Dijous, 30 maig 2024
  • Dijous, 30 maig 2024
La Bustia Jordi Martinez Ple 25 abril 2024 Olesa

Jordi Martínez, regidor cessat del govern d’Olesa: “no signo allò que no puc llegir, ho comunico i no em sento culpable de res”

Per 27 d'abril de 2024 a les 7:00 0 415 Visites

Qui va ser cap de llista del Bloc Olesà-CUP i fins el 5 d’abril amb competències de la Policia Local, demana la creació d’una comissió informativa per explicar-se i aportar la documentació i una d’investigació per treure conclusions

 

El regidor Jordi Martínez trenca el silenci i fa les primeres declaracions públiques. Ho ha fet aquest dijous en el primer Ple ordinari després que el 5 d’abril, l’alcalde Jordi Parent (ERC) el destituís de les seves funcions del govern municipal i que el Bloc Olesà-CUP l’apartés del grup per presumptes irregularitats en 102 expedients sancionadors. Un assumpte que el govern tripartit ha portat als jutjats de Martorell.

 

“És la meva obligació llegir i revisar tot el que signo”

Martínez ha explicat que “les raons que motiven el meu cessament estarien relacionades probablement amb una notificació que es fa arribar a l’alcaldia que consta de dos fets: possibles disfuncions en la tramitació d’uns expedients dels anys 2021 i 2022 que no s’haurien signat o s’haurien signat fora de temps; i la pressió del regidor que posa en dubte reiteradament el criteri tècnic de la instructora, instant a resoldre de manera més flexible o favorable per a l’administrat, especialment les infraccions relacionades amb l’illa de vianants”.

Considera que “és la meva obligació llegir i revisar tot el que signo”, en referència als expedients sancionadors que ha de signar a proposta de la instrucció.

 

Dos dels casos i conclusió

Ha posat dos exemples de sancions pels quals va demanar informació perquè s’havien desestimat les al·legacions. Un és el cas d’una ciutadana que s’havia equivocat en un número de la matrícula del seu vehicle quan el va estacionar en la zona blava; i l’altre, el d’un veí que havia estat multat per entrar a l’illa de vianant amb un turisme de substitució tot i haver entrat una instància notificant el canvi i després de fer les al·legacions perquè el seu vehicle habitual el tenia al taller.

Qui era el titular de Seguretat Ciutadana, Mobilitat, Benestar Social i Economia i Hisenda ha dit que “si no hagués preguntat i no hagués vetllat pels interessos dels ciutadans, si hagués signat sense mirar, si no hagués fet la feina com a regidor ara no estaríem aquí. Molt probablement, el fet d’haver preguntat massa és el que ha acabat amb aquesta història dels expedients pendents de signar del 2021 i 2022”.

 

Correus electrònics

Ha assegurat que “desconec de què es tracta” i ha llegit “dues de les desenes de correus que tinc en relació amb la signatura dels expedients”. Un és del maig de 2021 on retorna uns expedients sancionadors amb aquest motiu: “no consten les al·legacions a l’expedient. Per tant, no signo allò que no puc llegir”. L’altre és de gener de 2022 per buscar “una solució al problema d’haver de signar a cegues expedients on es diuen coses que no puc veure”.

Segons Martínez, la resposta arriba uns dies després i diu: “tu com a regidor al no tenir accés a l’aplicatiu no pots accedir a la documentació, no els pots veure i molts expedients sancionadors no estan individualitzats, sinó englobats en un expedient mare que té accés la instrucció, però que el regidor no té accés”, ha llegit.

Ho resumeix dient que “en definitiva, em diuen que no puc veure el que signo. És cert que deixo de signar expedients, però ho comunico i ho sap tothom que ho ha de saber. Si no puc veure el que signo, no ho signo”.

 

Per què surt a la llum ara?

La seva argumentació ha continuat: “amb tot, no deixa de ser curiós que just ara, quan el regidor qüestiona algunes sancions, aparegui aquest tema dels expedients, sobretot si tenim en compte que des del 2021 aquest fet era conegut, està per escrit i perfectament documentat”.

 

Per què no ha dimitit?

L’ara regidor no adscrit ha aclarit que “he estat cessat però no he dimitit perquè no em sento culpable de res i perquè seguint com a regidor puc lluitar per defensar la meva innocència i per recuperar la confiança tant de l’equip de govern com del meu grup”.

També ha posat un exemple: “no he dimitit perquè fa uns anys, la regidora de Seguretat Ciutadana que em va precedir va ser acusada de prevaricació i ningú no la va fer cessar ni la va fer dimitir. I no he dimitit, sobretot, perquè com a regidor podré estar al servei de la ciutadania com he fet sempre. El meu despatx ha estat obert a tothom sense demanar hora ni cita prèvia”.

 

Demana dues comissions per provar la seva innocència

Després de l’exposició, ha demanat que “es creï una comissió informativa on em pugui explicar i aportar tota la documentació que tinc, i una comissió d’investigació amb l’objecte de treure conclusions”. També que “fins que no hi hagi un informe o una resolució se’m restitueixi amb les meves funcions i les meves competències delegades. El camí de la justícia és tan lent que si el cas acabés arxivat o sense cap responsabilitat per part meva, el mal que m’hauran fet i m’hauran causat serà llavors irreparable”.

 

Un agraïment

Per finalitzar, Martínez ha fet un agraïment pels missatges i les mostres de suport de persones, de molts regidors i de l’alcalde que “malgrat les circumstàncies adverses ha tingut una actitud de consideració”.

 

L’alcalde respon

En els torns de paraula, l’alcalde Jordi Parent, ha dit que “ha estat un tema molt complicat” i que “primer som persones, després som polítics”. Però “sobre la taula ens posen 102 expedients que possiblement van perjudicar a l’administració amb 23.000 € i el primer que fem és demanar consell jurídic amb penalistes perquè podria ser prevaricació per omissió”.

L’alcalde ha explicat que s’assessoren amb dos penalistes perquè “el que ens diu el primer penalista no ens agrada”. Conclouen que l’Ajuntament havia d’actuar perquè la signatura dels expedients sancionadors són una delegació de l’alcalde al regidor i qui quedava desprotegit jurídicament era l’alcalde. També “per ètica política ens aconsellen que hem de portar el cas a Martorell” a l’autoritat judicial i fer el cessament “amb tot el dolor”.

Parent ha afegit que Martínez “podia haver declinat la delegació, avisar l’alcalde o fer un decret alternatiu” però no signar o signar tard és el que provoca aquest cessament, no els motius pels quals no signava, perquè “els motius els podem compartir, però el fet porta al cessament no volgut per aquest govern”.

 

El portaveu del Bloc Olesà-CUP i primer tinent d’alcalde respon

El número 2 del Bloc Olesà-CUP a les eleccions del maig de 2023 i primer tinent d’alcalde, Marc Serradó, ha dit que “és un dia molt complicat i dolorós com a grup municipal i pel regidor Martínez” però que “no actuar era impossible i el cessament i la denúncia en els jutjats de Martorell són passos que s’han de seguir”.

“La separació del partit és temporal, s’han de dirimir els fets i respectem la presumpció d’innocència i animem al regidor que pugui defensar-se, però enteníem que els fets eren incompatibles amb la continuïtat dins del grup municipal. Per tant, per una qüestió de responsabilitat i d’ètica política hem hagut de prendre aquesta decisió”, ha puntualitzat Serradó.

 

Intervenció del públic

Des del públic, ha parlat el veí del nucli antic afectat per una sanció que havia explicat el Martínez anteriorment. El ciutadà havia rebut una multa per passar amb un vehicle de substitució per l’illa de vianants, tot i que havia notificat el canvi amb la matrícula i el model amb l’antelació suficient. Entre altres consideracions, ha demanat que es revisin les instruccions dels expedients sancionadors de la instructora perquè considera que s’estan cometent “errors” i “il·legalitats”. L’alcalde li ha respost que això ho dictaminarà el jutjat de Martorell.

El president de l’associació de veïns d’Oasis ha agraït la feina del regidor Jordi Martínez “per tots aquests anys a l’Ajuntament” i espera que “si es crea aquesta comissió d’investigació es puguin aclarir els fets i netejar el teu nom”.

Un altre veí ha opinat que “s’ha creat una situació de dubtes”, s’ha preguntat per què el cas dels expedients “surt ara si ja se sabia abans i quina responsabilitat té l’anterior Ajuntament del Bloc” i ha demanat que “expliqueu d’una vegada què ha passat perquè sembla que hi haguin uns delictes greus que sembla que no ho són, volem llum, aquest és el prec”.

 

Com queda la situació

L’obertura de les dues comissions demanades pel regidor Martínez, segons el reglament del ROM no es podien ni debatre ni votar en aquesta sessió i s’ha d’esperar a un pròxim ple quan s’introdueixi a l’ordre del dia. L’únic grup que s’ha pronunciat aquest dijous ha estat el PSC que es mostra favorable a la creació de les dues comissions. També el PP va fer públic fa unes setmanes que demanaria una investigació.

Pel que fa als canvis de les comissions informatives, junta de portaveus i òrgans col·legiats, han estat aprovats amb els vots favorables de Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa, i l’abstenció de PSC, PP, Olesa Oberta, Ciutadans i el regidor no adscrit. I del règim de dedicacions, retribucions, dietes i indemnitzacions dels regidors l’única diferència de vots va ser del PSC, que hi va votar en contra.

 

Aquí totes les notícies sobre el cessament del regidor del govern d’Olesa per presumptes irregularitats.

Fotografies i vídeo: Intervenció del regidor Jordi Martínez al Ple ordinari del dijous 25 d’abril de 2024 [YouTube Aj]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes: