Dilluns, 17 juny 2024
  • Dilluns, 17 juny 2024
La Bustia Jaume Muxart Martorell

Martorell plora la mort del pintor Jaume Muxart

Per 8 de març de 2019 a les 18:00 0 1358 Visites

Figura internacional de l’art contemporani i fill predilecte de la vila mor als 96 anys

El pintor martorellenc Jaume Muxart i Domènech ha mort aquesta matinada als 96 anys d’edat. Figura internacional de l’art contemporani i fill predilecte de Martorell, Muxart va formar part del grup d’artistes de vanguardia Taüll i de la seva extensa obra en destaca l’ús del color, la textura i la forma.

“Prefereixo mil vegades una obra amb rauxa que una amb seny, perquè et surt…” o “Per mi l’estètica és la base de l’art” responia a La Bústia en una entrevista publicada a la pàgina 21 de l’edició d’abril de 2011. La trobada es va produir després de la inauguració de l’Espai d’Art i Creació Contemporanis de Martorell, el 25 de març d’aquell mateix any.

Tant ell com la seva dona i la seva filla, Roser Agell i Paulina Muxart, qui també són talentoses i reconegudes artistes, destacaven que l’equipament en honor a l’artista era un “somni fet realitat” i un “homenatge a la pintura”.

Algunes de les frases que Muxart deia sovint eren “La pintura és el meu llenguatge, el dibuix la meva memòria i el color la meva música”, i que en la seva obra buscava “l’equilibri entre l’energia i el judici, amb la intuïció com a fil conductor”.

El pintor va néixer el 3 de juliol de 1922 al número 2 del carrer Mur. Als 13 anys, la seva família es va trasladar a Barcelona. Després d’estudiar a La Salle Bonanova, va estudiar belles arts a París a través d’una beca.

El 1954 va formar part del grup Taüll juntament amb Marc Aleu, Modest Cuixart, Josep Guinovart, Jordi Mercadé, Jaume Muxart, Antoni Tàpies i Joan Josep Tharrats, situant-se al costat dels artistes catalans més rellevants de la postguerra. Després d’exposar arreu del món, l’any 2010 l’Ajuntament de Martorell va remodelar l’antiga Casa Par per ubicar-hi el Museu Muxart, on es recopilen bona part de les seves obres.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa ha assegurat que “per al nostre poble és una pèrdua molt important i un dia trist. Ha estat un pintor caracteritzat per la seva capacitat de treball. Fins l’últim dia ha exercit la pintura com la seva gran passió”. La cerimònia de comiat és aquest dissabte 9 de març a les 13h al tanatori de Les Corts de Barcelona.

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Cultura, Martorell