Divendres, 12 abril 2024
  • Divendres, 12 abril 2024
La Bustia incendi Castellvi Martorell 15 juliol 2021

L’incendi de Martorell i Castellví, extingit

Per 13 de juliol de 2021 a les 17:10 0 19688 Visites

El dissabte 17 de juliol dues dotacions de Bombers han fet una darrera revisió

L’incendi de Martorell i Castellví, en imatges:

Aquí fotografies recull 1 Obisual Media i aquí recull 2 Obisual Media.

 

Actualització dissabte 17 de juliol a les 21.15h

Els Bombers han declarat extingit l’incendi de Martorell i Castellví a les 21.15h després de fer una darrera revisió del perímetre per descartar punts calents.

D’altra banda, aquest dissabte també, dos diputats, 4 alcaldes i 2 regidors han fet una visita a la zona de l’origen del foc, a més dels missatges de suport, d’agraïment i de facilitar la logística al veïnat afectat, han posat la mirada en la reforestació.

 

Actualització dijous 15 de juliol a les 21.26h

Els Bombers han donat per controlat l’incendi aquest dijous al vespre.

 

Actualització dijous 15 de juliol a les 19.30h

Aquest dijous l’incendi ha tingut dues “petites represes” al migdia que s’han controlat i sufocat de seguida. Des de Bombers expliquen que “hem estat remullant i revisant tot el perímetre” per assegurar que no quedi cap punt calent. Una trentena de dotacions terrestres -i dues aèries fins aquesta tarda- dels Bombers continuen treballant en l’extinció de l’incendi de Martorell i Castellví que ha cremat 195,7 hectàrees.

L’Ajuntament de Castellví ha continuat aquest dijous amb l’atenció amb el veïnat afectat per l’incendi. L’objectiu és fer l’acompanyament i detectar possibles necessitats que tinguin. D’altra banda, a primera hora del matí, els Serveis Tècnics han visitat la zona d’habitatges que va quedar més propera al foc. Les afectacions de les flames es concentren en jardins i tanques perimetrals, sense incidències als domicilis. La brigada municipal també ha estat durant el matí fent suport al veïnat.

Recuperació de l’entorn

Els Ajuntaments de Martorell i Castellví ja han iniciat gestions per recuperar l’entorn que s’ha cremat. En aquest sentit, està prevista una reunió el 23 de juliol a Martorell.

Actualització dimecres 14 de juliol a les 22h:

Incendi estabilitzat. Els Bombers han donat perestabilitzat l’incendi a les 21.40h”. Així ho ha anunciat el cap d’intervenció de l’incendi de Castellví i Martorell, Ricard Expósito. Ara mateix “hi ha treballant 84 dotacions terrestres que s’aniran retirant progressivament fins a quedar 18 camions durant tota la matinada. Els treballs consistiran en fer tasques de vigilància amb la previsió de que demà tornin a repassar tot el perímetre amb el recolzament d’un helicòpter”.

Els Bombers esperen considerar-lo controlat demà dijous al vespre, un cop passi el període crític de màxima insolació entre el migdia i les 19h. No obstant això, no es donarà fins per extingit encara fins d’aquí uns dies i segons el temps i les tempestes.

Aquesta nit hi ha previsió d’un front de pluges que podria anar associat a vent i turbulències prèvies a l’aigua. Per aquest motiu els Bombers també faran un seguiment de l’evolució del temporal.

L’alcalde de Sant Andreu, Enric Llorca, ha volgut “felicitar les forces que han intervingut” i ha remarcat que “el més important és que no ha afectat persones i habitatges”. En aquest sentit l’alcalde de Castellví, Adrià Camino, ha assegurat que “els Bombers han fet un treball quirúrgic, així com Mossos, ADF i Protecció Civil”. Per la seva banda, Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat de Martorell, ha parlat del “repte de recuperar el verd de les nostres muntanyes”.

Segons el Cos d’Agents Rurals, el foc ha cremat 195,7 hectàrees, la majoria de les quals de vegetació forestal (193,84). El foc ha afectat sobretot Martorell (138,62) i després Castellví de Rosanes (58,08). 

Totes les persones de Castellví que ahir van ser evacuades ja han pogut tornar a les seves cases. En total ha afectat una cinquantena de cases de les urbanitzacions Can Sunyer, Valldaina i Taió. De les més de 100 persones evacuades, una cinquantena de veïns s’havien allotjat a hotels de Sant Andreu, Martorell i de Sant Esteve i la resta a cases de familiars. Els avis també han tornat a la Residència Rosanes.

 

Actualització dimecres 14 de juliol a les 19.55h

Les novetats són que aquesta nit poden tornar a casa totes les persones evacuades, i que queda un 5% de superfície per estabilitzar. Els Bombers són optimistes de cara al vespre. Per això, probablement es reduirà el nombre d’efectius de cara a la nit. 

Des del cos remarquen que “l’incendi en sí no està estabilitzat. En aquest 5% hi ha força feina a fer perquè és una zona orogràficament molt complicada”. Ara hi ha 84 dotacions terrestres i 6 aèries.

En la imatge, el moment en què l’alcalde de Castellví, Adrià Camino, comunica als veïns de Can Sunyer i Valldaina evacuats per l’incendi que poden tornar a casa. L’alcalde també ha traslladat un missatge de tranquil·litat al veïnat del Taió, Can Sunyer i Valldaina. El focus pròxim al Taió està estabilitzat i els esforços d’extinció es concentren en aquesta zona per evitar nous focus secundaris.

Sobre el servei d’aigua a Can Sunyer i Valldaina, es preveu el restabliment del subministrament cap a les 20h. Es demana fer un ús molt responsable de l’aigua per evitar nous talls. Camino resumeix la tarda d’avui com de “calma tensa” a l’espera que afluixi el vent i la calor i afegeix que “si hi ha qualsevol canvi, n’informarem de seguida”.

Actualització dimecres 14 de juliol a les 17.30h

Ordre de detenció per al presumpte autor de l’incendi de Castellví i Martorell i el foc continua actiu en alguns punts.

Després que aquest matí Agents Rurals hagin identificat el presumpte autor de l’incendi a Martorell i Castellví, el jutjat ha dictat l’ordre de detenció. Es tracta d’un veí de la urbanització de Valldaina de Castellví que hauria provocat el foc mentre feia treballs de soldadura a menys de 500 metres de la massa forestal.

Jaume Bosch, cap de l’àrea regional de Barcelona dels Agents Rurals, ha explicat: “Hem trobat elements que indiquen que l’incendi s’ha originat per causes humanes. Un ciutadà estava fent servir una radial i un aparell de soldadura, i les guspires van iniciar l’incendi forestal. Aquesta tasca, amb les condicions de risc alt en què estem, no es poden fer sense autorització administrativa. En principi, no ens consta que la tingués i estaríem davant una negligència greu”.

El foc continua actiu en alguns punts. Els Bombers controlen una represa i treballen en 2 indrets perquè l’incendi no arribi a una zona de barrancs per la zona pròxima al peatge de l’autopista i la urbanització El Taió. 

Els Bombers continuen treballant amb 87 dotacions (76 de terrestres i 9 d’aèries) en l’incendi forestal que afecta els termes municipals de Martorell i Castellví, que es considera estabilitzat en un 90% de la seva superfície. 

L’alerta, sobretot durant les hores centrals del dia, per la previsió meteorològica amb la presència de vent amb canvis de direcció: durant el migdia ha entrat la marinada, però la predicció apunta a un nou canvi cap al vespre. Els esforços es dirigeixen a intentar donar per estabilitzat l’incendi aquest vespre.

El perímetre de l’incendi, que circumscriu una superfície de 195.7 hectàrees afectades pel foc, no ha crescut en les darreres hores. El foc no ha causat afectacions greus als edificis, la majoria habitatges, de la zona afectada. Ni la cinquantena de veïns desallotjats ni del dispositiu d’extinció han resultat ferits.

L’entrada al polígon El Congost ha quedat tallada des de Martorell i Sant Andreu i els comerços estan tancats. Només deixen passar els treballadors de les empreses.

Aquesta tarda s’interromprà temporalment el servei de l’aigua a Can Sunyer i Valldaina per poder reomplir el dipòsit. El tall durarà entre dues i tres hores. Davant de la residència hi haurà un camió cisterna per garantir el servei en aquest punt i a disposició del veïnat.

Actualització dimecres 14 de juliol a les 15h

Com ja s’havia apuntat aquest dimarts, els Agents Rurals han trobat indicis que el foc ha estat causat per una “negligència greu” humana.

La investigació, que continua en curs, apunta a un ciutadà que va provocar unes guspires fent uns treballs de manteniment amb una radial i un aparell de soldadura en una finca. A més, s’ha confirmat que “hi ha una persona sospitosa en relació a aquests fets”. Ho ha explicat Jaume Bosch, cap de l’àrea regional de Barcelona dels Agents Rurals.

Al migdia l’incendi continua actiu i amb alguns focus localitzats. El cap d’intervenció de l’incendi, Ricard Exposito, ha explicat que els Bombers tenen un 90% del perímetre de Castellví i Martorell estabilitzat i que treballen amb dos escenaris. El més optimista és que puguin donar-lo per estabilitzat “amb molta probabilitat” a última hora d’aquest dimecres, però si les condicions es compliquen la previsió és fer-ho durant dijous.

A la 13h, l’incendi afectava una superfície provisional de 195,70 hectàrees, 57,08 de Castellví i 138,62 de Martorell.

Notícia, dimecres 14 de juliol a les 12h

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha explicat a través de les xarxes socials que l’incendi “està actiu i estabilitzat en el perímetre en un 80% segons els bombers. No s’han hagut de lamentar danys personals ni materials. El que preocupa és ara assolir un control del focus secundaris per evitar el perill dels canvis de vent i altes tempretaures del migdia. Hi treballen 286 efectius de Bombers i 12 dotacions aèries. És molt important que ningú s’apropi a la serra i mantinguem la precaució”.

Amb la sortida de sol s’han reincorporat els mitjans aeris i s’està treballant en dos àmbits: un més proper a la zona del Taió i un altre a Can Sunyer.

Vídeo: Declaracions dels alcaldes de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca; Martorell, Xavier Fonollosa; i Castellví de Rosanes, Adrià Comino [ACN]

 

Vídeos: L’incendi des de Martorell, aquest dimecres al matí [Obisual Media]

 

Actualització dimecres 14 de juliol a les 8.30h

La intensitat de les flames ha baixat considerablement amb l’increment de la humitat relativa durant la matinada, que ha fregat el 60%. Però el vent que ha començat a bufar a la zona ha produït algunes represses, especialment al flanc dret de l’incendi.

El Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i els Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) han treballat amb eines mecàniques, manuals i amb foc tècnic en diferents punts per tal d’ancorar el perímetre. Per exemple les zones més pròximes de l’AP7 i en un barranc pròxim a la urbanització Taió. A primera hora del matí s’han començat a reincorporar els mitjans aeris amb 7 dotacions.

Vídeo: L’incendi des de Martorell, aquest dimarts al matí [Obisual Media]

 

Notícia de les 00.30h

L’incendi de Castellví i Martorell segueix actiu amb l’objectiu d’estabilitzar-lo aquesta nit. El foc ha cremat la serra de l’Ataix, entre el Congost i la muntanya de les Torretes de Martorell, i va avançant cap a la urbanització El Taió de Castellví

L’incendi de Castellví de Rosanes i Martorell està estabilitzat entre el 60 i el 70% del perímetre i el flanc que preocupa és l’esquerre, a prop de la urbanització El Taió de Castellví. Ho ha explicat el cap de la regió d’emergències Metropolitana Sud, Joan Rovira. La resta encara té una propagació lliure.

En aquest flanc actiu, proper a la urbanització El Taió, seguiran treballant tota la nit els Bombers, amb ADF i Agents Rurals. Confien poder tancar el perímetre en les pròximes hores abans d’haver de desallotjar aquests veïns. Rovira també ha apuntat que es tracta d’una zona amb una orografia complexa, el que obliga a fer maniobres complexes. El perill d’aquest punt és que l’incendi es podria obrir a una zona forestal més àmplia si el vent tornés a bufar.

A primera hora del matí es reincorporaran progressivament els mitjans aeris. No consten ferits ni cap casa afectada de moment.

Negligència humana

Els Agents Rurals han explicat que tot apunta que darrere del foc hi ha una causa humana per negligència. Han determinat el punt d’inici, han recollit proves i ja han obert diligències judicials per posar l’autor a disposició del jutjat.

Declaracions

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha lamentat que una “joia” com la serra de l’Ataix acabi cremada, al temps que ha celebrat que no hi hagi hagut afectacions personals. També ha fet un “agraïment a tots els cossos d’emergències per la seva feina incansable. Bombers, Mossos, Policia Local, voluntaris de les ADF, Protecció Civil i Creu Roja, tant de Martorell com de molts altres municipis que també han vingut a col·laborar. Moltes gràcies a tots pel vostre esforç”.

Fonollosa també ha fet “una crida a la col·laboració i compromís de tothom per evitar situacions de risc en l’entorn forestal i, especialment, evitar llençar qualsevol burilla des d’un vehicle, encara que sembli apagada. Cal reforçar la prevenció i evitar qualsevol situació de risc i trucar al 112 en cas de veure una columna de fum”.

L’alcalde de Castellví, Adrià Camino, ha reconegut encara certa preocupació per la urbanització del Taió, però ha indicat que la situació sembla que està “bastant controlada”.

L’alcalde de Sant Andreu, Enric Llorca, ha celebrat la coordinació que hi ha hagut entre el dos municipis afectats i el seu, i que s’hagi pogut buscar una solució en hotels per a les persones evacuades.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, s’ha desplaçat al centre de comandament, instal·lat a Sant Andreu, i ha agraït la tasca de tots els servidors públics, però sobretot ha fet una crida a la “prudència i la precaució” per evitar aquest tipus de situacions en una “situació delicada des del punt de vista climàtic”. També hi ha anat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que ha visitat amb l’alcalde els avis i àvies de la Residència Rosanes reallotjats al Complex d’Habitatges de l’Arc de Sant Martí.

 

Evolució ràpida

El foc ha començat a prop de la urbanització de Can Sunyer passades les 16 hores i ha anat oscil·lant el seu moviment en diferents direccions, que és el que ha complicat les tasques dels Bombers, ha explicat Rovira. “No ha tingut un eix de propagació clar, i això ha fet que s’obrís per diferents sectors”, ha indicat.

El foc ha quedat inicialment frenat pel vent de Ponent dalt de la serra de l’Ataix, però després l’entrada de la marinada ha fet que les flames tornessin a avançar amb força en direcció a l’AP-7 i llançant focus secundaris que han travessat l’autopista, que s’ha hagut de tallar. La circulació s’ha restablert a les 22 hores.

Aquesta nit s’ha tallat l’aigua a Can Sunyer per garantir el subministrament dels Bombers per a feines d’extinció. L’empresa Agbar ha instal·lat un camió cisterna a l’alçada de Sant Llorenç de Morunys, 12 per subministrar aigua als veïns de la part baixa de Can Sunyer. També es garantirà el subministrament a la residència de gent gran.

Els Mossos han evacuat diverses cases dels carrers Tarragona i Girona i tres cases més aïllades a tocar de la zona on ha començat l’incendi, a Castellví. En total, una trentena de persones han hagut d’abandonar casa seva per precaució. També ho han fet una vintena d’avis de la Residència Rosanes de Martorell, que s’han reallotjat en pisos de la Fundació Arc de Sant Martí. Els veïns de Castellví passaran la nit en dos hotels a Sant Andreu i Martorell

Creu Roja ha enviat 13 professionals i set vehicles per donar suport logístic als Bombers i als altres cossos a petició del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya.

L’incendi ha cremat ja 152 hectàrees als termes de Martorell (107 ha) i Castellví (46 ha), segons Agents Rurals.

Declaracions del conseller d’Interior i dels alcaldes [ACN] 

L’incendi al terme municipal de Martorell [Obisual Media] 

L’incendi al terme municipal de Martorell [Obisual Media]

 

 

Notícia de les 22h

Els alcaldes de Martorell Xavier Fonollosa, de Castellví Adrà Camino, i de Sant Andreu Enric Llorca, estan reunits amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, al Centre de Comandament de Bombers, instal·lat al carrer Garraf de Sant Andreu, davant del CAP, per gestionar l’operativa i els serveis logístics, de suport i d’atenció als mitjans de comunicació generats per l’incendi.

 

Notícia de les 21h

L’incendi continua actiu i una part sense control. El vent de Ponent ha anat frenant l’incendi dalt de la carena de la Serra de l’Ataix, però l’entrada de la marinada ha fet avançar les flames fins a l’AP-7, generant diversos focus secundaris a l’altra banda de la via. En aquests moments hi ha 64 dotacions terrestres i 13 aèries de Bombers.

A Castellví, l’ordre de confinament continua vigent des d’aquesta tarda a Can Sunyer, Valldaina i des de les 20.20h al Taió. Els veïns d’aquestes urbanitzacions han d’estar a casa amb les portes i finestres tancades. Es mantenen els dispositius activats per atendre els veïns i veïnes de Can Sunyer i Valldaina dels 45-50 domicilis que han hagut de ser evacuats.

Castellví ha habilitat espais d’acollida al Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina i a la zona de l’ermita de Sant Andreu. Responsables de l’Ajuntament de Castellví donen suport en aquests punts. També Protecció Civil de Sant Andreu.

Martorell ha habilitat el pavelló esportiu municipal de Can Cases perquè els usuaris de la Residència Rosanes passessin la tarda i la nit la passaran al Complex d’Habitatges de l’Arc de Sant Martí.

L’incendi ha cremat ja 152 hectàrees als termes de Martorell (107 ha) i Castellví (46 ha), segons Agents Rurals. 

Notícia de les 19.40h

L’incendi que ha començat a Castellví avança per Martorell de manera descontrolada. L’última hora a les 19.30h és que hi ha 58 dotacions terrestres i 11 mitjans aeris dels Bombers treballant en el foc. L’incendi hauria començat al final del carrer Tarragona de Can Sunyer de Castellví i s’ha estès, empès pel vent de Ponent, dalt de la muntanya, que és on crema en aquests moments.

El foc ha començat a generar diversos focus secundaris, alguns dels quals han anat més enllà de l’autopista AP-7. Segons els Agents Rurals, l’incendi hauria cremat ja una superfície de 20 hectàrees de vegetació. Els Mossos han evacuat 3 cases aïllades de la zona, tots els números compresos de l’1 al 50 del carrer Tarragona i diverses finques del carrer Girona de Castellví. Protecció Civil, ADF, Mossos i policies locals participen també en els operatius relacionats amb l’extinció de l’incendi.

A Martorell s’ha desallotjat establiments comercials del Congost i la piscina d’estiu. L’Ajuntament ha habilitat el pavelló de Can Cases per si és necessari traslladar els usuaris de la Residència Rosanes. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, està rebent informació sobre l’incendi de Bombers i del Director General de Prevenció i extinció d’incendis i Salvaments, Joan Delort.

Protecció Civil manté activada l’alerta del Pla Infocat. Es demana a la ciutadania no abaixar la guàrdia atès que el risc d’incendi encara és molt elevat.

L’autopista AP-7 està tallada en 3 punts: Castellbisbal direcció Tarragona, el Papiol direcció Sud (desviaments cap a B-23 a Barcelona) i Martorell sentit Barcelona (desviaments per sortida 25 cap a l’A-2).

Fotografies: L’incendi des de Martorell i Castellví [Aj Martorell / Agents Rurals] i des del camí can Bargalló de Gelida [Jaume Rius]

 

Notícia de les 18.32h

El foc agafa velocitat pel vent i està fent diversos focus secundaris des del cap i en descendent.

Fotografies: L’incendi des de Martorell [SE i Bombers]

 

Notícia de les 17.45h

S’ha demanat confinament i el tancament de portes i finestres a les urbanitzacions Can Sunyer i Valldaina. Mossos i policies han tallat accessos i han desallotjat diversos habitatges.

Els bombers treballen contra el foc i el vent amb 24 dotacions i 9 mitjans aeris. L’incendi està avançant entre el Congost i la muntanya de les Torretes de Martorell.

 

Notícia de les 17.19h

Incendi forestal a Castellví molt a prop de Martorell. El foc ha començat al terme municipal de Castellví, a Can Sunyer. S’ha declarat aquest dimarts a primera hora de la tarda a la serra de l’Ataix.

El fum es visibilitza des de Martorell. Hi treballen Bombers des de les 16.20h amb 13 dotacions terrestres i 4 mitjans aeris.

 

Vídeo [SE] 

Vídeo [Obisual Media] 

Fotografies: diversos autors [La Bústia, SE, Jaume Rius, ACN, Bombers, Agents Rurals i lectors]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu equip, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. configuració de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies