Diumenge, 26 maig 2024
  • Diumenge, 26 maig 2024
La Bustia Olesanes acusades manifestacio estudiantil

La Fiscalia demana 8 anys i mig de presó a dues estudiants olesanes

Per 13 de juliol de 2020 a les 7:00 0 2916 Visites

Van participar en una manifestació per defensar l’educació pública

El dia 2 de març de 2017, les olesanes Ana Algarra i Alba Monfort van participar en una manifestació organitzada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) per demanar la rebaixa del 30% de les taxes universitàries.

Després de més de tres anys d’aquella mobilització, la fiscal Maria Pilar López Fondón demana 111 anys de presó i 130.000 euros a 13 estudiants, i que per tant serien 8 anys i mig per cadascun d’ells.

El ministeri fiscal els acusa de desordres públics i danys amb l’agreujant de portar la cara tapada. Els acusats es queixen que l’acusació es remet per una persecució ideològica pel fet de militar en el sindicat. La Bústia ha parlat amb l’Ana Algarra, qui ha assegurat que la mobilització “portava darrere una campanya molt potent i molt acusativa perquè s’apliqués el 30% de les taxes universitàries”. Precisament aquest any el govern de la Generalitat ha aprovat aquesta rebaixa.

La manifestació va ser multitudinària i “tot un èxit” i per aquest motiu tots ells pensen que se’ls va començar a investigar perquè era “una manera de tenir-nos controlats i desmobilitzar-nos. Pensem que ells creien que els podríem portar problemes i ser violents en altres manifestacions”, afegeix l’olesana.

En aquest sentit, l’Ana, que en aquell moment era estudiant de primer d’història a la Universitat de Barcelona i que ara ja està acabant de cursar la carrera, assegura que aquests tres anys els ha viscut amb la impotència de no poder estar al capdavant d’altres mobilitzacions: “He anat amb molt de compte pensant ‘I si faig alguna cosa i veuen que se m’està investigant per una altra cosa?’ Durant aquest temps ha passat el referèndum, la sentència… A totes aquestes manifestacions he passat por perquè estava limitada a la meva participació política. M’ha limitat a la meva protesta”.

A més, els acusats es queixen que se’ls incloguin a tots en el mateix grup: “Està demostrat que no tots vam tenir la mateixa implicació, però se’ns acusa com a grup que actuàvem coordinadament”.

Un procés judicial lent

Durant la mobilització no els van prendre nota del DNI: “No ens van identificar. La policia estava molt a l’aguait perquè la campanya havia sigut molt potent. La identificació es va fer a través de fotografies i de recerca a les xarxes socials”, assegura l’Ana.

Els 13 estudiants sabien que estaven sent investigats des del mateix any 2017. La manifestació va ser el mes de març i van declarar per primer cop el maig. Ho van fer com a investigats perquè encara no se’ls acusava de res. En aquell moment es va tancar la investigació i més endavant van tornar a declarar a la Ciutat de la Justícia un cop més. Tres anys després els ha arribat l’acusació de 111 anys de presó i 130.000 euros.

L’olesana ha assegurat que aquest procés tan lent els va fer “pensar que era un toc d’atenció perquè estiguéssim tranquils els anys que ens quedaven d’universitat i que se n’havien oblidat”.

El següent pas ja serà la celebració d’un judici pel qual encara no tenen data: “Els nostres advocats estan presentant la defensa i pensen que potser a finals d’estiu tenim la data. Esperem que la justícia no sigui tan lenta com ha sigut fins ara”, explica l’Ana.

La defensa demana l’absolució

La defensa l’està duent Alerta Solidària. En un comunicat ha assenyalat que la Fiscalia “demana unes penes totalment desproporcionades” i que “lluny d’individualitzar els càrrecs com el dret requereix, inclouen a totes les acusades dins d’un mateix grup que suposadament va cometre els actes dels quals se’ls acusa”.

Exigeixen l’absolució de totes les acusades perquè “es tracta d’un cas de persecució a l’activitat militant, amb l’única voluntat de desmobilitzar, demanant unes penes totalment desorbitades”, afegeixen.

A l’Ana li aporta molta calma estar a les seves mans: “Tenim un equip molt bo. M’aporten tranquil·litat i estar serena. Si puc fer declaracions és precisament perquè m’han traslladat aquesta tranquil·litat”.

Tant l’Ana com l’Alba van ser candidates de la CUP d’Olesa a les últimes eleccions municipals.

A dia d’avui i a l’espera de la data del judici, des del SEPC s’està fent una campanya, sobretot a les xarxes socials, perquè tothom conegui el cas. Es pot seguir el sindicat via el compte de Twitter @SEPC_nacional.

Fotografia: La manifestació del 2 de març de 2017 va ser multitudinària [SE]

Print Friendly, PDF & Email