de Gelida, la Diada ha començat a les 5 del matí amb l’encesa de les fogueres de la tradicional escudella de Santa Llúcia. Aquest any amb una caldera més que a l’edició passada, 10, més 1 d’aigua.
Des de la Comissió de Santa Llúcia calculen que repartiran unes 2.500 racions i 750 litres d’escudella, unes 500 més que l’any passat. Una festa que es fa sense restriccions i es pot tornar a entrar al pati d’Els Lluïsos per veure com s’elabora i es van afegint els ingredients. El repartiment, que inclou també la botifarra negra, està previst cap a les 13.20h.
La fira d’artesans i mostra d’entitats és fins les 15h i està ubicada als carrers cèntrics de la població al voltant de l’església i el Funicular.
A la plaça de la Vila actua l’Esbart Rocasagna a les 11h i des d’aquesta hora fins les 14h es proposen jocs familiars de fusta gegants. Més tard, s’estrena la segona parella dels Nans centenaris gelidencs que participen a la cercavila fins a l’església. Els primers Nans es van estrenar a la Festa Major.
A les 12h se celebra la missa dedicada a la patrona on canta el Cor Parroquial i actuen els Vailets de Gelida. Quan acabi l’ofici religiós, es fa el repartiment de l’escudella i la ballada de sardanes amb la Cobla Catània.
A la tarda, a partir de les 19h, hi ha les actuacions dels Diables de Gelida, la colla infantil a la plaça de l’església, i el Llúciafoc 2022 a la plaça de la Vila.
La Comissió de Santa Llúcia de Gelida fa un seguiment en directe a través d’Instagram.
Notícies relacionades:
La Festa de Santa Llúcia de Gelida és ‘Patrimoni festiu de Catalunya’.
L’any passat es va fer amb algunes restriccions.
El 2020 només es van encendre 3 calderes a porta tancada per internet, i es van suspendre els actes per les restriccions de la pandèmia.
L’any 2019, dues dones van fer història.
L’Escudella de Gelida, a la fira de Montmaneu.
Gelida, capital de les escudelles, ranxos i sopes històriques de Catalunya.
Fotografies: Els primers moments de la preparació de l’escudella [Jangar]